Luisterboeken bestaan natuurlijk al jaren, toch heb ik er zelf nog nooit gebruik van gemaakt. Ik vind het juist heerlijk om me in te kunnen leven in een boek en daarbij mijn eigen fantasie te gebruiken. In december kreeg ik een proefabonnement van drie maanden voor Storytel. De Netflix voor de luisterboeken.

Storytel

De naam zegt het natuurlijk al, het vertellen van verhalen. Onbeperkt genieten van luisterboeken op je telefoon, zonder dat je ze zelf hoeft te downloaden. Geen IMG_2652omslachtig gedoe meer, Storytel lost alles op! Voor €9,99 per maand kun je hier al gebruik van maken.

Je meldt je aan op de website en downloadt vervolgens de app op je telefoon. Inloggen en luisteren maar. Je kunt kiezen uit Nederlandstalige- en Engelstalige boeken. Bij de instellingen haal je de Engelstalige- boeken weg met één druk op te knop. Als je dan kijkt naar het aanbod van boeken, lijkt het dat de hoeveelheid Engelstalige boeken vele malen groter is dan het Nederlandstalige aanbod.

Je kunt op verschillende manieren tussen de verschillende boeken zoeken. Ik vind het fijn om te zoeken op categorieën, omdat ik goed weet welke genres ik leuk vind om te lezen (of luisteren). Ook kun je zoeken op series, zo zie ik de serie van Game of Thrones voorbij komen, dit lijkt me leuk om eens te luisteren.

Luisteren maar…

Tot nu toe las ik altijd boeken. Nu ik werk, komt er weinig van terecht. Het is een kwestie van tijd maken om te lezen, maar Netflix is tegenwoordig net wat interessanter.

Aangezien ik een echte multitasker ben, vind ik het leuk om luisterboeken eens te proberen. Zo ben ik er dan ook mee gestart, een luisterboek opzetten tijdens het afwassen, terwijl ik onder de douche sta of mijn make-up doe. Dit werkt best goed!IMG_2651

Ik begin met het boek De kraamhulp van Esther Verhoef. Het wordt voorgelezen door een vrouw. Haar manier van voorlezen, het gebruik van een accent voor de kraamhulp, maakt het prettig om naar te luisteren. Het geeft een mooi beeld van de situatie en ik luister het boek met veel plezier.

Een aantal weken later begin ik aan Het Rosie-effect, een boek dat ik al een aantal keer voorbij heb zien komen op het internet. Het lijkt me een populair boek. Het wordt voorgelezen door een man. Hij past zijn manier van voorlezen aan op het karakter van de hoofdpersoon. Dit zorgt ervoor dat ik het niet kan volgen, het gaat te snel. Dit is een boek die ik waarschijnlijk zelf rustig moet lezen om het te begrijpen. Na een halfuur haak ik af, ik vind het niet leuk meer.

Afgelopen week begon ik aan Toen ik je zag van Isa Hoes. Dit boek heb ik altijd al eens willen lezen. Toen ik hem voorbij zag komen, was de keuze snel gemaakt. Hij wordt door Isa zelf voorgelezen, wat ik een mooie keuze vind. Ze heeft een prettige stem om naar te luisteren.

Lezen vs. luisteren

Tussen lezen en luisteren zit natuurlijk een groot verschil. Voor mensen die geen geduld hebben om te lezen, is het idee van luisterboeken ideaal. Toch merk ik een aantal dingen, die ik hier wil benoemen.

Allereerst ben je erg afhankelijk van de voorlezer. Ik heb nog niet veel boeken geluisterd, maar ik heb wel het gevoel dat ik een vrouwenstem prettiger vind om naar te luisteren dan een mannenstem.

Samenhangend hiermee komt de mate waarin je je in kunt leven in het boek. De voorlezer moet hiervoor zorgen. Zodra je zelf een boek leest, heb jij de regie hierover. Ik ben een echte beelddenker, dus zodra een boek goed geschreven is, zie ik het beeld helemaal voor me. Bij een luisterboek vind ik dit iets lastiger, het beeld moet geschept worden voor me en soms gaat dat iets te snel. Als ik lees, kan ik dit op mijn eigen tempo doen.

Conclusie

Het concept van Storytel is een mooie manier om makkelijk aan luisterboeken te komen. Voor de echte multitaskers onder ons is het echt een uitvinding. Afwassen, strijken, je huis poetsen, het wordt allemaal net een stukje leuker met een luisterboek op de achtergrond. Het voordeel is dat je op die manier toch wat mee kunt krijgen van de nieuwste boeken, zonder dat je tijd uit hoeft te trekken om ze te lezen.

Voor de echte boekenliefhebbers zal Storytel wat tegenvallen. Een luisterboek zorgt niet voor dezelfde beleving als een papieren boek in je handen. Je gaat niet even lekker op de bank hangen met een boek in je hand, kopje thee erbij. Een luisterboek pak je er toch sneller bij terwijl je al iets anders aan het doen bent. Echter is een luisterboek wel ideaal voor de leessnobs onder ons. Vind je lezen vreselijk? Nu wordt het voor je gedaan, je hoeft alleen maar rustig te luisteren.

Storytel kun je al gebruiken voor €9,99 per maand. Als je Storytel wilt uitproberen, dan is dat geen probleem. De eerste twee weken zijn namelijk gratis en je kunt het probleemloos opzeggen. Persoonlijk vind ik het wel een drempel om er maandelijks voor te betalen, zoveel gebruik maak ik er nog niet van. Wie weet denk ik er over een tijdje anders over, als ik meer luisterboeken gehad heb!

Over de auteur

Probeert studenten wat bij te brengen over de Nederlandse taal. Woont samen met vriend, drie honden en een kat. Gaat in 2018 trouwen en heeft alles voor deze dag al jaren uitgestippeld op Pinterest.

8 reacties

 1. Sikke

  Wat leuk dat jij hier over geschreven hebt!
  Ik HOU van Storytel! Ik heb in bijna 2 weken tijd al 4 boeken verslonden. Voor mijn doen is dat echt een hele prestatie.
  Btw handing om er bij te zeggen:

  Het is de eerste twee weken gratis, en in die tijd kun je ’t gwn opzeggen.

  Ik luister tijdens het rijden, hond uitlaten en vervelende klusjes. Storytel heeft ook veel Ebooks, maar een echt boek leest toch lekkerder.

  Beantwoorden
  • Marit

   Ja het echte lezen schiet er bij mij nu echt bij in. Druk leven 😛
   Tijdens het rijden kan ik ook wel eens proberen! Benieuwd of het niet teveel afleidt.
   Die twee weken gratis is een goede tip! Ik zal het erbij zetten 🙂

   Beantwoorden
   • Sikke

    Héél herkenbaar. Maar toch kan ik het niet laten om boeken te kopen, bijv die van Marion Pauw <3!

    Oh, ik luister alleen tijdens het rijden als ik de weg ken, en een beetje op de automatische piloot bezig ben.

  • Marit

   Ik geloof graag dat lezen dan niet je grootste hobby is. Als je toch van boeken houdt, dan is Storytel een mooie optie! Je kunt het twee weken gratis uitproberen, dus dat raad ik je zeker aan 🙂 Ben benieuwd wat je ervan vindt!

   Beantwoorden
 2. Samantha

  Ik heb dit ook overwogen toen ik er een advertentie van zag… Zou het iets zijn voor tijdens het hardlopen? Ik ben een beetje zat van mijn vaste playlist. Ben alleen een beetje slechthorend. 🙁

  Beantwoorden
  • Marit

   Oef, goeie vraag. Een luisterboek vergt wel wat meer concentratie dan muziek, anders volg je het verhaal niet meer denk ik. De vraag is een beetje of dat handig is tijdens het hardlopen. Ik zou het vooral eens proberen als ik jou was! Je kunt het twee weken gratis proberen 😊 Dan kom je er gauw genoeg achter of het wat voor je is!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.