Ik zit in mijn hoekje. Het hoekje tussen twee banken en een tafeltje in. Daar zit ik altijd tegen de verwarming aan, gewoon op de grond en ergens vind ik dat een beetje zielig. Niet voor mijzelf, maar voor De Man. Hij heeft in zijn nieuwe huis van alles gedaan om het gezellig en comfortabel te maken. Er staan drie enorme banken in de zithoek, want ”dan hebben we allebei onze eigen bank, en kenne we nog kieze ook”, maar zodra ik binnenkom ga ik automatisch in mijn hoekje zitten.

Vanavond was hij me kwijt. Blijkbaar verdwijn ik makkelijk tussen de banken. Ik zag hem bloemen op de eettafel neerzetten en daarna verdween hij weer naar de hal, naar de keuken, of naar de slaapkamer. Ik wist het niet, want ik zat in mijn hoekje. Te denken aan de bloemen. De Man had, toen hij terugkwam van het boodschappen doen, de keuken doorgestuiterd met de heuglijke boodschap dat Lidl op zondag alles weggeeft wat ze de komende week niet meer kunnen gebruiken. Zo ook de bloemen, maar – zoals iedere man – had hij geen vaas om ze in te zetten. Ik keek naar de tafel en zag de bloempjes in een enorme koffiebeker staan. Mooi opgelost, vond ik.

Hij kwam even later verstrooid de kamer binnenlopen en draaide zich naar de zithoek toe. ‘Oh jezus, lieverd! Dáár ben je. Ik heb je overal gezocht! Hoorde je me niet roepen?’
Ik schudde mijn hoofd. Ik had hem niet horen roepen, ik dacht dat hij druk bezig was, omdat hij altijd druk bezig is. En ik had aan de bloemen gedacht, niet direct aan hem. Waardoor ik even het gevoel had dat ik helemaal alleen was. Alleen in mijn hoekje.

‘Je zit daar vaak. Zal ik het fijn maken voor je? Kussentje ofzo…’ hij boog zich naar me toe en gaf me een kus, ‘of een dekentje…’ hij probeerde ook in mijn hoekje te komen, maar was duidelijk te breed om ertussen te passen, dus hurkte hij net voor de twee banken. ‘Wil je dat ik hier iets voor je maak, eerlijk zeggen!’
Ik schudde mijn hoofd weer, waarop hij glimlachte.
‘Je weet dat ik het toch wel ga doen hé?’
Ik knikte. ‘Maar hoeft niet.’
‘Doe ik toch.’ 39a5c4b7-892c-44b1-a3ea-7300f95fb939

Dat had ik kunnen verwachten. Niet omdat hij nooit naar me luistert, maar omdat hij het niet kan verdragen als ik me niet compleet op mijn gemak voel. Ik kan duizend keer zeggen dat het prima is, maar toch zal hij er de volgende keer voor zorgen dat er een kussentje ligt. Of er wordt meteen een complete zen-hoek aangelegd, gewoon ”0mdatdatkan”.

De Man is een doetje, verpakt in kleding van oldskool merken, een tatoeage en een subtiel baardje. Een doetje met zo’n stoere mannenbaan, dat stiekem gelukkig wordt als iemand hem bij zijn aankoop een bosje bloemen geeft. Zo’n doetje dat heel stoer met iedereen meelult over vrouwen en ondertussen even naar me toe komt lopen om te zeggen dat hij het niet zo bedoelt hoor, en mannenpraat en je kent het wel.

Soms kan ik uren naar hem kijken en dan denk ik dat ik dat heel subtiel doe. Tot zijn ogen plotseling die van mij betrappen en hij zich hardop afvraagt waarom ik dat in hemelsnaam al een half uur aan het doen ben. 

Voor mij is het antwoord niet moeilijk: ik ken niemand die zo enthousiast is over alles wat hem (en mij!) bezighoudt. Ik ken ken niemand (van 36) die op zaterdagavond Frozen met me wil kijken en zo hard kan lachen om de sneeuwpop. En het volgende weekend om Fish uit Chicken Little. En die keer daarna om de rendieren uit Brother Bear.

Ik ken niemand die zo stoer is, maar stiekem met me meehuilt tijdens het einde Inside Out. Ik ken niemand die ’s ochtends wakker wordt en meteen een lach op zijn gezicht heeft. Niemand die zo intens gelukkig wordt van de zachte dekentjes die de Action verkoopt. Niemand die ervan kan genieten om ontbijt voor me te halen. En ik ken niemand die me binnen een paar seconden gelukkig kan maken als ik boos of chagrijnig ben.

Ze zeggen wel eens dat stoere mensen een klein hartje hebben, maar deze heeft een heel groot hart. En ik vind dat ik daar best naar mag kijken. Elke dag opnieuw. Vanuit mijn hoekje. Waar ik alleen kan zijn en toch samen met hem.

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.