‘Waar ben jij tegenwoordig mee bezig?’

‘Met werken en afstuderen, heb het echt mega druk joh!’

Dit is hoe mijn gesprekken meestal beginnen. Als ik het niet zeg, dan zegt mijn gesprekspartner het wel. We hebben het druk. Druk met alles en niets. Druk in ons hoofd, druk met sociaal doen, druk met de boodschappen, druk met de was, druk met verplichtingen, druk met werk, druk druk druk.

Als ik even realistisch ga kijken, heb ik het theoretisch gezien eigenlijk helemaal niet zo druk. Ja, ik werk bij twee werkgevers en ben aan het afstuderen, maar om te zeggen dat ik het mega druk heb? Nee, dat valt reuze mee. Er blijft genoeg tijd over om nog uit eten te gaan, te winkelen, naar de bioscoop te gaan en sociaal te doen. Maar toch doe ik dit niet vaak genoeg, want ik heb het druk. Tenminste, dat zit zo in mijn hoofd.

Maar waarmee ik het dan druk heb, dat weet ik zelf eigenlijk ook niet precies. Want het is dus niet zo dat ik buiten mijn werk en afstuderen om ieder vrij uurtje iets ingepland heb.

Het is een beetje hetzelfde met schrijven. Dat vind ik het allerleukste om te doen en je zou toch zeggen dat ik er dan tijd voor vrij maak. Ik kan er mijn hoofd mee leeg maken, mijn creativiteit uiten en mijn ideeën in kwijt. Maar ik heb het te druk om te schrijven.

Om toch maar eens duidelijk te krijgen waar ik het nou zo druk mee heb, ben ik eens na gaan denken. Ja, ik heb een huishouden bij te houden en een cavia die zijn eigen kooi niet schoonmaakt, maar, dat duurt echt geen dagen.

Het zit in mijn hoofd. Ik denk vooral na over de dingen die ik nog moet doen en heb het daar zo druk mee dat ik geen tijd heb voor andere dingen. Terwijl die tijd er volop is. Druk met niets doen, noemen ze dat. En om dan toch maar eens naar mijn vader zijn wijze woorden te luisteren; ‘kan ik niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ligt ernaast.’ Dit klopt dus helemaal. Kunnen kan het zeker, maar ik heb het in mijn hoofd te druk met het druk hebben. Dus voortaan kan ik alle leuke dingen gewoon doen, want de tijd heb ik.

Maar voordat ik al die leuke dingen ga doen, moet ik eerst even in mijn agenda kijken, want ik heb het deze week best druk.

Over de auteur

Chaotische creatieve allesdoener, met een liefde voor schrijven en het leven.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.