Een boek dat sinds publicatie al de nodige aandacht heeft gekregen: Vals Alarm. Dit informatieve boek van psychiater Menno Oosterhoff kwam – hoe toepasselijk – op 12 mei ‘Dag van de Dwangstoornis’ uit. Het kreeg veel aandacht omdat er niet eerder een boek is verschenen van een psychiater die zelf last heeft van de klachten die hij behandelt. 

Menno Oosterhoff is een van de ”gelukkige” dwangers die zich in het dagelijks leven toch prima kan redden. Voor heel veel mensen is dat helaas niet het geval. In Vals Alarm vertelt Menno niet alleen over de inhoud van de stoornis, maar hij verwerkt ook korte passages in zijn hoofdstukken die als voorbeeld dienen. Daarnaast sluit ieder hoofdstuk af met een intermezzo dat nog e.e.a. verduidelijkt. Al met al is het een prima boek om te lezen voor de doelgroep van Vals Alarm. En die is trouwens groot: voor mensen met dwang is Vals Alarm herkenbaar, mooi en hoopvol. Voor de partners van mensen met dwang geeft het precies de juiste informatie en voor overige lezers is het ook interessant!

”Een jongen van veertien wilde geen antibiotica, want dat zou bacteriën doden. Waarom was zijn leven belangrijker dan dat van zoveel bacteriën? Hij wilde dat niet op zijn geweten hebben.”

Simpel en doeltreffend

Het taalgebruik is makkelijk, de schrijfstijl zeer prettig en het staat bomvol informatie. Een hele kluif voor de auteur, die zelf kampt met de dwang om alles ”volledig” te moeten doen. Niets mag verloren gaan, maar in een boek als Vals Alarm, waarin het onderwerp zó breed is, is dat niet even makkelijk. Toch heeft Oosterhoff gezorgd voor een knap naslagwerk dat door iedereen gelezen kan worden. Vals Alarm

Voor degenen die geïnteresseerd zijn in psychologie, is het echter iets té beknopt. Er wordt onder andere ingegaan op het persoonlijke leven van Oosterhoff, de tientallen subgroepen die onder dwang vallen, de patiënten die hij behandelde en ook over wat je zelf, als dwanger, kunt ondernemen om jouw leven iets dragelijker te maken.

Verwacht geen wetenschappelijk stuk waar dieper wordt ingegaan op de complexiteit van de stoornis; daar doet Vals Alarm simpelweg niet aan. Het is de basis informatie die op een heldere manier verwoord wordt. Hartstikke prettig voor mensen die nog niet zo veel erover weten, maar wat minder interessant voor de (geschoolde) groep mensen of patiënten die al in een jarenlang traject verwikkeld zitten.

Een schepje dwang

Opvallend is het op een na laatste hoofdstuk waarin de vrouw van Oosterhoff aan het woord komt. Ineens is daar de verklaring voor de voorkant van het boek (want zeg nou eerlijk: kun jij het verband leggen tussen een schep en een dwangstoornis?). Ze vertelt niet alleen over hun leven, maar ook hoe zij ermee omgaat. Best interessant voor mensen die zelf geen dwang hebben maar er wel mee geconfronteerd worden.

Conclusie

Al met al is Vals Alarm een mooi boek geworden waar een zwaar onderwerp met een sprankje hoop en humor gebracht wordt. Er staat redelijk wat herhaling in, maar dat zal voor veel mensen juist prettig zijn. Het ontbreekt hier en daar wat aan diepgang, maar daar zal het volgende boek dat Oosterhoff vanuit professionele hoek zal benaderen dan wel aan tegemoet komen.


Je kunt Vals Alarm bestellen bij Bol.com of via Lucht Uitgeverij

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.