Marelle Boersma zit tien jaar in het vak en dat wordt gevierd met een tiende boek! Deze zomer liet de bestseller auteur Nederland achter zich om in Portugal te gaan wonen en werken. Hoewel Boersma op haar Twitter account meldt onze Hollandse pepernoten toch stiekem een klein beetje te missen, blijkt Portugal verder een goede zet te zijn geweest: het werd het doek voor haar nieuwste thriller Enkele Reis.

Als Suus samen met haar zus Anouk, en haar driejarige dochtertje Sterre naar Portugal vertrekt, slaat het noodlot al snel toe. Sterre verdwijnt en Suus gaat samen opzoek naar haar dochtertje, maar ze wordt steeds achterdochtiger: wie is er eigenlijk nog te vertrouwen?

Enkele reis gaat vliegensvlug van start met korte zinnen, snelle dialogen en hier en daar wat extra uitleg. Dit snelle ritme zorgt voor een extreem tempo in het verhaal, wat op het begin jammer lijkt. Waar we in andere boeken van Marelle Boersma nog enigszins geïntroduceerd worden in het verhaal, worden we nu in het diepe gegooid. De thriller speelt zich af in het heden en wordt verteld vanuit het ik-perspectief. En dan vraag je je af of Enkele Reis wel de spanningsboog heeft die we van de vorige boeken van de auteur kennen. Na dertig pagina’s wordt echter al duidelijk dat je een parel in je hand houdt. IMG_3539

Het is heel bijzonder om te zien wat Boersma heeft gecreëerd. Enkele Reis zit enorm gecompliceerd in elkaar. De spanning druipt er vanaf en er zijn onmogelijk veel lijntjes in het boek, waarvan je elke keer denkt ze eindelijk aan elkaar te hebben verbonden, maar dan barst de bel weer. Je speelt een spelletje Cluedo en gaat, net als Suus, op de tast door het verhaal heen. Wat een kick! De verwarring die je samen met Suus voelt, zuigt je in het verhaal en laat bijna 300 pagina’s lang twijfelen: wat is er echt en wat niet?

De personages in Enkele Reis hebben allemaal een verleden met elkaar en ook hierdoor beginnen de verwachtingen van de lezer langzaam te wankelen. Wie is er oprecht? Wie speelt een spelletje? Was het iemand uit de groep die Sterre weggehaald heeft? En met welk doel dan?
De enige die wellicht de antwoorden op deze vragen heeft, blijkt het zusje van Suus te zijn. Maar Anouk heeft een spraakgebrek waardoor de communicatie stroef verloopt. Suus werkt zich door een stapel papieren van Anouk heen, maar raakt hierdoor alleen maar meer in de war. Wanneer komt ze hier in hemelsnaam uit?

Enkele Reis is één groot vraagteken. Het is een mind fuck en Marelle Boersma blijkt een heuse sadist. Deze thriller slokt je op en laat je pagina na pagina omkeren in de hoop het antwoord op één van de vele vragen te vinden.

Deze recensie verscheen eerder op Hebban.nl

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.