Hee jij daar, met je voornemens. Ben je al begonnen met je gezondere eetpatroon? Die kilo’s wil je er heel graag af maar… Hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is vet?

Vetcellen zijn er om overgebleven energie op te slaan. Dus het grootste deel van de energie die je binnenkrijgt, maar niet gebruikt, wordt daar bewaard. Heel handig voor als je een Neanderthaler bent en je niet weet wanneer je volgende maaltijd is, maar omdat er tegenwoordig een snackbar op iedere straathoek zit, hebben we niet vaak onze reserves nodig. Het isoleert wel tegen de kou, dus hee, die kerstkilo’s komen toch nog een beetje van pas.

Belangrijker: hoe kom je er vanaf?

Het is heel simpel: je energie inname moet lager zijn dan je energieverbruik. Dat kun je op allerlei manieren doen, vandaar dat er ook zoveel manieren zijn om af te vallen. Zo’n duur boek of methode helpt je misschien om de weg te vinden of aan kookinspiratie te komen, en zo hou je het beter vol. Maar in principe zijn ze allemaal gebaseerd op je energiebalans.

Hoe doe je dat?

Je lichaam haalt energie deze vier stofjes: vet, eiwit, koolhydraten(o.a. suiker) en alcohol (sorry). Door te zorgen dat je van deze vier voedingsstoffen minder binnenkrijgt, gaat je energie inname omlaag. Je energieverbruik verhogen is natuurlijk simpel: Bewegen. Tip van het jaar: doe iets dat je leuk vindt! Ga dansen, rennen, skeeleren, hoelahoepen, roeien, op een teamsport… Whatever floats your boat!

En wat gebeurt er dan?

Waar blijft die muffintop eigenlijk als je hem eraf traint? Voor je straks weer trots achterom kijkt na je toiletbezoek: ik moet je teleurstellen. Je stoelgang heeft er vrij weinig mee te maken. Als je vetcellen afbreekt wordt ongeveer tachtig procent afgevoerd via je adem! Voelt het nu wat beter als je met je tong op je schoenen aan het hardlopen bent? De rest van je vet wordt afgevoerd via urine en zweet. Of tranen.

Conclusie:

Het is heel simpel. Meer bewegen, minder snoepen. Daar hoef je echt geen boek van zestig euro voor aan te schaffen. Toch kan een beetje inspiratie zoeken geen kwaad, maar het internet staat er vol mee! En onthou: ieder lichaam is anders. Focus je op dat van jou en vergeet niet te genieten van de extra energie die je krijgt van gezond eten en meer bewegen.

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.