Sinds kort ben ik de trotse eigenaar van zowel een springvorm als een bakvorm. Wat het verschil is tussen die twee weet ik niet, maar ik kon me niet voorstellen dat een echte bakker óf het een, óf het ander had. En dus kocht ik ze allebei. Van die goedkope blikken dingen van de Xenos. Ik was nog geen acht euro kwijt en nam me voor dat ik vanaf dat moment een echte bakker zou worden. Zonder schort, dat wel. Ik heb ook een broek waar ik mijn handen aan af kan vegen en ik zie het verschil niet tussen een broek in de wasmachine stoppen, of een schort. 

Nu ik bakker ben, is het noodzakelijk dat ik dingen bak. Anders ben ik als een schrijver die niet schrijft. Of een hondentrainer zonder hond. Mijn allereerste project zette ik dan ook een dag (ik lieg: een week) later in de steigers: boterkoek. Piece of koek… toch?

Wat heb je nodig? 

  • 200 gram boter
  • 8 gram vanillesuiker
  • 200 gram gewone suiker (bij voorkeur witte basterd suiker)
  • 250 gram bloem
  • twee eieren

boterkoek recept

Wat leg je in de keuken klaar?

  • Een grote schaal om alles in de mengen
  • Klein kommetje
  • Springvorm (20 / 24 centimeter)
  • …. nog iets. Een echte bakker weet dat wel.

En verder?

  • Een oven

Boterkoek die niet naar boterkoek smaaktBoterkoek recept

We gaan beginnen! Stap 1, poging 1:

Allereerst meng je de boter met de suiker (ook de vanillesuiker!). Als je het goed doet, dan doe je dit wanneer de boter zacht genoeg is. Als je het verkeerd doet, dan val je Nicky lastig om te vragen of de boter écht op kamertemperatuur moet zijn voordat je hem kunt mengen met de suiker. Zij zal je vertellen dat het noodzakelijk is. Jij zal het negeren en in plaats van een mixer (die heb je niet, want je bent een kook-dummie), gebruik je een staafmixer, waardoor alle boter plotseling verdwijnt en tussen de mesjes in de staafmixer vast zit.

Poging 2: de garde
Pak een grote garde en roer daarmee door de boter en suiker. Nu zit alles in de garde.

Poging 3: de kachel & de andere garde
Wacht geduldig tot de boter eindelijk op kamertemperatuur is. Ik ben gelukkig een echte bakker die heel geduldig en nauwkeurig te werk gaat.

Plaats de schaal waarin je alles hebt gemengd op een warmtebron en wacht. En wacht. En wacht.
Als de boter dan ein-de-lijk (bakken is vermoeiend) zacht is geworden, pak je een garde die nog niet aan elkaar plakt van resten boter en begin je te mengen. Om het luchtig te maken blijf je roeren, totdat je geen geknars meer van de suiker hoort.

Boterkoek recept

Heel goed! Stap 2, poging 1:
Meng 1 ei door het geheel heen en klop het weer op met je garde. Kijk aan! Het wordt al smeuïg. Voeg als laatste de bloem toe en meng het weer mooi door elkaar. Omdat we het deze keer bij 1 poging gaan houden (de drie pogingen bij stap 1 hebben ons boterkoekmaak-proces al vertraagd), raad ik – als echte bakker – je aan om hiervoor alleen een garde te gebruiken en niet je handen, met het vage idee dat het deeg mooi en glad zal worden dan. Dat gaat namelijk niet gebeuren. Het enige wat er gaat gebeuren, is een herhaling van stap 1 en 2 omdat je nu al het deeg aan je handen hebt zitten en er met geen mogelijkheid meer vanaf krijgt.

Doe. Het. Niet.

Klop geduldig door, tot het deeg een mooi geheel wordt en als het dat na een minuut nog niet is, dan kieper je gewoon alles in de springvorm die je hebt ingevet van te voren.  Kijk. Dat wil best! Luchtig deeg is overrated  

Verwarm de elektrische oven voor op 180 graden.

Stap 3, poging 1:
Maak het deeg mooi glad met de bolle kant van een lepel.

Lukt niet hé? Spendeer hier 5 minuten aan en geef het op. Klop het tweede ei los in een kommetje en bestrijk de bovenkant van je koek met ei. Let op! Niet te veel, anders heb je straks een gebakken ei bovenop je boterkoek! Zorg ervoor dat het ook niet te weinig is, anders blijft je boterkoek een beetje bleekjes en een echte bakker – ik dus – zal je vertellen dat dat er niet uitziet.

Boterkoek recept

Maak met een dun mesje (een vork werkt ook) een leuk patroontje op de bovenkant van de koek. Ik koos voor blokjes, want ik snapte niet hoe ik moest tekenen in deeg.

Stap 4: Oven

Als de oven voorverwarmd is, plaats je de boterkoek erin. Spannend, spannend, spannend! Wacht dertig minuutjes en verbaas je na tien minuten al over het feit dat je huis super lekker ruikt.
In die dertig minuten kun je even bijkomen.

Tadaa!

Het resultaat mag er zijn.

boterkoek recept

Laat de koek goed afkoelen, want boterkoek eet je natuurlijk niet warm. Laat hem zeker een paar uur staan (buiten de koelkast) en wacht tot je visite je koek komt aanschouwen en opeten. Niet te ongeduldig zijn! Je kunt je koek over een paar uur ook wel proeven.

boterkoek recept

Jum! Heerlijk, zo’n boterkoek die niet naar boter smaakt, maar gewoon naar een koekje met vanille. Het geeft helemaal niets! Je eerste poging zit erop en de volgende keer neem je ongezouten roomboter, in plaats van het (stuk goedkopere) Zeeuws Meisje.

Je kunt weer verder met je leven. 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.