Bladen staan er vol van: ”zijn wie je bent.” Dat klinkt allemaal heel mooi en leuk en ook best aardig, maar hoe kun je nou zijn wie je bent, of, anders geformuleerd: hoe kun jij zijn en zeker weten dat je zo bent?

Zelf ben ik wel wie ik ben, tot ik weer anders ben. Dat gaat heel automatisch. Elke keer als je denkt dat je bent zoals je bent dan ontdek je ineens dat je ook wel anders bent dan je bent. Lastig ding, dat zijn wie je bent. Want wie geeft jou de garantie dat jij laat zien wie je bent? Dat is toch ook maar gewoon de observatie van een of andere klungel die dan plotseling zegt: ‘Jij bent zo lekker zoals je bent.’

Alsof je ook maar een andere mogelijkheid hebt. Ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die ’s avonds op de bank zitten en denken: potverdorie, als ik nou maar was wie ik echt ben dan zou ik echt zo ontzettend zijn wie ik ben.

Ik vind het moeilijk, want je groeit en je groeit en ik kan me niet voorstellen dat er mensen zijn die daarmee stoppen. Misschien hebben ze dat niet door, maar de tijd, je omgeving en misschien zelfs de media vormen je toch wel. Daar hoef je niet echt een bewuste keuze voor te maken.

Het is niet alsof jij een vinkje krijgt van Unilever omdat je een bewuste keuze hebt gemaakt om te zijn wie je bent. En zelfs als er dingen zijn die je anders had willen doen, dan heb je op dat moment toch gehandeld op de manier zoals jij dacht dat goed was? Kortom: je bent toch altijd zoals je bent?

Het is nutteloos advies. Gelul in de ruimte waar niemand wat aan heeft. Het is gelul dat vanaf media naar ons verspreid wordt alsof het een heel goed punt bevat, maar wat ze eigenlijk zeggen is: dit advies zien we vaak terug komen, dus wij kopiëren deze lege uitspraak, want mensen hangen er toch wel een oordeel aan.

En dan ineens valt bij menig lezer het kwartje.

Een kwartje dat al lang al was gevallen, omdat ze anders niet hadden gehandeld zoals ze hun hele leven hebben gedaan. Maar nu zijn ze zich daar bewust van.
Heel mooi, dat ”zijn wie je bent”. Daar kan menig blad nog wat van leren.

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.