De Peruaanse stad Cusco maakt zich klaar voor de langste dag van het jaar. Op 24 juni vieren de Peruanen namelijk het belangrijkste jaarlijkse festival, Inti Raymi (Festival van de Zon). De religieuze ceremonie, die wordt gehouden ter ere van de Inca-zonnegod Inti, mag door de hele wereld worden bijgewoond.

De dagen rondom deze belangrijke viering gaan gepaard met live optredens, tentoonstellingen en swingende voorstellingen. Reden genoeg om een bezoek aan één van de meest spectaculaire festivals in Zuid-Amerika te brengen.

Inti Raymi

De Inti Raymi is een oude Inca-traditie gecreëerd om de zonnewende (zonnestilstand) te vieren. De stilstand van de zon staat volgens de Inca-kalender voor de eerste dag van het nieuwe jaar, die begint op 21 juni en eindigt op 24 juni. Volgens de Inca’s bleef de zon tijdens deze dagen op dezelfde plek. Dit verklaart waarom het Festival van de Zon op 24 juni wordt gevierd. Meer dan vijfhonderd figuranten voeren op deze dag stukken op om de zonnegod Wiracocha gunstig te stemmen. De oude Inca’s hoopten op deze manier de terugkeer van de zon te bespoedigen…

Spectaculaire ceremonies

Op 24 juni zal er al vanaf negen uur in de ochtend op verschillende locaties wat gedaan worden. Leuk voor toersten en inwoners, want het festival is helemaal gratis!

Het meest indrukwekkende deel van de Inti Raymi speelt zich af op zo’n 5 kilometer van de stad Cusco, in het Inca-fort van Saqsaywaman. Deze locatie wordt ook wel het Heilige Huis van de Zon genoemd. Deze spectaculaire ceremonie start om 13:30h en is er één om nooit meer te vergeten.

Navel van de aarde

Volgens de Spaans-Peruviaanse schrijver Garcilaso de la Vega betekent Cusco in de taal van de Inca’s (Quechua) ‘Navel van de aarde’. Als hoofdstad van het Inca-rijk werd Cusco als het centrum van de wereld beschouwd. De stad ligt op ruim een uur vliegen van Lima, in het Zuidoosten van Peru en is de hoofdstad van de gelijknamige regio.

Cusco is charmant, trots, historisch gezien enorm boeiend, bruisend en cultuurrijk. Maar Cusco is voornamelijk populair omdat het dient als uitvalsbasis voor het nabijgelegen Machu Picchu. Goed om te weten is, dat ook rondom Cusco diverse bezienswaardigheden meer dan een bezoek waard zijn. Voorbeelden zijn de Inca cirkelterrassen in Moray en de Maras zoutmijnen. Cusco is de belangrijkste toeristische bestemming in Peru en opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO.


Met dank aan Perú Travel.
Zelf het Festival van de Zon bezoeken? Reserveer hier!

© hoofdafbeelding: Cyntia Motta

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.