Het afgelopen jaar zijn er al aardig wat nieuwe Nederlandse thrillerauteurs gedebuteerd. Eentje daarvan is Igor Znidarsic. Jep… Probeer dat maar in één keer goed uit te spreken. Znidarsic is journalist, bladenmaker én schrijver van fictie. De Blindganger is zijn eerste thriller. Het boek verscheen in februari 2017 en staat ook op de longlist voor de Hebban debuutprijs. Ik ben benieuwd of het die nominatie waard is!

De blindganger: het verhaal

In de blindganger onderzoekt rechercheur Bianca Uithuizen wat er is gebeurd met advocaat Lodewijk de Graaf, die op een bijzondere maar gruwelijke wijze om het leven is gekomen. Wanneer de zaak onopgelost in de archieven wordt geschoven, ontdekt Bianca opnieuw een lijk. Ook van iemand die op gruwelijke wijze om het leven is gebracht. Is er een verband tussen deze zaken en zo ja: wie is het volgende slachtoffer?

Waarschuwing: De Blindganger

Mocht je geïnteresseerd zijn in De Blindganger, dan doe je er goed aan om de beschrijving op de achterkant van het boek niet te lezen. Die geeft namelijk het hele verhaal al weg. Ik had het geluk dat ik dat niet heb gedaan (dat doe ik zelden), maar anders had het nog wel een saai verhaal kunnen worden. De complete spanningsboog hangt af van de moorden en die spanningsboog wordt direct door de omschrijving gedood. Super zonde!

Uitgeverij Karakter heeft aangegeven dat bij een eventuele tweede druk anders te gaan doen, maar momenteel kun je alleen deze versie van het boek krijgen. Jammer, ergens begrijpelijk, maar blijf er met je ogen vanaf!

Mentale ontwikkeling van karakters

De Blindganger deed me qua stijl een beetje denken aan De Uitvaartverzorger van Gerard Spong. Hoewel het stukje over het rechtssysteem hier niet aan bod komt én de persoonlijke relaties van het hoofdpersonage mooier worden uitgewerkt, komt het qua sfeer redelijk overeen. Ook Znidarsic is een man die vooral vertelt wat hij moet vertellen en daar geen sferische opsmuk bij gebruikt.

De Blindganger legt de nadruk op mentale ontwikkeling van de personages. Het wordt niet vanuit het plot, maar vanuit de karakters gestuurd. Dat vind ik interessant. Daar hebben we te weinig Nederlandse thrillers van. De nadruk ligt er voor mij te dik bovenop en het had wat genuanceerder gemogen, maar ik kan me ook voorstellen dat er veel lezers zijn die dit juist als prettig ervaren. Je weet in elk geval wel waar je aan toe bent.

Conclusie

Dit Nederlandse thrillerdebuut vind ik een van de sterkere van het afgelopen jaar. Ik heb ze bijna allemaal gelezen; de meeste amateuristische en onoriginele verhalen hebben me gepasseerd, maar De Blindganger heeft meer body. Toch is het niet een van mijn favoriete boeken. Het is aardig. Het is leuk tijdverdrijf, maar het is geen boek dat je niet mag missen.


Benieuwd? Bestel De Blindganger via Bol.com voor €7,99 (of steun je lokale boekhandel!)
Heb jij De Blindganger ook gelezen? Laat jouw mening dan achter in de comments!

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.