Yes! De zomervakanties zijn (zo goed als) begonnen. Voor veel mensen is dit de tijd om een week of twee ergens anders te vertoeven, naar ook om ”eindelijk weer eens lekker te lezen”. Ik vind het jammer dat men zich vaak niet de tijd gunt om een boek te lezen. Want er zijn héél veel mooie boeken die je tijd waard zijn en die deel ik natuurlijk graag met je.

Voor iedere soort vakantie (be-)stemming is er wel een boek dat erbij past, van welk genre je ook houdt!

Relaxen aan het water

boeken om te lezen op vakantie

Of je nu een eigen zwembad hebt, lekker naar het strand gaat, aan de IJssel hangt of in een overvol zwemparadijs terecht komt, ’t maakt allemaal niks uit! Je boek kan gewoon met je mee. De volgende boeken zijn niet te ingewikkeld, lezen lekker weg en heb je binnen een mum van tijd uit:

Dagboek van een manny

Holly Peterson is een chicklit schrijver die soms fantastische verhaal maakt en soms de plank finaal misslaat. Dagboek van een manny is er eentje die in de eerste categorie valt. Dit boek gaat over de 28-jarige Peter die als mannelijke nanny bij een rijk gezin op Park Avenue terecht komt. Hij en moeder Jamy klikken als geen ander… en laat dat nou net voer zijn voor de nieuwste roddel binnen de rijke kringen van New York.

Verwacht geen fan-tas-tisch boek met dertig verhaallijnen, een sterk thema of al die andere onzin. Het is dertien in een dozijn, maar wel een hele leuke dertien in een dozijn.

De mannen van Raan

Ik besprak dit debuut van Martine de Jong eerder op Lilyrose. Het is een roman van podium, dus het is wat eigenzinniger dan de gemiddelde chicklit. Je leeft helemaal mee met de personages en je hebt De mannen van Raan binnen een dag uit!

Mee in het vliegtuig

boeken om te lezen op vakantie

Als je met het vliegtuig gaat dan kun je niet te veel boeken mee nemen, want dat is natuurlijk veel te zwaar. Gelukkig zijn er E-books. Ideaal én goedkoper dan ”echte” boeken. Er zijn bijzonder veel mensen die E-books downloaden, maar daar ben ik eigenlijk een beetje tegen. De gemiddelde schrijver komt niet rond van alleen boekverkoop en zo helpen we niet bepaald mee met z’n allen.

De prijs van een E-book ligt op gemiddeld €10,- maar je kunt ook E-books lenen. Net zo leuk! Als je lid bent van de bibliotheek, hoef je alleen maar even de website op te starten en je kunt tot wel tien boeken tegelijkertijd lenen. Ze blijven drie weken beschikbaar.

Een paar boekentips voor onderweg:

In de achtertuin of lekker op de bank

boeken om te lezen op vakantie

Gun je jezelf meer dan enkel je vakantie om te lezen? Schaf de volgende boeken dan absoluut aan:

The Davinci Code 

Eigenlijk is alles van Dan Brown wel lekker om te lezen. Hij bouwt weinig rust in zijn verhalen, waardoor het tempo er lekker in zit en de spanning op een piek blijft. Mocht je nu denken: méh, ik heb de film(s) al gezien, dan wil ik benadrukken dat HET BOEK DE FILM NIET IS. Potverdorie!

In dezelfde categorie vallen overigens ook boeken als IT, The Shining, Sex and the City, Bridget Jones en Before I Go To Sleep. Heb je de films gezien, laat die ideeën dan los en schaf de boeken aan. Ze zijn vollediger en vaak een stuk interessanter. De lijnen komen zelden overeen, dus laat dat je niet tegenhouden.

Nobody

Je moet ervan houden, maar Marelle Boersma weet met haar boeken wel de vaart erin te houden én een mooi verhaal te vertellen dat altijd berust op waargebeurde maatschappelijk thema’s.

In Nobody gaat het over een gruwelijke wereld waar een leerling van de middelbare in vast zit. Vergeet de standaard thema’s als loverboys. Dit is nog een stukje heftiger. Haar docente, Vivian, komt steeds een stukje dichterbij de waarheid, maar ze moet voorzichtig blijven. Nobody is heftig, spannend en heel gemakkelijk te lezen.

Deze thriller is alweer de negende van de bestseller auteur. Overige boeken zijn trouwens ook méér dan de moeite waard als je niet te kritisch bent over personages en keuzes.

Boeken om je horizon te verbreden

Niet alleen fictie is leuk en ontspannend om te lezen. Ook non-fictie kan ontspannend zijn. De tijd van de droge boeken over een wetenschappelijk thema is wel voorbij. De volgende boeken zijn leuk om te lezen, geven je inspiratie én kennis!

  • We zijn ons brein – Dick Swaab
  • Singing in the brain – Erik Scherder
  • Een jaar lang ‘ja’ – Shonda Rhimes
  • Stil – Susan Cain

boeken om te lezen op vakantie

 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.