Eerder kon je al lezen dat ik Het meisje met alle gaven kocht. Op dezelfde dag kocht ik ook Lieve mama van Esther Verhoef. Het boek lag gesigneerd in de boekhandel en na het lezen van de omslag besloot ik het boek te kopen.

Verhaal in het kort

IMGP0942-1

Verpleegkundige Helen is getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien.

De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner.

Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen…

De schrijver

Esther Verhoef is een van de succesvolste en meest veelzijdige schrijvers van Nederland. Van haar psychologische thrillers en romans werden bijna 1,9 miljoen exemplaren verkocht. Haar werk is in tal van talen verschenen en meerdere malen bekroond en genomineerd. Ze won o.a. de NS Publieksprijs, de Hebban Crimezone Award en de Diamanten Kogel.

Tijdens het lezen

Het verhaal is geschreven vanuit de hij/zij-vorm. Het boek begint met een stuk dat door een personage aan haar moeder is geschreven. Door de manier van schrijven, weet je eigenlijk wel dat het om een vrouw gaat. Het beschrijft haar huidige situatie, waarna het verhaal teruggaat naar drie weken daarvoor. Vanuit daar volgen situatiebeschrijvingen van verschillende personages elkaar op. Gebeurtenissen in het leven van Ralf en Helen wisselen elkaar af. Het begin van het boek werkt naar de bewuste overval toe.

Waar het boek in het begin nog vrij rustig begint, wordt de spanning verderop in het boek steeds meer opgebouwd. Op cruciale momenten wordt het oogpunt weer veranderd. Hierdoor moest ik wel doorlezen, want ik wilde weten wat de afloop was.

Na het lezen

Als ik terugkijk op hoe ik dit boek las, valt me op dat ik het boek tussentijds echt één à twee weken aan de kant heb gelegd. Op een gegeven moment dwong ik mezelf toch weer te gaan lezen. Toen zat ik ook in no-time weer in het boek. Achteraf snap ik dus niet goed hoe het komt dat ik het boek een tijd weg heb gelegd.Image1

Ik weet nog dat ik echt momenten heb gehad waarop ik stijf van de spanning op de bank zat te lezen. Ik leef me vrij makkelijk in bij boeken, maar dit was echt wel extreem!

De meest creepy situatie was nog dat ik het boek aan het lezen was, mijn vriend opsporing verzocht keek en om 23:35 opeens de deurbel ging. Natuurlijk deden we niet open! Het uur daarna heb ik wel met hartkloppingen door het huis gelopen.

Conclusie

Dit boek zit echt goed in elkaar! Esther Verhoef heeft het voor elkaar gekregen om de switch tussen de personages op de juiste momenten te maken. Rete-spannende situaties worden afgewisseld met iets rustigere situaties, waardoor je de spanning ook weer even kwijt kunt. Dit heeft ze goed aangepakt naar mijn mening.

Ik kan eigenlijk alleen maar zeggen: als je van thrillers houdt dan is dit boek absoluut het lezen waard!

Over de auteur

Probeert studenten wat bij te brengen over de Nederlandse taal. Woont samen met vriend, drie honden en een kat. Gaat in 2018 trouwen en heeft alles voor deze dag al jaren uitgestippeld op Pinterest.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.