De zoektocht naar geluk is niet zo gemakkelijk. We leven snel, we werken de ene na de andere afspraak af, maar worden we daar echt gelukkig van?

Volgens Dr. Martin Seligman kun je die vraag beantwoorden als je weet wat voor type jij bent. De ene mens is nou eenmaal de ander niet. We kunnen geluk opdelen in drie soorten. Welke jouw voorkeur heeft, bepaalt ook indirect van voor type mens jij bent. En dus of jij aan jouw eigen geluksbehoeften voldoet.

Seligman onderscheidt drie typen geluk: pleasant, good en meaningful.

Welk soort geluk zoek jij?

The Pleasant Life

Pleasant is heel erg ”present”. Het hier en nu staat voorop. Mensen die geluk zoeken in the pleasant life, vinden dat geluk in feesten, eten, winkelen en bijvoorbeeld seks. Het zijn allemaal dingetjes die je instant gelukkig maken en ”Pleasant Life’ers” zijn geneigd van de ene kick naar de ander te leven. De geluksmomenten zijn van korte duur, maar het soort mens dat dit geluk zoekt, vindt dat prima. Het moment is het enige wat telt en als het ene moment voorbij is, dan dient het andere zich wel weer aan.

The Good Life

Mensen die The Good Life nastreven zijn er veel. Dit is het type dat ”in balans” is. Ze werken, gaan af en toe uit eten, kopen mooie spullen, gaan op vakantie en halen uit al deze dingen voldoening. Ze kunnen gelukkig worden van een nieuwe auto, maar ook van een avond met vrienden zijn. Het geluk zit voor deze mensen in de kleine dingen.

Mensen die geluk vinden in The Good Life kunnen zich ook verliezen in de dingen waar ze gelukkig van worden. Ze werken vanuit een bepaalde flow en deze flow zorgt ervoor dat ze zich ook geestelijk steeds meer ontwikkelen.

The Meaningful Life

Meaningful life geeft je een geluksgevoel wanneer je jouw ambities, talenten en kracht inzet voor ”het grotere geheel”. Dit kan bijvoorbeeld zijn door zendelingswerk, door je bij artsen zonder grenzen aan te sluiten of door een stichting op te zetten. Ook op kleinere schaal zijn mensen die een meaningful life nastreven actief: ze werken mee in de buurt, op school, ze doen vrijwilligerswerk of ze halen boodschappen voor de buurman die het zelf niet meer zo goed kan.

Mensen die vooral gelukkig worden van een meaningful life, zijn vaak ook geïnteresseerd in wetenschap, filosofie of religie en kunnen veel nadenken over het leven. Ze leven niet voor een kick of voor een nieuwe tv, maar zijn spiritueler ingesteld.

Een combinatie van geluk

Het komt zelden voor dat een mens in uitsluitend één categorie valt. Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat Dr. Seligman benoemt dat ieder individu deze drie soorten geluk nodig heeft om zich ook daadwerkelijk gelukkiger te voelen. Alles draait om balans, ‘maar’, zegt hij ‘om het ultieme geluk te voelen, is het belangrijk om een meaningful life zo veel mogelijk na te streven. We moeten onze krachten inzetten om anderen te helpen.’

Geluk zoeken en vinden

“Just as the good life is something beyond the pleasant life, the meaningful life is beyond the good life.”

 

Wij willen daar wel aan toevoegen dat de drie soorten geluk op zichzelf waardevol zijn en dat er geen goed of slecht bestaat. Het gaat erom dat jij gelukkig bent en op welke manier dat dan ook mag zijn: het is allemaal goed. Gelukkig mensen, maken een gelukkige wereld. Toch?


Bronnen:
500 days to happiness
Persuit of happiness
HighExistence – Analyzing happy people 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.