Hee jij,

Ik twijfel. Dit stukje wil ik al heel lang schrijven. Ik wil je heel graag iets meegeven wat ik in de afgelopen twee jaar heb geleerd, maar ik wil je niet doodgooien met clichés. Ik begin maar gewoon ergens.

Kom even naast me zitten. Vandaag viel mij iets op. Ik ving je blik toen je in de spiegel keek. Ik kreeg er bijna rillingen van. En omdat niemand het verdient om zo bekeken te worden, wil ik je graag laten zien wat ik zie als ik naar je kijk. Zodat jij misschien anders naar jezelf kunt kijken.

Je stond daar, bijna boos omdat je geconfronteerd werd met je spiegelbeeld.

Moest dat nou? En toch keek je, maar daarbij sloeg je zoveel over. Je mooie ogen, je schitterende haar, je volle lippen, je slanke nek… Je blik schoot gelijk naar de dingen die je niet mooi vindt aan jezelf. Maar daarmee miste je al het mooie.

Het duurde maar heel kort, maar in die ene blik die jij jezelf toewierp, herkende ik mezelf. Ik weet hoe het voelt om je het lelijke eendje te voelen in een wereld vol mooie meisjes. In een wereld waarin je als meisje niet belangrijk lijkt als je van buiten niet perfect bent. Een wereld waarin we het uiterlijk zien als een afspiegeling van het innerlijk, en wie niet aan het schoonheidsideaal voldoet, dus ook wel minder leuk zal zijn. Althans, dat vertellen we onszelf.

En dat is toch eigenlijk te debiel voor woorden?

Dat we schoonheid bovenaan plaatsen, boven intelligentie, altruïsme, creativiteit, en al die andere mooie eigenschappen die jij en ik hebben. Het gaat zo onbewust, zo vanzelfsprekend. De dingen die er echt toe doen, dingen waarmee je de wereld een betere plek kunt maken, lijken niet te tellen als je er niet perfect uitziet. En om maar met jouw woorden te spreken: Fuck dat.

Natuurlijk, je bent óók mooi. Mooier dan je denkt. Je ziet het misschien niet omdat je je focust op de punten die je niet mooi vindt. Maar je bent, godzijdank, zoveel meer. Kun je je voorstellen hoe kut je leven is als schoonheid alles is wat je hebt?

Als je nu weer eens naar jezelf kijkt, focus je op het mooie. Geniet ervan dat je mooi bent, dat mag best! Schenk niet teveel aandacht aan de dingen waar je niet tevreden over bent, dan ga je ze vanzelf minder zien. Ze zijn sowieso al niet zo zichtbaar als je denkt. En als je dan naar jezelf kijkt en ziet wat ik zie, komt het mooie dat binnenin zit, naar de buitenkant. En je zult stralen.

Liefs,

Een meisje dat het ook allemaal niet zag

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.