Het babydilemma. Bijna elke vrouw (of misschien zelfs man) krijgt er in haar leven wel mee te maken. Eierstokken die al jaren rammelen of misschien is dat oergevoel er nooit geweest. Daar tussenin bevinden zich ook een hoop vrouwen. Vrouwen die niet weten of ze kinderen willen. Of ze wel aan kinderen moeten beginnen. Vrouwen die uitstellen. En van uitstel komt afstel, luidt het gezegde… Voor al deze vrouwen schreef Ida Kerseboom een boek. Omdat ook zij ooit zo’n vrouw is geweest.

Als je de piek van je biologische klok zou volgen, dan zou je al snel na het afronden van je studie aan kinderen moeten beginnen of jezelf in ieder geval deze vraag moeten stellen.

Het babydilemma

Ida Kerseboom schreef dit boek om vrouwen zoals haar te helpen. Vrouwen die niet weten wat ze willen. Opzich is dit niet zo’n probleem. Wil je appels of peren? Het maakt niet uit. Je neemt van beide één en je ziet wel welke je uiteindelijk opeet.

Als het op het kiezen voor kinderen aankomt, is deze keuze soms iets moeilijker. Je hebt vrouwen die van jongs af aan al weten dat ze later moeder gaan worden. Deze vrouwen zullen er uiteindelijk ook alles aan doen om deze droom werkelijkheid te laten worden.

Daarentegen heb je ook vrouwen die bewust kinderloos blijven. Ze hebben niets met kinderen. Of ze zijn gek op kinderen, maar het past gewoon niet bij hen of bij hun leven/levensstijl. Dit worden vaak de leukste (suiker)tantes.

Een heel andere groep is de groep vrouwen die niet weet of ze kinderen wil. Vaak zijn het de types die eerst nog even de ene na de andere wereldreis willen maken. Vrouwen die op zoek zijn naar hét perfecte moment om de knoop door te hakken en te kijken of het krijgen van kinderen hen gegund is.

De ‘vrouw’ is de norm en deze vrouw kan kindervrij blijven óf moeder worden

Of misschien wel de vrijgezelle vrouwen. Zij blijven misschien rondkijken naar hun prins op het witte paard óf besluiten uiteindelijk misschien wel om single moeder te worden.

Single moeders zijn gemiddeld ouder dan niet-single moeders. Ze wachten langer in de hoop toch eerst hun koning tegen te komen met als risico dat het zwanger worden langer gaat duren.

Mijn babydilemma

Dit boek arriveerde op een moment waarop de kinderwens van mij en mijn vriend ter sprake was gekomen. Mijn vriend heeft het FAP-syndroom, een erfelijke afwijking in het APC-gen, waarvoor hij over een tijd weer geopereerd zal moeten worden.

Onze kinderwens kwam hierin ter sprake, omdat er 50% kans is dat onze kinderen deze genafwijking ook krijgen. Het is als het opgooien van een muntje, je krijgt kop of munt. Wel of niet ‘ziek’. Daarnaast bracht de arts dit ter sprake, omdat dit wellicht een reden kon zijn om de operatie nog even uit te stellen.

Ondanks dat wij nog niet met kinderen bezig waren, maar beiden wel een sterke kinderwens hebben, kwam dit onderwerp wel ter sprake. Een hoop vragen kwamen hierin bovendrijven. Vragen die we voor onszelf hebben moeten beantwoorden, hoewel we heel goed wisten hoe we hier beide in staan.

Hulp bij dit babydilemma

Het boek van Ida liet me weer realiseren dat het doorhakken van die knoop altijd spannend is. Ook voor vrouwen die heel zeker weten dat ze kinderen willen, zullen er vele momenten zijn waarop zij allerlei redenen verzinnen om het nog even uit te stellen.

Dit geldt ook voor de twijfelaars. De vrouwen die op het kruispunt staan en moeten beslissen of ze links- of rechtsaf gaan. De vrouwen die daarna misschien wel weer een rotonde tegenkomen, waarop ze de tegengestelde richting weer op kunnen. Maar ergens houdt die mogelijkheid ook op. Ergens komt het moment waarop je niet meer voor die andere weg kunt kiezen, omdat het simpelweg te laat is.

Het boek Het babydilemma geeft je veel handvatten en stof om over na te denken. Ida maakt gebruik van situatieschetsen, ervaringen van vrouwen en leuke invulvragen om je aan het denken te zetten. Het is op een open manier geschreven, op een manier dat je je in veel situaties kunt herkennen of je er goed in in kunt leven. Ida maakt gebruik van haar eigen ervaringen, maar ook van de ervaringen van andere vrouwen.

Ida durft ook de gevoelige onderwerpen aan te snijden, het single moeder worden, het veranderen van onze wereld en samenleving, maar ook over gezondheid en het al dan niet hebben van een kinderwens.

Voor vrouwen die twijfelen over hun kinderwens, maar ook voor vrouwen als ik, die al jaren weten dat ze graag moeder willen worden, is dit een mooi boek om te lezen. Het belicht meerdere aspecten die mee kunnen wegen in de keuze om wel of niet voor kinderen te gaan. Het zet je op een eerlijke en open manier aan het denken. Uiteindelijk kan het je zeker helpen om op dat kruispunt de voor jou juiste afslag te kiezen.


Voor meer informatie over Het Babydilemma bezoek je de website! Je schaft jouw exemplaar voor €25,- hier ook aan!

Over de auteur

Probeert studenten wat bij te brengen over de Nederlandse taal. Woont samen met vriend, drie honden en een kat. Gaat in 2018 trouwen en heeft alles voor deze dag al jaren uitgestippeld op Pinterest.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.