In de provincie Zuid – Hoogland ligt het pittoreske Den Struik. Heel Hoogland kent Den Struik inmiddels, want op het journaal hoor je de hele dag door wat er in Den Struik en de rest van Hoogland gebeurt. De verkiezingen van Klassenoudste komen er weer aan en laat die in Den Struik nou de spannendste aller tijden zijn.

Den Struik is opgedeeld in stadsdelen en een van deze stadsdelen heet Binnenplaats. Binnenplaats heeft de meest mooie basisschool van heel Hoogland en ver buiten de landsgrenzen. De school, Derde Huis, is al die aandacht niet gewend, maar haalt de schouders gelaten op. Misschien openen ze volgend jaar een dependance in Heveldingen voor al de nieuwe aanmeldingen die ze hopen te krijgen.

Hoe het begon

In de kleuterklas kan iedereen het best wel goed met elkaar vinden. Er waren wat kinderen die anders waren, dromerig of druk, maar iedereen werd geaccepteerd zoals ze waren. Maar de Binnenplaats is een ambitieuze school, dus bedacht de directie dat er verkiezingen gingen komen voor Klassenoudste. En zo geschiedde.

De aanloop naar 15 maart

In de maanden na de zomervakantie hoorde je eigenlijk nog niet zo heel veel over de verkiezingen. De kinderen speelden lekker samen, leerden hun lesstof, maakten af en toe een reisje en eigenlijk was iedereen wel heel tevreden.

Maar eind november kwam meester Willie met het programma in aanloop naar de verkiezingen. Er was een heel lespakket samengesteld. Eerst werd er besloten wie zich verkiesbaar zou stellen. Kinderen als Ans en Levi wilden niet, want die waren veel te onzeker of hielden er niet van om op de voorgrond staan. Alex, Jessie, Emilia, Rianne, Gert, Mike, Syb, Frederick, Kees, Silvia en Tikeul wilden maar al te graag meedoen aan de verkiezingen. Niet slecht voor een klas van 33 kinderen vond ook meester Willie.

Helaas bemoeide Silvia zich in voor Sinterklaas al te veel met de Zwarte Pieten discussie en toen werd al duidelijk dat ze nooit genoeg stemmen zou kunnen halen. Silvia viel af.

Partijnamen moesten bedacht worden, want er moest campagne gevoerd worden. Er werd een hele dag in groepjes gewerkt aan partijnamen en een logo. Hier en daar zag je dat de kinderen elkaar ineens niet meer zo lagen, maar dat kon door meester Willie nog prima gesust worden.

De week daarna moest er een partijprogramma gepresenteerd worden.

Toen ging het fout. Gert was een beetje lui en kwam met maar 1 A4-tje waar niet zo veel op stond. De meester raakte daar een beetje geërgerd door, net als van Riannes Ik hou van Dieren partij. 20 klassencavia’s kon toch niet de doelstelling van een klassenoudste zijn? Mike met zijn Klassepartij en Jessie met de Milieu partij konden de waardering van Meester Willie wel krijgen. Net als Alex en Emilia. Maar onderling werden de verhoudingen steeds slechter.

Een journalist van het Kinderjournaal kwam langs voor een leuk item in de klas over hun strijd voor klassenoudste.

“Wie zijn de lijsttrekkers en kunnen ze wat over hun partij vertellen?” vroeg journalist Tac. Voordat de journalist en Meester Willie begrepen wat er gebeurde, schreeuwden een paar kinderen door elkaar heen. De een maakte een nog grovere opmerking dan de ander. Sommige kinderen rolden letterlijk vechtend over de vloer.

De verkiezingen waren begonnen.

Tac van het Kinderjounaal zond die avond in heel Hoogland een item uit over de vechtende kinderen. Nog geen uur na de uitzending was er een website online met duizenden bezoekers. Er doken filmpjes op van kinderen die met elkaar in gesprek gingen, standpunten duidelijk wilden maken en uiteindelijk begonnen met elkaar zwart te maken. Zo hadden Mike en Gert een grote hekel aan elkaar, vond Emilia Jessie een meeloper omdat hij wel met Mike samen Klassenoudste wilde zijn en Tikeul maakte zijn huisarts belachelijk op youtube omdat hij niet even naar zijn verkoudheidje wilde kijken.

Kees wilde, omdat hij twee keer was blijven zitten, vooral een partij voor zijn oudere klasgenoten. Maar omdat ze allemaal wat ouder waren vergaten ze ook wat dingen. Dat werd hem weer niet in dank afgenomen door Syb die vond dat iedereen gelijk was als ze maar geloofden.

Het werd een landelijke soap die heel Hoogland liefkozend de ” TweedeKlasseVerkiezing” noemde. Dit omdat alle klassen wel zo’n beetje uit de verkiezingen waren gevochten.

De debatten

Doordat de verkiezing voor Klasseoudste zo ontzettend populair was geworden, besloot Wick Oudvrouw van televisie omroep TRL7 een debat te houden op zondagavond zodat heel Hoogland kon meekijken. Maar een paar weken voor de debatten wilde Mike niet meer komen. Hij vond dat de regels niet veranderd mochten worden en dat klasgenoten als Kees, Emilia, Silvia en Tikeul niet mee mochten doen.

Gert had ondertussen beveiliging gekregen omdat hij er nogal wat uitspraken had uitgeflapt die sommige mensen niet snapten. Die kon dus ook al niet mee doen aan het debat. Maar Voor Emilia betekende dat dat ze samen met Alex en Jessie toch mee mochten doen.

In het eerste debat stelden de deelnemers vast dat, mochten ze geen van allen een meerderheid van stemmen halen, ze best met elkaar een Klassencommissie konden vormen. Ze waren het zonder Mike en Gert verrassend met elkaar eens over een heel aantal punten en van sommige punten wisten ze dat ze water bij de wijn moesten gaan doen. Zo was het leven van een aspirant Klasseoudste.

Inmiddels is de website door miljoenen Hooglanders bekeken en wachten ze met spanning af.

Wat voor intriges gaan er nog komen voor 15 maart, voor de stemming van de verkiezingen? Een ding staat vast: het zal nooit meer hetzelfde zijn in de klas van meester Willie.

 


 

 

Over de auteur

Op mijn 26e had ik het helemaal gehad met niet zijn wie ik ben. Ik vertelde de wereld mijn coming out en stortte me in de wereld van lesbiennes. Maar of er veel verschil is tussen lesbisch zijn en hetero.... Ik heb zo mijn twijfels.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.