Ik vind het soms leuk om nieuwe woorden te bedenken. Gewoon, zodat ik ze kan gebruiken in mijn vocabulaire, en, heel misschien, heel misschien, om ook een beetje interessant te doen op feestjes. Dat vind ik leuk, interessant doen op feestjes. Beetje pretentieuze eigenschap van mezelf, ik weet het, maar ik vind het leuk. Ik doe het meestal op die feestjes in iemands woonkamer, waar je dan van die plastic bartafels hebt, met mensen eromheen die elkaar niks te vertellen hebben of een beetje dom met elkaar staan te praten. Dat zijn de perfecte situaties om mijn nieuwe woorden uit te proberen. Meestal heb ik dan een biertje in mijn hand, vaak ben ik dan ook een beetje dronken. Dan schud ik ze zo uit mijn mouw, één, twee of drie tegelijkertijd.

Compensatie Mazda, dat is de nieuwste. De volgende in mijn arsenaal van woorden. Ik heb hem net bedacht, toen ik naar huis liep en een blauwe Mazda zag staan. Een ‘Compensatie Mazda’ is – het woord zegt het eigenlijk al een beetje – dat de Mazda, de auto, een middel is om iets te verbloemen, te compenseren. Het woord gaat in die zin niet echt om de auto zelf, maar om de mensen die erin rijden. Je mag van mij het woord Mazda ook vervangen door BMW, Jaguar, Porsche of Ferrari, want het zijn eigenlijk allemaal dezelfde mannetjes die erin rijden.

Het zijn allemaal gasten met een kleine piemel.

Stuk voor stuk.
Dat garandeer ik je.
Maar, een Mazda is nog een stukje erger dan een Ferrari, of een Porsche, omdat ze niet al te veel geld kosten. Een Ferrari kost dat wel. Een kleine piemel maakt namelijk niet zo veel uit voor je zelfbeeld, als je maar genoeg geld om het te kunnen compenseren. Alleen, Mazda rijders hebben dat niet, die hebben geen geld, dus die moeten maar iets kopen wat dat schreeuwende gat in hun persoonlijkheid wel kan vullen. Een Mazda, kiezen ze dan. Een stomme keuze, want als je een Mazda ziet, denk je, ‘Hey, een Ferrari.’, maar nee, het is een Mazda. En dat willen juist die klote Mazda rijders, die willen dat jij denkt dat ze toch veel geld hebben en stoer zijn enzo.

Weet je nog vroeger, dat er altijd van die jongens waren op het speelplein, die zo’n kaart aan hun fiets hadden vastgebonden? Dat maakte een herrie joh, niet normaal. Al die jongens van vroeger zijn nu Mazda rijders, dat weet ik zeker. Een Mazda is namelijk precies hetzelfde: veel lawaai, weinig inhoud. Precies hetzelfde als de mensen die erin rijden.
Het zijn dezelfde gasten die hard hun gewichten laten vallen in de sportschool, of te hard lachen om slechte grappen in de kroeg, of de mensen die zonder reden ruzie gaan maken.

Allemaal om maar te laten zien hoe stoer ze zijn.

Het zijn de mensen waar ik me het meest aan irriteer. De auto zelf maakt me niet zoveel uit, wat maakt mij het uit waar je in rijdt. Maar het is een symbool, een (te) klein symbool, voor de ‘Mazdiaanse piemel fixatie’. Ik heb dat niet zo. Ik heb geen kleine piemel, of ja, dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb er nooit iets over gehoord. Mensen zeggen weinig over mijn piemel, en dat vind ik eigenlijk ook best wel prima. Meisjes hebben er ook nooit opmerkingen over gemaakt. En ik zelf ook niet:

Het ding doet z’n werk prima.

Daarom, later, als ik groot en volwassen ben, ga ik juist zo’n klein klote autootje kopen, zoals een Fiat, of een Mini Cooper of een Twingo. God, wat een klote auto is dat! Een Twingo. Heerlijk. En dan ga ik door de stad heen rijden, de hele dag lang, met mijn kleine Twingo waar ik nauwelijks in pas, om al die Mazda rijders te irriteren. Dan rijd ik de hele dag lang, met de zonnebril op mijn gezicht, door de straten van Tilburg. Lekker rustig vooral, dat ga ik doen, gewoon lekker rustig door de straten heen rijden en als er dan zo’n klote compensatie Mazda achter me staat, dan ga ik heel rustig optrekken en vooral mijn tijd nemen. Tien, twintig, op naar de vijftig in vijftig seconden. ‘Brom, brom, brom’, doet mijn Twingo dan, terwijl ik daar zit met een grote grijns op mijn gezicht.

En met mijn grote lul in mijn broek.

 

Over de auteur

Een cynische etter met een marginaal gevoel voor humor en literair talent. Houdt van honden, heeft een kat.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.