Als sigaretten je niet afmaken, dan doet de anti-rookbeweging dat wel. Als een stelletje zeikerige, ouwe lullen lopen ze allemaal achter elkaar aan te paraderen, altijd met één of andere idioot die ooit zelf rookte, voorop in de parade. Ik vergelijk de anti-rokers een beetje met bejaarden: ooit waren deze mensen vast ontzettend van belang voor de maatschappij, maar nu mogen we blij zijn als ze vijf minuten hun bek dicht houden.

Bejaarden zijn van die types die een compleet feestje kunnen vergallen omdat ze zichzelf beschijten, overal doorheen blaten, of zeiken over dingen die er helemaal niet toe doen. En zie daar! Onze anti-rook beweging: die zichzelf beschijt wanneer je buiten staat bij een restaurant om je sigaretje te roken, en zij toevallig langs komen lopen en daar op magische wijze direct kanker van krijgen. De anti-roker houdt daarop een heel betoog waarin hij je even duidelijk maakt dat het heel erg slecht voor je is (heb je nog meer wijsheden voor me?) en daarna stapt hij in zijn auto om de wereld eventjes kapot te maken met zijn uitlaatgassen.

Laatst stond ik op het busstation in Arnhem, toen ik een sigaretje rookte.

Een vrouw die een aantal meter voor mij stond keek om, hoestte een paar keer, en toen ik dat negeerde kwam ze naar me toegelopen om me te vertellen dat ik niet mocht roken.
‘Jawel. Er staat hier geen bordje dat het niet mag.’ zei ik, en ik nam nog een hijs.
‘Ja, maar je moet buiten gaan staan. Het is slecht voor je en je rookt over me heen.’
Daarvoor wist ik nooit dat je over mensen heen kon roken. En al helemaal niet als de wind in jouw richting stond en jij dus dubbelop rookte. Ik wist ook niet dat het minder slecht voor me zou zijn wanneer ik buiten ging staan. Man! Wat een inzichten, zo op de donderdagavond in Arnhem.match-631729_640

De vrouw schudde haar hoofd, en liep uit een soort van protest een paar meter de andere kant op. Zo van: ‘Nou! Tss! Potverdorie. Ik ga nu hoesten op een andere plaats, waar de rook ook niet in mijn buurt komt.”
Ik vond het de grap van de eeuw. Over iemand heen roken. Het klinkt bijna als bad ass porno. De vrouw was overigens bejaard.

Anti rokers hebben een rookvrij huis, een rookvrij kantoor, een rookvrij terras, een rookvrije kroeg en zelfs een rookvrij station (in de buitenlucht!!). Ze betalen minder voor hun zorg- en levensverzekering. Waarom? Ze roken niet! Dat ze zichzelf volproppen met E-nummers, en alleen de stress die zij hebben over rokers, hun al 100 jaar ouder maakt, dat maakt niet uit.

”Nee jongens, ik doe allemaal ongezonde shit maar hé: ik rook niet.”

Fijn dat je zo perfect bent. Fijn dat jij andere dingen, die net zo kankerverwekkend zijn, in je mond propt. Fijn dat jij iedereen wel even kan vertellen hoe het écht moet. Dat hebben we nodig. Wij allemaal. De rokers, die waarschijnlijk ooit uit rebellie zijn begonnen met roken. De rokers die dus psychisch zo in elkaar zitten dat als iemand zegt dat ze iets niet mogen doen, dat gewoon doen. Nee! Dit helpt echt enorm. Bedankt. We weten namelijk zelf niet dat het niet de meest handige keuze was die we ooit hebben gemaakt.

De anti-rokers delen ook graag berichten op Facebook:

Nieuw onderzoek wijst uit dat roken écht heel slecht is! En daarom strijden wij voor een rookvrij Nederland.

En dan zetten ze daarboven iets van: ‘JA! dat zal ze leren!’
Heel mooi… Kun jij dan ook even je fabriek stilleggen, of je auto niet meer gebruiken? Als we toch zo rookvrij zijn met z’n allen… Oh! Dat werkt niet zo? Het werkt alleen maar als anderen dingen moeten laten, maar jij niet? 

Als klap op de vuurpijl hebben we nog de klootzak. De klootzak die zelf dertig, zo niet veertig, jaar heeft gerookt en zichzelf als koning van de wereld bestempelt omdat hij dat niet meer doet. Hij heeft ineens zijn zegje klaar over roken. Dit is dezelfde klootzak die zijn hele huis opnieuw gaat behangen en inrichten als hij niet meer rookt, en meubels van de Ikea koopt waar je waarschijnlijk ook niet overheen mag roken. Man, man, man! Rot toch op met je Ikea-huis. Vol met wierook en kaarsen, die volgens jou dan weer geen enkel probleem zijn voor de gezondheid. 

Als het maar lekker ruikt of sfeervol is. En dan hangen we ook nog een bordje op met ‘home’ zodat we ons niet kunnen vergissen en zeker weten dat dit ons huis is. Krijg twintig keer de slingerschijt en droog uit. Want mijn vanillesigaar komt er niet in. Nee nee, dan moet ik even buiten gaan staan, terwijl jij je wierook stokje aansteekt. Oh is dat nou vanille wat ik nu ruik? 

De anti-rokers hebben werkelijk, in deze tijd, helemaal nergens last van.

Alleen van een opgeblazen kop en het idee dat zij wel even kunnen bepalen wat andere mensen wel en niet mogen doen. Misschien moeten wij rokers maar eventjes gaan verbieden dat zij zichzelf ieder moment van de dag volproppen met rotzooi, of hun auto gebruiken en daarmee vaak onnodig smerige uitlaatgassen verspreiden in de wereld, of mugjes doodrijden. Blijkbaar mogen we toch alles zo leuk voor elkaar bepalen. 

cigarette-150153_640

 

*Dit artikel draag ik op aan mijn moeder. Mijn lieve moeder die dit jaar al twaalf jaar is gestopt met roken en er nooit een probleem van heeft gemaakt dat we ‘’over haar heen roken.’’ Mijn lieve moedertje die nooit zit te zeiken, iedereen in z’n waarde laat, en het ongezellig vindt dat haar man altijd overal naar buiten moet om zijn sigaretje te roken. Deze dame is met pijn en moeite gestopt met roken en nog steeds probeert ze niemand over te halen om dat ook te doen. Hulde!

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

4 reacties

 1. j.terpstra

  Hallo, ik kon het niet laten een reactie te plaatsen over het wel of niet roken, natuurlijk is roken niet gezond, dat weet de meest verstokte roker, maar het is een feit, dat sinds de ontmoediging en de hetze tegen rokers de cafe,s failliet gaan en die uitspanningen die wel overleven, zijn meestal vergaderplaatsen van geitewollen sokken dragers en millieufantasten. en dus supersaai.
  Het is een feit dat rokers tevreden mensen zijn ,althans de meerderheid.
  Hoe kan het, dat in de afgelopen 20 jaar zoveel mensen gaan scheiden van hun partner.? Het antwoord; door mijn werk als interieur inrichter kom ik regelmatig bij de moderne jongelui over de vloer in hun super steriele woningen
  er wordt niet gerookt, niet geleefd, bijna allemaal de smetvreesziekte, kortom de woonkamers van een bepaalde groep mensen zijn verworden tot hun eigen wachtkamers. dit houd geen mens vol!!
  Mijn advies is; mens durf te leven en laat je niet opruien door het steriele sprookje , rook als je dat nodig hebt
  EEN TEVREDEN ROKER IS (NOG STEEDS) GEEN ONRUSTSTOKER.!!!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.