Het is weer mooi weer dus gaat Nederland massaal hét ding doen wat we goed denken te kunnen: de barbecue wordt weer uit de mottenballen gehaald. De parken stromen vol met studenten die naast lauw bier ook van die mooie instant barbecues meenemen.

Nu is dat niet het punt wat ik wil aansnijden; er zitten verbazingwekkend goede wegwerp apparaatjes bij tegenwoordig, en gemakzucht dient de mens, nietwaar? Dus dat is op zich prima. Wat er achteloos op wordt gesmeten daar heb ik wel problemen mee. Voorgefrituurde hamburgers bijvoorbeeld. Waarom zou je dat in hemelsnaam willen grillen? Die verkoling maakt het niet beter, mogelijk nog slechter zelfs.

En de Nederlandse burger doet niet aan barbecue; wij grillen alles. Gooi zoveel mogelijk, zo snel mogelijk, het liefst voorgemaakte supermarktmeuk op de grill, en zorg er dan vooral voor dat heel het rooster in één keer vol zit.

Helaas heb je bij zo’n instant bbq ook een marge van een half uur tot drie kwartier dat het echt heet genoeg is. En vergeet het stokbrood niet en de satésaus. O, en is er een vegetariër of nog erger, een veganist, dan kunnen die wel sojaburger krijgen en huzarensalade eten, daar zit toch geen echt vlees in. Zucht.

Drie woorden voor de bbqleek: Low And Slow.

Behandel je barbecue als een fornuis en investeer daar ook een paar tientjes in. Ga naar de bouwhandel of je plaatselijke tuincentrum en haal gewoon zo’n mooi kek dingetje in een felle kleur en je hebt de zomer lang lol (zolang het weer mee zit).

De keuze is reuze! Denk aan gegrilde groenten, stevige slasoorten zoals little gem of fruit is ook heerlijk gegrild. Een camembert doet het ook erg goed, vooral als je deze rookt. Een hele vis kan ook makkelijk, en marineer deze in een lekkere oosterse marinade die gaat plakken door de suikers, vis is immers snel klaar. Oesters doen het ook verrassend goed, helemaal met een beetje hoisin saus.

Dus pak het deze zomer aan als een ‘grote mensen barbecue’ en plan een beetje vooruit.

Eten puur om je maag te vullen vind ik maar een trieste gewaarwording. En op deze manier kom je ook nog eens buiten, met je bleke bakkes.

En hopla! Een recept. Nog vegetarisch ook. En simpel.

Recept: Gegrilde watermeloen met feta en basilicum (watermeloen steak)

Benodigdheden:

– 1 Watermeloen
– 1 pakje feta van schapenkaas, niet die vieze witte kaas meuk..feta
– Een paar blaadjes verse basilicum
– 1 barbecue, goed op temperatuur.

Aan de slag:

Snij een klein stukje van de schil van de watermeloen zodat deze stabiel blijft staan.

Snij de watermeloen in stukken van ongeveer een centimeter dik.

Leg de plakken watermeloen op de barbecue en laat ze daar dik vijf minuten liggen.

Draai ze om en als je barbecue heet genoeg was heb je nu van die mooie, gitzwarte strepen.

Mooi, de andere kant moet nu ook minimaal vijf minuten grillen.

Nu komt het onverwachte en meest spannende moment: draai ze weer om, maar draai de watermeloen nu ook een kwartslag. Je maakt op deze manier een ruitjes patroon.

Weer vijf minuten wachten. Tijd voor een biertje en/of wijn.

Laatste keer omdraaien, wederom met een kwartslag. Maak je niet te veel zorgen over de zwarte plekken, deze gaan smaak geven. Egaal zwart is niet de bedoeling. Begin dan weer bij stap een.

De laatste vijf minuten gaan in. Verkruimel de Feta en scheur de basilicum, doe het in een bakje en meng het.

Haal de watermeloen van de barbecue en laat even afkoelen, je kunt het nu eten door de feta/basilicum er zo overheen te doen, de watermeloen halveren zoals de meeste mensen deze eten of de schil eraf te halen en het in blokjes te snijden.

Eet smakelijk en succes!

 

Over de auteur

Is een groot fan van eten. Is een grotere van van wijn. Is de grootste fan van oesters.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.