Eerlijk zijn. Het valt niet mee. De gemiddelde man liegt maar liefst drieduizend keer per jaar. Vrouwen doen het beter. Zij liegen duizend keer per jaar… Of zouden ze daar over liegen?

Volgens een nieuw onderzoek van Inshared zijn vrouwen lang niet zulke engeltjes als ze zelf denken. Het gaat natuurlijk niet om grote leugens, maar opvallend is het wel. Een kwart van de vrouwen die meedeed aan het onderzoek, geeft complimenten waar ze helemaal niets van menen. Veertig procent van de dames liegt over haar gewicht en ook een kwart van de ondervraagde dames is niet helemaal eerlijk over haar salaris.

Grappig: Driekwart van de vrouwen die meededen aan het onderzoek vindt dat een leugentje om bestwil helemaal geen probleem is.

Waarom is het zo moeilijk om eerlijk te zijn?

Nou, er was eens een vrouw genaamd Eva…

Nee bullshit. We liegen met name omdat we anderen niet willen kwetsen, of omdat we onszelf beter voor willen doen. Vaak hebben we niet eens door dat we liegen, omdat we te maken hebben met een bepaald sociaal contract. Een opmerking als ‘nee hoor, dat shirt is hartstikke leuk’ terwijl dat niet zo is, zien we als aardig zijn. Iemand die altijd eerlijk is en beaamt dat je inderdaad dik bent geworden, of er niet uitziet, vinden we gewoon niet zulk prettig gezelschap. We omringen ons liever met positieve mensen die je een goed gevoel geven, dan met iemand die wel eens heel lelijk uit de hoek kan komen.

We zijn niet altijd eerlijk omdat we hopen daarmee een bepaalde straf te kunnen ontlopen. Denk aan vreemdgaan of misschien wel diefstal. Onze eerste impuls is om te ontkennen en als dat onmogelijk blijkt, dan komen er drogredenen over het ”waarom”. En tadaa: die zijn er omdat we onszelf willen beschermen en dus beter voor willen doen dan we eigenlijk zijn.

Eerlijkheid duurt het langst 

Een leugen komt op den duur altijd uit, maar de waarheid blijft altijd waar. Ondanks dat we weten dat we over sommige dingen beter direct eerlijk kunnen zijn, voelt het prettiger om de weg naar de waarheid te rekken. Vooral in het geval van zware leugens. Het is natuurlijk niet zo dat een leugentje om bestwil altijd  zal uitkomen en ook al komt iemand erachter dat je dat nieuwe kapsel toch niet zo leuk vindt, dan zal dat niet direct het einde van de vriendschap betekenen.

Hoe eerlijk ben jij?

Inshared heeft een leuke checklist achtergelaten om te zien hoe eerlijk je echt bent. Hoe veel vakjes kun jij afstrepen? Als je durft, laat dan weten in de comments op Facebook of onder dit artikel hoe veel vinkjes je hebt kunnen zetten. Enne… niet liegen hé 😉

 

hoe eerlijk ben jij?


Met dank aan Inshared.

 

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.