Daten is leuk! Daten moet je doen. En als je dan iemand hebt gevonden die leuk genoeg is voor langere tijd… Date je lekker verder!

Daten is iets dat je vooral moet blijven doen tijdens je relatie. Wel met elkaar, natuurlijk, anders zou ik zojuist het slechtste relatieadvies aller tijden hebben gegeven. En nu je dan toch iemand hebt gevonden waarmee je het langer kan uithouden dan een diner en drie drankjes, waarom dan niet gewoon een weekendje weg? Ik heb alvast een bestemming voor je gekozen…

Brugge!

Vergeet Parijs en Rome, vooral omdat die nog even een stukje duurder zijn. Bovendien vond ik beide niet zo romantisch als Brugge. Toegegeven, de eerste heb ik met mijn ouders bezocht, en de tweede met school, maar dat terzijde.

Als er iemand is die wat zou kunnen weten van romantische trips, dan ben ik het, want die kan Ben heel goed uitzoeken. Zo ook met Brugge. We verbleven in Hotel Bonifacius, dat half over de gracht hangt. We hadden een dakterras met zicht op de kathedraal en de klinkerstraatjes van Brugge.

Brugge zit vol cultuur

De binnenstad is prachtig! Je loopt zo de historie binnen. De gevels zijn versierd met oude gevelstenen, en er zijn prachtige oude panden. Het is bijna een Hollands dorpje hier en daar, maar dan beter.

Toch voelt het erg Frans aan. Niet alleen omdat je de taal hier veel hoort, maar ook vanwege de smalle weggetjes en de geur van versgebakken wafels. Toen wij er waren, was het erg warm, en dat draagt toch ook wel bij aan het gevoel niet in Nederland te zijn. Op een ochtend zijn we heel vroeg opgestaan, en toen hadden we de hele stad voor ons alleen. We konden rustig wandelen en foto’s nemen, zonder dat er stomme toeristen in de weg stonden voor ons, de iets-minder-stomme toeristen.

Het shoppen viel hier een beetje tegen. Meestal gaan Ben en ik wel een beetje op zoek naar de winkels, maar echt veel hebben we niet gevonden. Er zal ongetwijfeld ergens een shop-gebied zijn, maar wij kwamen niet zoveel tegen. Wel verkopen ze natuurlijk chocola en wafels op iedere straathoek.

Laat je (ver)leiden!

Wat ik mensen die Brugge bezoeken vooral kan aanraden is spontaniteit. Probeer niet teveel te plannen. Lees je een beetje in, maar ga vooral af op wat je tegenkomt. Zo zijn wij spontaan ergens binnen gelopen, en kwamen we terecht bij een prachtig harpconcert in een klein zaaltje, ergens achteraf. Luc Vanlaere speelde ons toe en gebruikte ook nog eens een Hang, een heel bijzonder instrument dat ik heel lang al eens live wilde horen. Als het goed is geeft hij nog elke dag optredens in Brugge. Mocht je de kans hebben, dan zou ik zeker even gaan luisteren!

Brugge is mooi, Brugge is romantisch. Bovendien is Brugge niet al te ver van huis, maar je bent er toch even helemaal weg.