Wellicht heb je ooit al eens wat opgevangen over de eeuwenoude legende die zich in het plaatsje Brummen afspeelt. Mocht je nu al niet geloven dat er iets bestaat als ”een spookhuis”, sla het artikel dan gerust over. Kleine tip van ons: doe het niet. Dit verhaal wil je niet missen.  

Brummen in een schattig plaatsje in Gelderland en telt zo’n 9000 inwoners. Het is een dorp zoals we dat gewend zijn: met een marktplein, een mooie kerk, boerderijen en mooie huizen. Maar er is één ding wat Brummen onderscheidt van ieder ander dorp: er staat een spookhuis. En wel middenin het prachtige dorpje.

Rumor has it…

De eeuwenoude legende over dit spookhuis vertelt dat er generatie op generatie vreemde dingen gebeuren. Allemaal terug te leiden naar het gezin Kremmer, dat het spookhuis in 1841 bewoonde. Dit boerengezin was klein. Het bestond uit vader, moeder en zoon Antoon die tot over zijn oren verliefd was op Megje Warmelink. En dat beviel vader helemaal niks.

Antoon smeekte om de toestemming van zijn vader om met Megje te trouwen, maar – beweert de legende – vader vond de hartendief van zijn zoon te min. Na een felle ruzie, ging Antoon met een gebroken hart naar bed. De volgende ochtend vonden zijn ouders hem buiten. Hangend aan de grote eik naast de boerderij.

Daarna begon de ellende.

De prachtige boerderij veranderde in een spookhuis. Een echte, waar zelfs de dieren van op hol sloegen. Vader en moeder werden achtervolgd door schimmen, er hing een vreemde geur en er waren onverklaarbare geluiden. Toen het gezin de biezen pakte nadat alle deuren op onverklaarbare manier open zwaaiden, durfde niemand het meer aan om in het spookhuis te wonen. Hoewel de boerderij tijdelijke gasten had, stond het meer dan 100 jaar leeg.

Nog meer drama in het spookhuis

Volgens één bron zijn er daarna meerdere gezinnen geweest die zich allen hebben opgehangen aan de oude eik. Daarover hebben wij verder geen informatie kunnen vinden, maar het is wel een aardig idee, toch? Het spiced het verhaal in elk geval nog wat meer op.

In het dorp Brummen durfde niemand in eerste instantie in de buurt te komen, maar toen het verhaal over de familie Kremmer wat naar de achtergrond verdween, gokten nieuwe boeren het erop. Een van de boeren klaagde in 1985 over overlast. Niet veroorzaakt door geest Antoon, maar door dronken jongeren die wilden bewijzen dat spoken niet bestaan. Het terrein werd vaak onder de loep genomen door zogenaamde Ghosthunters, maar veel meer dan een foto met wat lichtvlekjes kunnen ze ons niet geven. Volgens hen staat daar de geest van Antoon op, wij denken dat het reflecties zijn. Ieder z’n idee, natuurlijk.

Spontane brand

Toch gebeurt er in 2009 opnieuw iets onverklaarbaars in het spookhuis van Brummen. De boerderij gaat op een decembernacht in vlammen op. Tientallen dieren zijn hier de dupe van. Er worden onderzoeken gedaan, maar de oorzaak blijft onbekend. Toch zeggen omstanders dat het lijkt alsof Antoon samen met het spookhuis in vlammen is opgegaan. Inwoners claimen dat de kwade geest eindelijk rust heeft gevonden nu de boerderij er niet meer staat.  Zullen we dat dan maar geloven?

Het spookverhaal van Brummen lijkt met de brand aan een einde te zijn gekomen. Op de plaats waar de spookboerderij stond, staat nu een vrolijk pannenkoekenhuis. Het enige waaraan we nog kunnen zien dat het spookverhaal wel degelijk zou kunnen kloppen, is de grote oude eik. De eik waar een verdrietige Antoon zich in 1841 aan ophing.

Moge hij (nu eindelijk) rusten in vrede.


Bronnen:
Van spookboerderij tot pannenkoekenhuis
Felle brand in boerderij Brummen
De spookboerderij van Brummen

 

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.