We gaan even een stukje terug in de tijd. Zestien jaar om precies te zijn, want toen gebeurde er iets wat voor enige opschudding zorgde binnen het feelgood genre: Confessions of a Shopaholic werd gepubliceerd. Het was het begin van een hele succesvolle reeks over de chaotische Rebecca Bloomwood. Een vrouwtje van 25 dat werkzaam is als financieel journaliste, maar haar eigen financiën zijn – zacht gezegd – een puinhoop. 

Na alle thrillers en alle drama’s wilde ik even ouderwets achterover hangen met een feelgood boek. Mijn boekenkast puilt ervan uit! Het is een genre dat ik door en door ken, mede omdat ik twee jaar werkzaam ben geweest binnen Hebban Feelgood. Daar ben ik mee gestopt, omdat de verhalen vaak niet bijster origineel zijn. Het is een beetje ‘ken je d’r een dan ken je ze allemaal’, maar afgelopen weekend had ik er weer even zin in! En welk feelgood boek is nou beter dan Confessions of a Shopaholic? Het is niet voor niks een bestseller.

Shopaholic las ik voor het eerst toen ik zeventien was en die gekke Rebecca Bloomwood is me altijd bijgebleven. Ze is impulsief, chaotisch, grappig, onhandig én hangt van dromen en leugens aan elkaar. De anti-held die iedereen in zijn hart heeft gesloten. En ik ook! Er valt wat te zeggen over de schrijfstijl van Sophie Kinsella (Madeleine Wickham), maar het verhaal is voor een feelgood écht geweldig.

Confessions of a Shopaholic

Rebecca Bloomwood is financieel journaliste en heeft dertig creditcards waar ze rood op staat. Toch blijft ze kopen. De aanmaningen, de laatste waarschuwingen en de boetes worden netjes ongeopend in een lade gestopt en Rebecca gaat weer op pad voor nieuwe outfits, make-up, parfum, nieuwe lakens, accessoires… Alles om zich beter te voelen over haar schulden. Ze leeft in een kooproes, loopt de kantjes er vanaf op haar werk en droomt vooral over de dag waarop ze miljoenen wint zodat ze nog meer kan kopen.

Vakantieboek Shopaholic Omnibus

Mocht je shopaholic nou nog niet hebben gelezen, dan kan ik hem aanraden voor je aankomende vakantie. Alle personages zijn om van te houden. Nét op het randje van geloofwaardigheid en door Rebecca’s kijk op de wereld zijn het stuk voor stuk bijzondere, grappige mensen. Hoewel dit eerste deel er eentje is die weinig echte inhoud heeft, leest hij wel heel fijn weg hoor, vergis je niet. Het is vooral lekker grinniken om Rebecca en alle onhandige situaties waarin ze belandt.

Pas op het einde van het boek komen we in een spannende verhaallijn terecht. Natuurlijk is de dreiging er wel, maar het eerste deel van deze reeks bouwt vooral karakters op die nog jaren mee kunnen gaan. Je kijkt mee in het hoofd van Rebecca, wil haar soms tot de orde roepen, maar aangezien het een feelgood is, weet je natuurlijk ook wel dat het allemaal uiteindelijk best wel op zijn pootjes terecht komt.

Sophie Kinsella

Ik vind Sophie Kinsella echt een toffe schrijver; ze bedenkt keer op keer originele verhalen (ook onder haar eigen naam Madeleine Wickham). Ze is creatief en niet bang om een compleet eigen stem te gebruiken. Daarnaast is het een van de weinige schrijvers waarvan je de boeken keer op keer kunt lezen zonder verveeld te raken. Tien jaar geleden las ik deze voor het laatst, maar het blijft vermakelijk!

Meestal lees ik Nederlandstalig en ik vind het vertaalwerk van Shopaholic wel aardig, maar ik kan niet beloven dat hij net zo goed is als het origineel in het Brits. Ik gok dat ‘ie grappiger is, maar dat zul je zelf moeten ontdekken.

Omnibus

Omdat ik Shopaholic in de editie heb gekocht waar de eerste drie boeken uit de reeks inzitten, kon ik mezelf moeilijk inhouden om niet direct aan deel twee te beginnen. Dat ga ik doen, dames, dat ga ik doen. Maar eerst moet ik me weer focussen op een aantal Nederlandse debutanten. Zodra dat erop zit, pak ik Shopaholic er weer bij. Want nu ik opnieuw een start heb gemaakt aan Rebecca’s avonturen, kan ik niet wachten om ze in één ruk uit te lezen!

Ben je een feelgood fan die de aankomende vakantie lekker wil lezen zonder zich druk te maken of te veel te concentreren, dan zit je goed met Shopaholic. Een gouwe ouwe die ook zestien jaar na publicatie nog leuk is!


Confessions of a Shopaholic koop je bij Bol.com. Mag ik je aanraden direct de omnibus te kopen? Krijg je geen spijt van!

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.