Is er iets waar een vrouw meer voor vreest, dan make-up loos over straat paraderen? Vast wel. Spinnen, schoonmoeders, de dood… Er zijn dingen die veel erger zijn dan leven zonder make up. Toch lijkt het voor een heleboel vrouwen een eerste levensbehoefte. Sylvie Meis antwoordde ooit in een interview dat ze er niet over zou peinzen om zonder haar favoriete lipgloss het huis uit te gaan. Belangrijk dus, dat make-upje.

Vooral in de bloggerswereld kom je een heleboel make-up meisjes tegen. Op Lilyrose hebben we ook een aardige verzameling. Van ‘alleen vegan’ tot ‘als het maar dekt’: ieder make-up meisje heeft zo haar voorkeur. Mijn persoonlijke voorkeur ontbreekt. Ik ben namelijk geen make-up meisje. Ik ben meestal een ‘waar is mijn make-up nou weer?!’ meisje. Eerder zeulde ik nog wel eens foundation mee, of mascara, maar sinds een maand ben ik volledig make-up loos. En ik verklap de clou van dit hele verhaal alvast: het bevalt me prima.

Make-up loos door het leven gaan, blijkt niet zo moeilijk te zijn. Je staat op, wast je gezicht, en doet geen make-up op. Tadaa!

Toch zorgt het bij heel veel vrouwen voor een ‘naakt’ of zelfs onzeker gevoel.

make-up

Make-up doet veel voor ons zelfbeeld. We vinden dat donkere kringen niet gezien mogen worden, rode vlekjes zijn afschuwelijk en puistjes zijn uit den boze. In het beste geval leidt make-up tot een aardig resultaat. In het slechtste geval ben je een persoon die allemaal bulten onder een driedubbele laag heeft zitten. En heel eerlijk: dat is eigenlijk net zo storend als de puistjes in de eerste plaats.

De laatste tijd begin ik steeds meer te denken dat al die middeltjes (hoe vegan of natuurlijk ook) je huid alleen maar verstoren. Daarnaast heb ik een achterlijke theorie bedacht, en die als volgt luidt: mannen gebruiken geen make-up en hebben bijna geen last van rode vlekken, of puistjes. Conclusie: zij laten hun huid met rust, en dat heeft een goed resultaat tot gevolg. Nouja, het is de moeite waard om die theorie eens te onderzoeken. Toch?

Ik probeerde daarom een maand zonder make-up te leven, om te kijken wat het deed.

Voor mij is dat niet zo’n hele stap, omdat ik meestal alleen maar wat BB creme gebruikte. Toch zijn de resultaten, zelfs na een maand, best wel interessant.

Na vijf weken constateer ik dat: 

 1. Mijn huid egaler is
 2. Mijn poriën een stuk kleiner zijn geworden
 3. Mijn huid niet langer te droog, of juist te glimmend is

Dat is toch bijzonder? Slechts vijf weken zonder huidproducten, en ik heb een resultaat waar ik eerder make-up voor gebruikte. De poriën op mijn wangen waren eerder duidelijk zichtbaar, en nu zijn er slechts kleine stipjes over. Hetzelfde geldt voor de grove plekken op mijn neusvleugels en zelfs de rimpels op mijn voorhoofd en vanaf mijn neus naar mijn mondhoeken lijken minder aanwezig te zijn. De huid op mijn gezicht is zeker weten strakker dan voorheen.

Het leven zonder make-up, brengt voor mij alleen maar voordelen: je bent minder tijd kwijt, minder geld en de huid wordt er alleen maar beter van. Ik moet wel toegeven dat het wennen was om op de avonden dat ik wegging, niets op te smeren, maar ik ben blij dat ik me daar overheen heb gezet.

Wil jij stoppen met het gebruiken van make-up? make-up

Ik raad het je van harte aan, maar iedere huid is natuurlijk anders. Daarom laat ik je achter met een paar tips:

 • Naast het stoppen met make-up, is het belangrijk dat je ook de rest van je middeltjes laat staan. Dagcrème, nachtcrème, vreemde oliën: laat ze een maand of twee maanden links liggen om te zien wat de huid doet. Je krijgt er geen spijt van!
 • Geef de huid tijd om te herstellen. Het kan zijn dat acné erger wordt omdat je stopt met je producten. Laat maar gaan, het lost zich (waarschijnlijk) wel op.
 • Was je gezicht ’s ochtends en ’s avonds met lauw/warm water. Zo sta je fris op en duik je fris je bed in!
 • Verschoon je kussensloop regelmatig, zodat je huid niet constant ”besmet” wordt door – iew! – puistjes of andere infecties.

Een gebalanceerd voedingspatroon lijkt voor veel mensen ook te helpen om oneffenheden op te lossen. Eet gezond, maar zorg er altijd voor dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit betekent ook een gezonde dosis vetten! 

 

Ik ben heel erg benieuwd naar jullie ervaring. Wie weet zit ik er wel helemaal naast en werkt het alleen voor mijn huid heel erg goed. Mocht jij de proef op de som nemen, laat dan een klein berichtje achter in de comments, zodat we een completer beeld kunnen vormen per huidtype! 

 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

één antwoord

 1. By Alien

  Dat van die mannen met goede huid is mij ook al eens opgevallen inderdaad!
  Voor mij werkt het prima om wel make-up te gebruiken maar geen cremes en dergelijke. Het lijkt soms dat hoe intensiever ik mijn huid verzorg, des te problematischer het wordt.
  Na één week met als goed voornemen om als een echt beautymeisje mijn huid ‘perfect’ te verzorgen had ik meer nare plekjes dan ik ooit gehad heb!
  Gewoon een beetje make-up en tijdens het douchen eraf spoelen zonder rare middeltjes werkt het beste..
  Dus ik denk zeker dat je een goed punt hebt hier!

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.