Voor je gaat denken dat dit een gesponsord stukje over een zeer populaire website gaat worden: je hebt het grandioos mis. Want ik zeg je bij voorbaat al, ik haat Funda! De tijd die ik ermee kwijt ben, het ongenoegen dat maar groeit, het kapitaal dat ik niet heb om iets te kopen en dus de frustratie die je na afloopt hebt omdat alles weer te duur is….

Het begon een paar jaar geleden.

Na drie keer anti-kraak te hebben gewoond wilde ik vooral voor dochterlief vastigheid. Want elke keer je spullen pakken is niet goed voor een klein meisje. Maar ja, waar begin je dan?

Ik ging de stad in om te window-shoppen bij lokale makelaars. Uren door de stad fietsen om bij elke makelaar door het raampje te gluren naar de advertenties in de displays. En dan terug moeten komen met je partner omdat zij ook even moet kijken. En je herinnert je natuurlijk ook niet meer of dat ene huisje nou bij makelaar x of y hing, dus ga je samen nog een keer de hele stad af. Heel goed voor mijn conditie, dat is waar. Alleen kon mijn humeur er niet zo goed tegen.

Nu ben ik niet zo heel goed met computers, volgens sommigen ben ik ook wat ouderwets. Ik wist dus niet dat Funda al ruim 15 jaar bestaat bijvoorbeeld.

Maar ach, toen ik de website eindelijk ook ontdekte, ging er een wereld voor me open. Wist je bijvoorbeeld dat het duurste huis van Friesland (wat op Funda staat) ruim 150.000 m2 aan grond heeft? Daarmee is het voor ons gewone stervelingen ook gelijk van zijn levensdagen niet te betalen. Ook staan er 476 huizen met een vraagprijs van 2 miljoen en hoger op. Ja, dan kan je echt even binnen kijken en je verlekkeren aan hoe andere mensen wonen. Daarentegen kan je voor 105 euro een stukje grond kopen in Biddinghuizen. Dus ook aan ons arme sloebers wordt gedacht.

Ik kijk bijna elke dag op Funda, het is mijn verslaving.

Ondertussen heb ik alle filters zo ingesteld dat mijn droomhuis zo tevoorschijn moet floepen als ik de site opstart. Maar niets is minder waar; ik schijn nogal veeleisend te zijn. Het enige wat ik wil is een leuk oud huisje, een flink stuk grond en voldoende ruimte om mijn gezin in te herbergen. Maar zoals het de meeste mensen vergaat: ik heb geen bankrekening van een miljonair. Wij zijn maar jan modaal. En die hebben geen eindeloze cashflow. Dus wordt het schipperen.

Waar bezuinig je op?

Goed, dochterlief kan nog wel zo graag een paard willen… dat gaat niet gebeuren schat. Want zo veel grond gaat helaas niet lukken. Dan maar een huis waar veel weilanden zijn en boerderijen met paarden. Daar gaat de droom van ons meisje. Helaas.

Op fietsafstand van Leeuwarden gaat hem ook al niet worden, tenzij het een hele mooie dag is in de zomer. Maar het zal er wel op uitdraaien dat ik een rijbewijs moet gaan halen. Arme ik.

En de gedroomde megaschuur a la overdekt winkelcentrum voor mijn lief… Nee. Die zal het ook moeten doen met een garage met inhoud voor een auto. Als het mee zit.

En toch speur ik elke dag als een wanhopige heroine junk Funda af.  

Al moet ik zeggen dat door de zoekfuncties mijn dagelijkse shot nu beperkt blijft tot een paar muisklikken en een teleurstellende zucht of kreun. Want in volle glorie staat daar wel mijn droomhuis, maar de prijs is veel te hoog. En dat zullen we nooit kunnen betalen.

Morgen gaan we kijken naar een huisje dat in de buurt van perfectie komt. Nee het is niet perfect, het is geen oneindige ruimte waarin je kan verdwalen. Het is geen uitzicht met de Torens van de stad in vol ornaat prijkend vanuit je huiskamer. Het is eigenlijk zoals mijn haat liefde verhouding met Funda. Het is er wel, er is alleen een maar….

 

Over de auteur

Op mijn 26e had ik het helemaal gehad met niet zijn wie ik ben. Ik vertelde de wereld mijn coming out en stortte me in de wereld van lesbiennes. Maar of er veel verschil is tussen lesbisch zijn en hetero.... Ik heb zo mijn twijfels.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.