Een paar jaar geleden overwoog ik op Wilders te stemmen. Niet dat ik een hekel had aan Turken of Marokkanen, maar van mij mocht er minder geld naar ontwikkelingslanden, omdat een overgroot deel bij de corrupte overheden terecht kwam. Ook de EU mocht wat mij betreft de deur uit. Het kostte een hoop geld waar we weinig voor terugkregen, zo vond ik.

Het is grappig eigenlijk, dat sommige mensen die fel anti-Wilders zijn mij nu al in een hokje hebben gestopt. Het land scheurt in tweeën tussen links en rechts. En aan beide kanten ziet men de ander als een soort hedendaagse NSB.

‘De Nederlandse Trump’, wordt hij ook wel genoemd.

Ik vind dat geen beste vergelijking. Trump is labieler, onbeschofter en weet minder goed waar hij het over heeft dan Wilders. Het hele idee van Trump aan de macht zou best grappig zijn als het niet zulke verstrekkende gevolgen had: hij is verkozen door een volk dat hoopte dat hij op zou treden tegen de rijke elite, “Drain the swamp”. Daarvoor stemden ze dus op een lid van die rijke elite. En terwijl er jaarlijks tienduizenden Amerikanen worden neergeschoten door een landgenoot, de angst voor terrorisme is groter.

Wilders pakt het op dezelfde manier aan. Maar als je goed naar Wilders luistert, is hij een stuk genuanceerder.

Hij strijdt niet tegen moslims, maar tegen de islam. Hij vindt dat het de integratie tegenwerkt als je naar een islamitische school gaat, in het weekend naar de moskee en verder alleen omgaat met mensen die jouw eigen taal spreken. En dat klopt ook wel, denk ik. Hetzelfde geldt voor mensen die naar een christelijke school gaan, een christelijke vereniging en vrijwel geen kennissen hebben buiten de kerk. Het beperkt je kijk op je omgeving. Wat mij weer doet afvragen hoeveel moslims meneer Wilders dan kent.

Het grote probleem is alleen: het probleem wordt ontkend.

De cijfers liegen er niet om: mensen met een migratieachtergrond komen vaker in aanraking met justitie. Dat hier niks mee wordt gedaan door politiek links maakt veel mensen kwaad. Vooral de mensen die bij het woord ‘moslims’ denken aan de groepjes jongeren die overlast veroorzaken, of uitdagend staren naar snackbarbezoekers tijdens de ramadan.

Nu denk je misschien: Maken mensen zich daar druk om?

Het antwoord is helaas: ja. Het beeld dat PVV-stemmers hebben van moslims komt uit de media, waar ‘licht getinte jongemannen’ vaak in de schijnwerpers staan. In hun ogen is er niet één te vertrouwen. Hun enige ervaring met moslims is negatief, en dat maakt dat ze zich geroepen voelen om deze hele groep uit te sluiten. Better safe than sorry.

Maar Wilders is niet gevaarlijk.

Zelfs al zou hij alle moslims in een kamp willen opsluiten, zoals Links het soms opvat, dan nog heeft hij een kamermeerderheid nodig. En zo gauw gebeurt dat niet. Ik wil best geloven dat de man het beste met ons voor heeft. Met ons allemaal, dus ook met de enorme hoeveelheid moslims die wél geïntegreerd zijn en hun steentje bijdragen aan de samenleving.

Zijn aanhang ziet dat echter anders. Die horen alleen ‘Minder Marokkanen!’. Voor hen is de geïntegreerde Turk of Marokaan een mythe, die nu eenmaal benoemd moet worden door Wilders, puur om volledig te zijn. En daar ligt het echte gevaar. Ik hou mijn hart vast voor mijn medelander met een migratieachtergrond. Als Wilders straks in de kamer zit, krijgen we dezelfde haatgolf als in Amerika. Want als een kabinetslid moslims basisrechten wil afnemen, wat weerhoudt dan de doorsnee Nederlander?

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.