Helsinki is de hoofdstad en grootste stad van Finland. In en om Helsinki wonen ongeveer 1 miljoen mensen, dat is een vijfde deel van de totale Finse bevolking. Het is de meest noordelijke hoofdstad van Europa.

Weer

Je kan Helsinki het best bezoeken in de zomer. Tijdens de langste dag is het 19 uur licht en wordt het zelfs niet eens volledig donker. Het wordt in de zomer rond de 20 graden. In de winter is het op de kortste dag nog geen 6 uur licht. Ook is het een stuk kouder. De temperatuur kan zakken tot -20. Maar ook als het ‘maar’ -5 is kan de gevoelstemperatuur -25 zijn. Neerslag is er het hele jaar, het meest in de zomer.

Vervoer

Je kan in Helsinki een dagkaart kopen voor het openbaar vervoer voor €8. Vanaf het moment dat je de dagkaart koopt kan je 24 uur reizen met al het openbaar vervoer. Je haalt het er makkelijk uit als je meer dan 2 ritjes met de tram doet, want een enkeltje voor de trap kost al €3,40

Bezienswaardigheden

Bar Ateljeebar

Bovenin Sokos Hotel Torni, op de 14de verdieping bevindt zich Ateljee, de bar met een uitzicht over de stad. De bar zelf stelt niet zoveel voor, maar zowel van binnenuit als vanaf het dakterras heb je een mooi uitzicht over Helsinki. Goedkoop een drankje doen is er niet mogelijk. Het goedkoopste biertje (0,4L) kost €8,50.

Wat je niet over mag slaan bij een bezoek aan de bar is de wc. Vanuit de wc heb je namelijk hetzelfde uitzicht. Het is even lastig om je broek omlaag te trekken omdat je het gevoel hebt dat mensen naar binnen kunnen kijken, maar het is heerlijk plassen met een uitzicht

(Sokos Hotel Torni: Yrjönkatu 26, 00100 Helsinki).

Wc Ateljee bar

Domkerk van Helsinki en Uspenski-Kathedraal

Op het Senaatsplein is de witte Domkerk van Helsinki, een evangelisch-lutherse kerk te vinden. De Uspenski-Kathedraal, een Russisch-othodoxe kathedraal staat op het schiereiland Katajanokka. Als je deze 2 na elkaar bezoekt zal je een groot verschil zien. De Uspenski-kathedraal heeft geen zitbanken, er is veel schilderkunst te zien en veel rood en goud, erg druk en je kan uren rondkijken en nog nieuwe dingen ontdekken.

De Domkerk is daarentegen groot en oogt een stuk leger en rustiger. Er zijn veel zitbanken, er is veel wit te zien met hier en daar een beeld of wat gouden versiering, maar heel overzichtelijk. Beiden kerken zijn op hun manier mooi en het bezoeken waard. Ze liggen op loopafstand van elkaar

(Domkerk van Helsinki: Unioninkatu 29, 00170 Helsinki. Uspenski-Kathedraal: Kanavakatu 1, 00160 Helsinki).

Overnachten

Wij hebben geslapen in het ‘Eurohostel’. Dit hostel ligt op schiereiland Katajanokka, net buiten het centrum. Met de tram ben je in 10 minuten in het centrum, maar het is ook prima te lopen. In het hostel hadden we een eigen 2 persoonskamer maar we deelden de wc’s en douches. De receptie is 24 uur open. Handig als je laat aan komt of vroeg moet gaan. Er is gratis wifi en je kunt tussen 6.30 uur en 9.30 uur gratis gebruik maken van de sauna’s. In de avond betaal je hier wel voor. De prijs was €110 voor 2 personen, 2 nachten.

(Eurohostel, Katajanokka: Linnankatu 9, 00160 Helsinki).

Kallio

Kallio is een wijk in Helsinki. Voorheen was het een wat minder populaire wijk, maar het wordt steeds populairder, vooral onder de hipsters.

Er zijn verschillende hipstertentjes te vinden maar het café en restaurant waar wij zaten, waren dat niet. Het is op veel plekken in Kallio nog goedkoper dan in het centrum van Helsinki. In Kallio hebben we wat gedronken bij café ‘Sivukirjasto’. Hier betaalden we voor een halve liter bier €4,70. In Kallio hebben we gegeten bij restaurant ‘Cella’.

Als voorgerecht hadden we een typisch Fins gerecht: Blinki, een soort pannenkoekje. We bestelden dit met gerookt elandvlees. En het smaakte erg goed! Als hoofdgerecht hadden we beiden een steak, ook erg lekker.

Het restaurant is niet heel goedkoop: voorgerecht €9,40, hoofdgerecht tussen de €14,90 en €27,00. Een glas rode wijn voor €8,95 en een halve liter bier voor €7,20

(Sivukirjasto: Fleminginkatu 5, 00530 Helsinki, Cella: Fleminginkatu 15, 00500 Helsinki).

Alcohol

Wij wilden in de supermarkt een fles wijn kopen, maar dat bleek niet te kunnen. In de supermarkt verkopen ze als alcoholische drank alleen bier. Voor wijn moet je naar een speciaalzaak. Dit doen ze om te voorkomen dat mensen veel gaan drinken.

Kallio

Wij waren maar kort in Helsinki maar je kan je er prima langer vermaken!

Zo is op een eiland in de buurt het Maritieme Fort Suomenlinna te vinden dat erg indrukwekkend schijnt te zijn. Ook is een bezoekje aan de sauna eigenlijk een must aangezien er 3.3 miljoen in Finland zijn. Om te shoppen zit je in Helsinki ook goed: in het centrum van Helsinki bevinden zich 3 grote winkelcentra.

Een tripje Helsinki is prima te combineren met een tripje Tallinn. Er varen boten tussen de 2 steden. De prijs is afhankelijk van het tijdstip en de bootmaatschappij maar zal rond de €25 per persoon voor een enkeltje zijn. De boottrip kan je boeken via Ferry.com of aferry.com

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.