Hier is iets waar ik eigenlijk nooit bekend mee was: fruitvliegjes. Ik had af en toe wel eens zo’n verdwaalde in mijn huis rond vliegen, maar daar was dan ook alles mee gezegd. Vorig jaar werd het huis waar ik woonde wel geteisterd door een mierenfamilie, maar dat is weer een verhaal dat compleet op zichzelf staat.

Fruitvliegjes zijn over het algemeen een wat normaler probleem dan mieren. En zo lang je geen gat in de buitenmuur van de keuken en de tuin hebt zitten, hoef je ook niet te vrezen voor een mierenfamilie die zegeviert op jouw ontbijtkoek. Fruitvliegjes dwarrelen gewoon naar binnen, als sneeuwvlokjes door een open dakraampje. Het enige verschil is dat fruitvliegjes niet smelten maar binnen no time 3 miljoen andere fruitvliegjes produceren tussen jouw fruit. Daar ben ik sinds dit jaar achter.

Vroeger was alles anders. Toen kwam ik wel eens bij vrienden thuis en die hadden in de zomermaanden echt een verzameling aan fruitvliegjes. Ik vond die vrienden van mij sukkels. Ik had ook geen fruitvliegjes, dus blijkbaar had je zelf de keuze in het hebben van fruitvliegjes of niet. Ik begreep niet dat zij er elk jaar voor kozen om fruitvliegjes te hebben als je ze ook gewoon niet kon hebben.

Nu is het de wereld op zijn kop. Ik kan geen stap in mijn huis zetten zonder geconfronteerd te worden met honderden fruitvliegjes. En ik eet niet eens fruit! Waar komen die beestjes op af?

Een simpele Google check liet me zien dat fruitvliegjes niet af komen op fruit, maar gewoon op wijn. Wijn! Die vliegjes zitten zich al eeuwen lang te vermommen als fruitliefhebbers maar ondertussen hebben ze liever een geplette druif die barst van de alcohol, dan een verse druif zonder alcohol. Ik kan het ze niet kwalijk nemen, maar de vraag blijft wel: waarom nu pas, na ál die jaren?

Mijn levensstijl is de afgelopen jaren echt niet veranderd. Ik gooi mijn vuilnis even vaak weg als ik altijd deed, ik drink niet meer of minder wijn, ik heb nog steeds geen fruit in huis en etensresten zijn nergens te vinden. Ik verwacht niet dat nu de hele Nederlandse boswachterscrew zich op mijn fruitvliegjes probleem stort, maar ik blijf het een raadsel vinden waarom ik ze in Deventer wel heb, maar ergens anders niet.

Een tweede Google check gaf me geen duidelijk inzicht of Deventer misschien Fruitvlieg Centraal is, maar het gaf me wel duizenden oplossingen om van mijn fruitvliegjes af te komen. En ik snap ook best dat mensen denken dat ik dat wil, maar dat is dus niet het geval. Niet als dat op een manier moet waarop ik de beestjes moet verzuipen in wijn (en weet je hoe duur de wijn is die ik drink? ik kan daar wel leukere dingen mee doen), of als ik de diertjes moet opstofzuigen (dan ben je gewoon een lul) of moet vangen in een luchtdicht ding. Zo sneu!

De oplossing schuilt in basilicum. Dat schijnen ze niet zo lekker te vinden. Ik koop het zelf ook nooit en er was laatst zelfs een caissière die me daarvoor bedankte: ”Oh gelukkig ik dacht dat je een basilicumplant had, maar het is peterselie!”
Ik denk dat zij ook een fruitvlieg is.

Waarom het in Deventer gebeurt en nergens anders? Simpelweg omdat sommige dingen alleen in Deventer gebeuren. En inmiddels begint alles weer te jeuken. Niet alleen door fruitvliegjes. Ik denk dat het opnieuw tijd wordt om te verhuizen. Bij voorkeur naar een plek waar ik gewoon weer kan kiezen of ik dat jaar fruitvliegjes heb of niet.

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

één antwoord

  1. Lammy

    ja inderdaad, het is de wijn. Ik weet dus waar je het over hebt, haha. En ik heb dan ook 2 basilicumplanten in huis en maak elke avond mijn aanrecht schoon met dettoldoekjes. En is de wijn op, dan spoel ik de fles met water. En allemaal voor die wijnvliegjes. Ik ben er net zo druk mee, tssss.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.