Ik hou heel veel van jullie. En ik hou van jullie verhalen. Zoals opa die zo mooi opschrijft in zijn memoires. En zoals oma die zo vertellen kan bij het kopje koffie na de maaltijd.

Vertel ze me allemaal. Oma, vertel over die keer dat uw moeder mee mocht kijken in de cabine van de trein, en u en uw zussen op de deur begonnen te bonzen, roepend: ‘Wij willen onze moeder terug!’
Het blijkt maar dat we familie zijn: u had vroeger ook zo’n babyface. Vertel nog eens over dat vrouwtje dat aan u vroeg of u wel oud genoeg was om politieagent te zijn.
En van die keer dat u een paar dames tegenkwam onderweg, die toevallig ook hadden gewinkeld, en dat jullie toen in het gangpad van de trein een modeshow hielden.
Of dat mijn ooms altijd gingen schudden met de dubbelvla om opa te pesten.

Opa, bidt nog eens het ‘Onze Vader’. Ik mag dan zelf niet zo vaak meer bidden, maar als ik dat gebed hoor, hoor ik uw stem en ruik ik oma’s groentesoep. De groentensoep waar vroeger ketchup doorheen moest, want dan was het tomatensoep.
Vertel nog eens van die keer dat jullie op verre vakantie een ananas proefden, voor het eerst. Die had je toen nog niet in de supermarkt.
En hoe was dat, om een gevechtsvliegtuig te zien neerstorten, en daar te gaan kijken? Ik snap wel dat u wat wit zag toen u thuis kwam, want ja, die piloot was natuurlijk ook neergestort.
En hoe ging dat smerige verhaal ook alweer? Het was vast iets met poep.

Lieve opa en oma, vertel me alle verhalen. Elke herinnering, hoe onbelangrijk ze ook lijkt. En vertel ze me nog eens, misschien ben ik een detail vergeten. Mijn geheugen laat me nu al regelmatig in de steek.

En mocht het dan zover komen dat u ze zelf allemaal niet zo goed meer weet, dan kom ik u graag herinneren. Onder het genot van een kopje koffie na de maaltijd.

 

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

één antwoord

  1. Falco Renierkens

    Awh deze vind ik echt zo mooi 🙂 Het is inderdaad vet gaaf als opa’s en oma’s over vroeger vertellen. Helaas heb ik alleen nog 1 oma over, maar aan de reeds overleden grootouders heb ik fijne herinneringen. 🙂

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.