Een paar weken geleden was ik bij mijn favoriete slijter. Het is een relatief klein zaakje, waar ze nét even wat andere dingen hebben dan bij de Gall&Gall. Ik kwam een fles rum halen voor een vriendin, maar iets op de toonbank trok mijn aandacht: Chocoladewijn. Nieuwsgierig tuurde ik naar het label. ‘Nederlandse chocola met rode wijn’ stond er. Een deel van mij gruwde, maar een ander deel van mij was geprikkeld.

Dat andere deel van mij is ook het deel dat altijd de onuitspreekbare gerechten bestelt in het buitenland. Het deel dat gewoon maar op de menukaart wijst. Voor de zekerheid vraag ik wel even wat het ongeveer is, want ik zit niet op een bord vol ingewanden te wachten. Maar toch, deze boerin eet graag wat ze níet kent.

Een paar weken later stond ik er weer.

Op de toonbank stond nu iets anders. De chocoladewijn was naar achter geplaatst, vertelde de vriendelijke verkoopster. Kennelijk toch niet zo’n hit. Toch wilde ik het zelf eens proberen. Voor een tientje kon ik mij er geen buil aan vallen, dacht ik zo.

Hoewel de fles een cadeau was, ging hij thuis diezelfde avond nog open. De geur komt direct overeen met hoe het eruit ziet: als chocolademelk. Ik schenk het in een wijnglas, maar vraag me af of ik niet gewoon een whiskeyglas had moeten doen. Als ik proef wordt dat vermoeden versterkt: het smaakt als Baileys met een vleugje chocola. Na een blik op het etiket op de fles blijkt dit aardig te kloppen: er staat nadrukkelijk dat je de drank niet met zure dranken mag mengen. Net als Baileys zal deze chocoladewijn waarschijnlijk stollen als je het vlak na cola drinkt.

Conclusie: Heerlijk.

Maar chocoladewijn? Niet echt. Ja, er zit cacao en room in, en ook rode wijn, maar echt wijn kun je het niet noemen. Het is perfect voor liefhebbers van hele zoete drankjes als Baileys, maar niet voor de echte rodewijnliefhebber.

Hoe dan ook: ik kom nog een keer langs. Al is het maar omdat ik naast de chocoladewijn op de toonbank ook wijnchocolade zag liggen…


 

Chocoladewijn is verkrijgbaar voor €9,99 bij Slijterij de Helm

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.