Ik heb me voorgenomen om de was bij te houden. Ik heb me voorgenomen dat ik was, voordat ik heel veel moet wassen. Met de afwas doe ik dit altijd wel: twee keer per dag. No excuses. Ik houd ook niet van afwas. Het staat zo in het zicht en afwas is vies en wordt alleen maar viezer als je het lang laat staan.

Studenten die hun afwas lieten staan uit gemak, begreep ik ook nooit. Waarom zou je ”uit gemak” of luiheid, je afwas laten staan en dan vervolgens een dag in de week anderhalf of twee uur staan boenen? Dat is toch helemaal niet logisch?

Het gemak ligt voor mij in twee keer per dag de afwas doen: ik ben nog geen tien minuten bezig en mijn aanrecht is altijd leeg. Opgeruimd. Ik hou van orde. Op heel veel gebieden. Orde in mijn huis, zodat ik me kan concentreren. Orde op het aanrecht, zodat ik fatsoenlijk een maaltijd kan bereiden. Orde op het bureaublad van mijn computer. Orde op mijn externe harde schijf, of Google Drive. Alles in mapjes, alles makkelijk te vinden. Orde op de vloer, in de slaapkamer, geen tv in huis, dat verstoort de orde. Beelden zijn druk. Ik hou van orde. Heel veel orde.

Behalve met de was. Die ligt maar en die ligt maar, tot hij niet meer kan liggen en rechtop staat. In mijn wasmand, ernaast, delen op de grond van de badkamer, een deel al in de wasmachine (dan doe ik de was écht!), en een deel op een stapeltje in de woonkamer zodat dat stapeltje wel weg móét.

Het werkt niet. Ik doe de was niet.

Ik doe de was pas als ik geen sok meer in de kast heb liggen. Als ik al mijn onderbroeken binnenstebuiten heb gedragen en als ik geen handdoek meer in mijn kast heb liggen om fatsoenlijk mee te kunnen afdrogen. Maar met handdoeken is er een addertje. Je bent namelijk schoon als je je afdroogt, ergo: je kunt de handdoek echt nog wel een keer gebruiken.

Mijn wasrek hangt het grootste gedeelte van de tijd vol met gebruikte handdoeken die mee moeten voor een tweede ronde. Wáárom overkomt mij dit? Wáárom kan ik me er niet toe zetten om de fucking was te doen?

Het antwoord ligt in verwendheid. Mijn verwendheid. Ik had namelijk altijd een droger, en in een droger kun je handdoeken, sokken, ondergoed en broeken gooien. En nu moet ik ineens ieder sokje gaan ophangen aan een rek. Dat is me een moeite! Het duurt een eeuwigheid. Een eeuwigheid die ik ook kan spenderen aan het opruimen van mijn huis. Rust. Ik hou van rust.

Gelukkig ging het de afgelopen maand goed. Ik deed de was, en wat bleek: de was doen is net als de afwas doen. Als je het maar bijhoudt, is er niets aan de hand. Dan hoef je niet 50 paar sokken op te hangen, maar 15. En dat scheelt nogal.

Ik heb net mijn handdoeken (gewassen!) opgehangen en op dit moment ben ik de koning te rijk. Ik snap nu alles. De was is als de afwas.

En trouwens: ik draag echt mijn onderbroeken niet binnenstebuiten… Een echte koning doet zoiets niet. 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

één antwoord

  1. Esther

    Hier nog zo één. Er ligt boven alweer een flinke stapel… Maar goed, als je kinderen hebt is het ook gewoon echt niet grappig meer.

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.