Ik zat bij mijn vriendje thuis aan tafel voor de lunch. De moeder van mijn vriendje mocht mij niet, dat was duidelijk. Ik was dan ook nerveus. ‘Nee Roelof, je hebt al hagelslag gehad vandaag.’ zei ze. Roelof zette het pak hagelslag weer neer.
‘Maar…’ mompelde hij, en hij keek in mijn richting. Schuldbewust keek ik op van mijn tweede boterham met hagelslag. Zijn moeder gaf me een zure glimlach.

Op dat moment besloot ik om nooit een hagelslagrantsoen-moeder te worden. Één keer hagelslag per dag. Ik vond het zo stom! Maar als je met z’n tweeën een kind opvoedt, moet je er samen uitkomen. Mijn man leest heel veel over gezondheid, en ook veel over suiker. Zelf is hij vaak bezig met gezonde recepten en manieren om suiker uit zijn dieet te schrappen.
De laatste tijd heb ik steeds meer over suiker geleerd. We discussiëren er wel eens over. Want als je weet hoe slecht suiker is, geef je het dan nog wel aan je kinderen?

Die vraag stelde Damon Gameau zichzelf toen bleek dat hij vader zou worden. Hij at altijd heel gezond, vrijwel uitsluitend verse producten. Maar met een kind op komst en dus ook de vraag over snoepgoed en suiker. Het experiment: eten zoals een gemiddelde Amerikaan. Daarvoor zou hij 125 gram suiker per dag eten. Maar snoepgoed hoefde hij daar niet voor aan te raken. Hij ging over op een dieet van “gezonde” voeding. Hij at hierbij producten die vaak als ‘gezonder’ worden verkocht, zoals vruchtensap en light zuivel.

De uitkomst was bizar. Zijn lichaam begon te zwellen, hij werd minder fit, had minder motivatie om te sporten, hij kreeg last met concentreren en sliep slecht. Klinkt dat bekend?…

Het bizarste van dit experiment vond ik nog wel dat zijn calorieopname nauwelijks veranderde. Sommige dagen at hij zelfs minder calorieën dan vóór het experiment. En dat allemaal door “gezonde” voeding…

Ik kan het iedereen aanraden deze film even te bekijken. Ik kan niet zeggen dat ik suiker helemaal uit mijn dieet wil schrappen. Kinderen moeten best zo af en toe kunnen snoepen. Wel stap ik nu een stuk wijzer de supermarkt binnen, en sla ik het schap met de smoothies en gezoete zuivel heel gauw over…

Bekijk hier de trailer:

 

Bekijk op bol.com

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.