Raar woord ‘’schoondochter’’. Heb net gekeken naar de definities van dat woord en die zijn nog gekker. Er staat: behuwddochter, zoonsvrouw en proper kind.

Ze ziet er absoluut proper uit, klein iel wijfie.

Ze is mooi, lief, leuk  en proper. Een dochter die iedereen wel wil hebben. Ik heb 1 zoon en ik zou hem voor al het geld op de wereld niet willen missen.

9 maanden lang heeft hij veilig in mij gezeten, mijn vlees en bloed. Ik zou mijn leven voor hem geven en daarom heb ik ook maar 1 kind. Stel je voor dat je komt te overlijden tijdens de bevalling van je 2e kindje. Moet dan iemand anders voor mijn eerst geborene zorgen? Dacht het niet! Hij is in mijn ogen zo perfect, dat een 2e kindje niet nodig was, hij is gewoon gelijk goed gelukt. Een mooi mens, sociaal, gezellig. Een lekker gezellig mooie drukke vent.

handshake-733239_960_720

Waarschijnlijk dachten haar ouders er net zo over, want zij is ook enig kind en bijzonder goed gelukt.

Er is, denk ik, wel een klik tussen haar en mij. De enkele keren dat we elkaar hebben ontmoet had ik soms het gevoel alsof ik in een spiegel keek. Haar doen en laten, haar rustige karakter, maar soms fel. Dat heb ik nog niet gezien, maar mijn zoon zei dat ze dat wel kan. Ach, zo herkenbaar, ik kan dat ook nog steeds.

Hoewel het misschien wel iets minder is geworden. Of dat nou komt omdat je ouder wordt of misschien toch door je opvoeding… Van huis uit heb ik al vroeg geleerd om een masker op te zetten. Als je iets niet leuk vindt, gewoon doen alsof het heel leuk is. Wanneer je dat al vroeg leert, sluipt dat er zo verschrikkelijk in, dat je niet meer anders weet. Dat is best jammer, dat ouders je kunnen vormen zoals zij dat graag zien.

Wij zullen dat ongetwijfeld ook met onze zoon gedaan hebben. Ongemerkt. Je voedt je kind op zoals je zelf bent opgevoed.

Gelukkig mist hij het gevoel van ‘’ik wil niet in de belangstelling staan’’. Daar ben ik best trots op! Ik durfde nooit iets: voor de klas staan bijvoorbeeld, met een spreekbeurt. Nachtmerries had ik er van! Hij niet, hij kan zo heerlijk vertellen over allerlei dingen. Ook toen hij al heel jong was, deed hij het gewoon. Naar mijn mening vond hij niks eng. Mijn allesie!

Maar een meisje had mij ook wel leuk geleken. Shirley zou ze dan geheten hebben, althans 36 jaar geleden. Nu zou ik haar Frankie noemen. Ze zou lange haren hebben, die ik dan elke maand of misschien wel elke dag een andere coupe zou geven. De ene kant langer dan de andere kant of zo. Gewoon lekker gek, niet in dezelfde rij lopen als andere meisjes, maar er net buiten. Het zou geweldig zijn geweest. Leuke kleding maken, mooie felle kleuren. Ze had absoluut moeten opvallen!

child-811528_960_720

Mijn man wilde dat onze zoon vanaf zijn 4e alleen nog maar jeans zou dragen. Dat past, denk ik, ook wel het beste bij jongens. Dus ging ik spijkerbroekjes maken van oude volwassen jeans die kapot of te klein geworden waren. Daar kon ik mij wel op uit leven. Ik zei tegen iedereen dat ze oude spijkerbroeken niet weg mochten gooien.

Toen, 36 jaar geleden, was er nog niet zoveel te koop wat betreft spijkerbroekjes voor kleine jongetjes. En als het wel zo was, dan waren ze donkerblauw, niet zoals tegenwoordig ‘’stone washed’’. Het moesten dus wel versleten spijkerbroeken zijn die ik kreeg!

Manlief zou niet zoveel over een dochter te vertellen hebben gehad. 

Ik zou nu bij mijn schoondochter – het blijft een raar woord – 2 grappige staartjes willen maken met een grote strik, en haar lakschoentjes aan willen trekken. Ach, en misschien een petticoat erbij. Heerlijk!
Het zou d’r staan, dat weet ik zeker. Maar ze zal het wel niet willen.

Misschien wil ze wel iets van mij aannemen. Een paar dingetjes, die mijn schoon(moeder) mij nooit hebben verteld.
Ik vind dat erg jammer, want als het mij jaren geleden verteld was, dan had ik mijzelf niet zo gekweld. Mezelf wegcijferen, de lieve vrede bewaren. Het klinkt erger dan het is, het ging gewoon zo, zo vanzelf. Gelukkig worden vrouwen wel steeds mondiger, dus

  • Is zoonlief chagrijnig, dan is het nooit jouw schuld. Onthoud dat goed! Hij doet dat zichzelf aan.
  • Ben je verdrietig, moet je huilen, zeg dan niet dat er ‘’niks’’ is, maar zeg waarom je verdrietig bent.

Welkom lieve schoondochter, laat zo lang als mogelijk is, het masker in de kast liggen!

 

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.