Nou nou… potverdorie hey… tjongejonge. Wat voor boek ik nu toch weer heb gelezen…

Voor Ik Ga Slapen

De ijzersterke debuutroman van S.J Watson, die hij ontwikkelde tijdens een schrijfcursus. Ik vind dat werkelijk fantastisch. Volgens mij had de beste man niet eens een schrijfcursus nodig.

Voor Ik Ga Slapen vertelt het verhaal vanuit de hoofdpersoon Christine Lucas. Zij wordt elke ochtend wakker zonder te weten waar ze precies is en wat er de afgelopen 25 jaar is gebeurd. Ik moest eerst een beetje lachen, omdat het een psychologische thriller is, maar de kern van het verhaal ontzettend veel lijkt op ”50 first dates” (u weet wel: die grappige film over dat meisje met geheugenverlies).

Dit is echter allemaal niet zo grappig. Christine Lucas’ geheugen is zo slecht dat ze de ene keer wakker wordt met het idee dat ze een tiener is en de andere keer denkt ze dat ze net aan haar studie is begonnen. Zodra ze in de spiegel kijkt, komt ze erachter dat haar hele leven eigenlijk al achter haar ligt.

Haar man Ben moet elke ochtend hetzelfde verhaal vertellen voor-ik-ga-slapen

Hij vertelt over haar ongeluk, over haar geheugenverlies, dat ze getrouwd zijn en dat ze nooit kinderen hebben gekregen. Hij zondert haar compleet af van de wereld, omdat de confrontatie ”te pijnlijk is”, volgens hem.

Als Christine wordt benaderd door een arts, besluit ze dit niet aan Ben te vertellen, omdat hij het niet zal goedkeuren. De arts raadt Christine aan om een dagboek bij te houden, om op deze manier haar geheugen te trainen en herinneringen vast te leggen. Hij belt haar elke ochtend om te vertellen wie hij is en waar het dagboek ligt.

Christine schrijft braaf elke dag in het boekje en vertelt in geuren en kleuren wat ze allemaal heeft meegemaakt. Er komen steeds meer herinneringen naar boven, maar deze zijn niet allemaal even leuk. Ze raakt verstrikt in een wereld die van haar is, maar die ze eigenlijk niet bewust meemaakt.

Op een gegeven moment komt Christine erachter dat haar man delen van haar leven verzwijgt en dat er hele grote geheimen voor haar verborgen worden gehouden.

Voor Ik Ga Slapen is een geflipt boek

Ik meen het serieus. Christine weet niet of haar herinneringen wel echte herinneringen zijn, of fantasieën. Ze weet niet wie ze kan vertrouwen en ze probeert helemaal alleen achter haar eigen verleden te komen.

Het boek is prachtig geschreven en verwart je al vanaf het begin. Je wordt compleet meegenomen in het hoofd van Christine en er is geen fout in het boek te bekennen. Alles is perfect omschreven en alle gestoorde verhaallijnen komen allemaal op een bizarre manier weer samen.

De plot van het boek, blijkt niet de echte plot te zijn, mensen die Christine herkent, blijken niet echt te zijn en haar verleden blijkt helemaal niet in het verleden te liggen.

Het is een meesterwerk

Elke keer als ik Voor Ik Ga Slapen begon te lezen, kropen de rillingen alweer over mijn rug. Als je net als ik een beetje gestoord bent en je afvraagt hoe realiteit in elkaar zit, dan is dit boek een aanrader. Je wordt er zelf ook helemaal gek van.

Het boek is onmogelijk weg te leggen en heel makkelijk te lezen, ondanks alle verwarring die het in de lezer oproept. Je zit echt in de huid van Christine en begint zelf te twijfelen wat echt is en wat niet echt is.

Zodra je denkt dat je alle losse eindjes aan elkaar hebt vastgeknoopt, begint het verhaal weer helemaal opnieuw. Tja… Christine heeft nou eenmaal geheugenverlies en als het dagboek ineens stopt, dan moet ze weer van voor af aan beginnen met haar onderzoek.before-i-go-to-sleep-movie

Nadat ik het boek uit had, heb ik nog even nagedacht. Het gaf me een onrustige ”nasmaak”, want ”wat als dit ook niet echt was.” Het is bijzonder spannend geschreven en het conflict blijft maar doorgaan en doorgaan. Er lijkt geen einde aan te komen. Bladzijde na bladzijde word je opnieuw meegesleurd in een (denkbeeldige?) wereld. Maar wie is er nou écht gek? Christine, haar man, of haar arts?

Kopen.

Ik meen het. Als je het boek nog niet hebt aangeschaft dan stel ik voor dat je NU naar de winkel rent om Voor Ik Ga Slapen aan te schaffen. Hij is momenteel voor €12,50 te verkrijgen in de boekhandel.

Mocht je niet zo’n enthousiaste lezer zijn, dan kun je ook wachten op de film. Jazeker! Voor Ik Ga Slapen is verfilmd en zal zeven augustus uitkomen in Australië. Ik denk dat wij nog wel even moeten wachten, maar ik weet zeker dat het het wachten waard is.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.