Mijn geloof is altijd heel belangrijk geweest. Ik ben tot mijn 18e christelijk opgevoed en ging elke week naar de kerk. Ik had altijd Iemand om mee te praten. Maar nu ben ik het kwijt, en dat is best gek.

Ik ben geen atheïst.

Ik wéét dat er iets is. Dat voel ik. Ik wil ook heel graag ergens in geloven, maar ik weet niet zo goed waar ik moet beginnen. Iedereen gelooft ergens anders in. En iedereen, de moslims, de christenen, de joden, de boeddhisten, de hindoeïsten, de ietsisten en ook de ‘ik geloof in mezelluf’-typjes, allemaal vinden ze dat ze gelijk hebben. En ze geloven bovendien dat de rest van de wereld het allemaal niet zo goed snapt. En mocht je het in je bolle hoofd halen om ze daarnaar te vragen, dan zijn ze allemaal even zeker van hun zaak.

Sinds ik niet meer in God geloof, ben ik bezig met zoeken. Ik wil heel graag weten wat er hierna gebeurt, of wat er vooraf is gegaan aan ons leven. Maar ik zie door de bomen het bos niet meer.

We zoeken allemaal de handleiding.

Uiteindelijk zijn we allemaal even hard op zoek naar de theorie die ons vertelt hoe we het moeten doen. Als grote lijn in de bestaande theorieën is er de afweging tussen “genieten van het leven” en je aan bepaalde regels houden.

Wat mij nog het meest weerhoudt om volledig voor één religie te gaan: in elke theorie of godsdienst zit iets dat mijn nekharen overeind doet staan. Bij de moslims is er de verhouding tussen vrouwen en mannen. In het christendom ook, en bij beiden is er het gedoe over homoseksualiteit. Zelfs bij de vredelievende Boeddhisten heb je rare tantra’s die eigenlijk een soort “spirituele” orgies zijn. Zo hebben ze allemaal wat.

Aan de ene kant is het triest wat voor rare dingen sommige (sub)stromingen kunnen doen, maar aan de andere kant is het wel handig. Ik weet op zo’n manier namelijk: dit is het in ieder geval niet. En boom voor boom vind ik dan misschien het bos terug.

Of niet.

Misschien is dat het wel gewoon. Misschien is dit hele leven één groot experiment om te zien wat we doen zonder handleiding. Om te zien hoe liefdevol we kunnen zijn zonder groepsdruk, of hoe hypocriet mét. En dat we daar dan zelf weer wat van moeten leren, al dan niet voor een volgend leven.

Hoe dan ook, ik zoek verder.

 

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

2 reacties

 1. Siddharta

  Just as there are billions of people on this planet, there are also billions of different dispositions and inclinations. From the Buddhist point of view, a wide choice of religions is needed to suit the varied needs of different people. Buddhism recognizes that all religions share the same aim of working for the well-being of mankind. With this common basis, Buddhists and Christians have established exchange programs to learn from one another in the spirit of mutual cooperation and respect.

  Because not everyone has the same inclinations and interests, the Buddha taught a wide variety of methods to suit different people. With this in mind, His Holiness the Dalai Lama has said that it’s wonderful that so many different religions exist in the world. Just as one food will not appeal to everybody, it’s true that one religion or set of beliefs will not satisfy everyone’s needs. The fact that a variety of different religions is available is very beneficial, and something to be welcomed and rejoiced at.

  Beantwoorden
  • Esther

   Thank you for this beautiful answer 🙂 I know there are many paths to enlightenment, but I simply cannot believe that sex with several (random) people for some kind of ritual is making you a wiser or more enlightened person.
   I hope that one day we will view all religions as paths to a higher being, and that we will accept every kind of religion just as much as our own beliefs.
   Now I just have to find my path. Thanks again!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.