Persoonlijk ben ik niet zo’n fan van de griepepidemie en ik denk dat ik niet de enige ben. Meestal huppel ik er wel doorheen, omdat ik vrij weinig in contact kom met andere mensen, maar af en toe gaat het verkeerd. Zelf kan ik de griep meestal wel aan voelen komen; dan worden mijn benen pijnlijk en ik krijg een geïrriteerd gevoel vanaf mijn keel naar mijn longen. Ik denk dat rokers weten welk gevoel ik bedoel.

Als het zo ver is en ik moe begin te worden, trek ik meestal nog snel even een sprintje naar de supermarkt. Als ik dan toch ziek word, kan ik maar beter de juiste dingen in huis halen om het zo kort mogelijk te laten duren.

Aan medicijnen doen we niet. Je kunt de griep (misschien) overwinnen in 5 stapjes:

1. Esther’s soep

Deze broccoli-knoflooksoep van Esther wordt door haar al jaren ingezet tegen de griep. Het is haar geheime wapen en binnenkort ook jouw geheime wapen. Je kunt hem heel basic maken, of juist zelf van alles toevoegen. Maar vergeet de knoflook niet hoor, dat is namelijk hetgeen dat je er bovenop helpt!

2. Citroen

Bij griep of erge verkoudheid kun je een heel naar gevoel hebben in je lichaam. Is het spierpijn? Is het gewone pijn? Is het helemaal niks en verbeeld je je dat? Ik weet het niet! Wat ik wel weet is dat citroensap wonderen kan verrichten bij algehele malaise. Je kunt dit drankje binnen 3 seconden maken en zowel warm als koud drinken. Neem gewoon wat (gekookt) water en knijp daarin een halve citroen in uit. Na de eerste slokken voel je je al een stukje beter (beloof ik!). Niet zo’n fan van zuur? Je kunt ook een schijfje nemen, in plaats van de helft. Denk aan een schijfje of anderhalf op één glas voor de juiste hoeveelheid. Proost!

lemon-756390_960_720

3. Gember

Maak een kopje gemberthee (van verse gember!). Ook hier kun je eventueel wat citroen doen, maar gember alleen is ook al een heel gezonde en krachtige antioxidant. Ik geef toe dat ik het zelf niet lust, maar de mensen die ik deze tip heb voorgeschoteld, voelen zich vaak al snel een stuk beter!

Bonus tip: men zegt dat als je dagelijks in de ochtenden een kop gemberthee drinkt, je weerstand sterk verbetert.

4. Honing

Honing is een natuurlijk antibioticum. Dat wist jij natuurlijk al lang, maar wist je ook dat je van ingrediënten als honing en citroen een super gezonde, lekkere thee kunt maken? (Let op! Het recept is in het Engels)
Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon warm water met een paar lepeltjes honing nemen. Ook zacht voor de keel!

PS: Mocht je aan honing en citroen niet genoeg hebben, dan kun je er ook kaneel bij gooien. Kaneel is namelijk ook een natuurlijk antibioticum en geeft net iets meer pit aan je kopje thee.

5. Uien & Kamille

Bij ernstige verkoudheid zijn uien en kamille de uitvinding van de eeuw! Ga stomen boven een bak gekookt water met kamillebloemen. Het geneest je niet, maar werkt zeker verkwikkend. Doe dit drie keer per dag als je helemaal vol zit, want dan maak je de kans op een bijholte ontsteking kleiner. Ik heb ooit een ontsteking gehad aan mijn holten na een hevige verkoudheid en dat was geen pretje! Omdat er geen medicijnen zijn die werken tegen een bijholte ontsteking, moet je het letterlijk uitzitten. In mijn geval was dit drie manden. Daarnaast is de kans groter dat je een ontsteking aan je bijholten krijgt, wanneer je die een keer hebt gehad. Of stomen werkt is niet helemaal duidelijk, maar baat het niet, dan schaadt het niet!

chamomile-829220_960_720

Mocht je vlak na het stomen alweer vol lopen, snijd dan een uitje voordat je naar bed gaat en zet deze naast het bed. Vergeet dampo en al die andere zooi: gesneden uien zijn de bom! Let wel op dat je geen wasgoed of iets anders in je slaapkamer hebt liggen, want werkelijk álles gaat naar uien ruiken.

Bonus tip:
6. Rust!

Mijn vader zegt het altijd: ‘slapen is het beste medicijn.’
Dus hang maar even lekker in je griep, pak een boek, een laptop, of je favoriete knuffel en kruip in bed. Deze week ben jij zielig en daar mag je ook wel een klein beetje van genieten.

 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.