“Een man en twee kinderen? Wouw, jij bent alvast klaar!” lacht een klant naar me. Haha, ja. Mijn leven is klaar. Ik hoef niks meer te doen. Mijn doel is bereikt. Ik leef nog lang en gelukkig.

Ben en ik hebben wat bizarre overeenkomsten. We hebben beiden op zweefvliegen gezeten, we hebben allebei twee tenen die aan elkaar zitten (syndactylie), we wilden allebei piloot en architect worden toen we klein waren. We woonden bijna bij elkaar om de hoek, Ben had mijn vader waarschijnlijk al eens op een forum gesproken. Ik ging drakenbootwedstrijden kijken met Lindsay, terwijl hij juist in één van die boten voorbij roeide. We hadden elkaar al 20 keer tegen kunnen komen.

Ondanks dat alles geloof ik niet in ‘de ware’

Lieve dames, het spijt me dat ik jullie droom even kom breken, maar ‘lang en gelukkig’ is de grootste bullshit die Disney je vertelt. Als je al ‘de ware’ vindt, rij je niet weg op een paard naar een prachtig kasteel, om vervolgens nooit meer zorgen te hebben. Ik ben nu vier jaar getrouwd, en ik heb nog steeds geen paard. Dikke onzin dus.

Toen ik klein was wilde ik niet trouwen, want dan werd je nooit meer verliefd. Ik zag het als een eindstation. De rest van je leven met dezelfde persoon? Boring. Tot ik écht verliefd werd, toen wilde ik niets liever. Dit was hem: de ware, mijn soulmate. Ik was 14 jaar.de ware, true love, ware liefde

Intussen ben ik de ware nog zo’n 3 keer tegengekomen. Met de laatste ben ik getrouwd. Maar weet je? Eigenlijk bestaat ‘de ware’ helemaal niet. Ik probeer het Jacky en andere meisjes aan hun verstand te krijgen, maar ze geloven me niet. Lieve prinsesjes, de prins kwam gewoon toevallig voorbij. Je kasteel lag op de route naar de supermarkt, en dit was nu eenmaal de kortste route. Geen voorbestemming, geen lot, niks.

Wacht even, voor je me afschrijft als chagrijnige huisvrouw. Ik ben heel gelukkig in mijn huwelijk! Ik ben er alleen niet van overtuigd dat dat zo is omdat Ben en ik vanaf onze geboorte voor elkaar bestemd waren. Ik geloof niet dat er één persoon op deze aardkloot rondloopt voor wie je bedoeld bent.

Maar wat dan wel, Esther de liefdesexpert?

Ik hoor zo vaak dat mensen hun relatie beëindigen en dan zeggen ‘Tja, hij/zij was gewoon niet de ware’. Ik wals even over je hele liefdesleven heen door te zeggen dat dat onzin is. Vaak is het namelijk zo dat mensen geen idee hebben hóé ze nog lang en gelukkig leven.de ware, ware liefde, true love, soulmates

Natuurlijk denk ik niet dat je met de eerste de beste idioot in het huwelijksbootje moet springen. Er zijn mensen waar je het wel mee zult redden, en ook een hoop waarmee je het niet redt. Ik denk dat als mijn laatste vriendje mij, op het juiste moment, ten huwelijk had gevraagd, ik ook ‘ja’ had gezegd. Of dat goed was gegaan, geen idee. Maar dat er maar één persoon op deze hele planeet is waar mee het wel lukt? Nee.

Nee, Ik geloof in hard werken, en concessies. Jezelf opzij zetten, eerlijk zijn, zelfreflectie en allerlei andere termen waarmee een relatietherapeut zijn brood verdient. En sommige momenten zijn minder gelukkig dan andere. Maar hoe dan ook, ‘lang en gelukkig’ is een keuze.

Het heeft 19 jaar in dezelfde stad wonen gekost tot mijn prins op zijn witte paard (of in dit geval, zijn blauwe motor) voorbij kwam. Het was geen lot, het was de slechtste timing ooit. Ik was ook geen liedje aan het zingen, waar hij heel spontaan aan mee ging doen. Ik zat naast hem heel awkward te doen en hij flapte eruit: “Vind je me leuk ofzo?”

En we leefden nog lang en gelukkig.

true love, ware liefde, de ware