Slow Tourism is al jaren in opmars. Het is ”uit” om snelle citytrips te doen, of om meerdere bestemming binnen een korte periode te bezoeken. Met Slow Tourism leef je op het ritme van de lokale bevolking. Je pluist de stad /streek tot in detail uit en neemt daar vooral de tijd voor. Vaak wordt dit gedaan in combinatie met fietsen en wandelen, kortom: je ziet niet alleen de highlights, maar ook de waardevolle plaatsen die nog niet ontdekt zijn door de massa.

Mayenne is een van de gebieden die zich perfect leent voor Slow Tourism. Dit Franse departement ligt tussen Bretagne, Normandië en Loire en maar op 750 km afstand vanaf Utrecht! De streek is bij het grote publiek nog onbekend, maar wie graag van de platgetreden paden afdwaalt is er dol op. Mayenne is een groene bestemming en uitstekend voor 100% slow tourism.

Waarom zou je Mayenne moeten ontdekken?

1. Je kunt de streek op je eigen ritme verkennen met een ”traag” vervoersmiddel 

Stap op de fiets, ga wandelen, maak een boottocht of ga zelfs te paard op reis door deze prachtige streek. Op de fiets kun je bijvoorbeeld de Vélo Francette volgen. Deze fietsroute van ruim 600 km, die op de Fiets- en Wandelbeurs van Utrecht verkozen is tot fietsroute van het jaar, verbindt Ouistreham in Normandië met La Rochelle aan de Atlantische kust.

slow tourism

Meer dan 100 km van de route loopt door het departement Mayenne. Je fietst langs de jaagpaden op het mooie platteland, en tussen de meest historische kunststadjes en kastelen.

Bekijk de verschillende trage vervoersmiddelen hier

2. Je ben in Mayenne één met de natuur

Het Echologia-project, een prachtig natuurgebied op 3 km van de stad Laval, is gebaseerd op drie elementen: water, erfgoed en ecologie. In het gebied zijn heel wat activiteiten te beleven, zoals wandelen, boogschieten, duiken én zwemmen in een natuurlijk zwembad.

Ook het overnachten in het natuurgebied is een bijzondere ervaring, zo heb je keuze uit 30 unieke slaaplocaties. Heb je wel eens geslapen in een drijvende hut, boshut, jagershut, yurt of een wigwam? In Mayenne kan het!

slow tourism

Klinkt niet gek toch? Dat Slow Tourism concept. Wacht! Het wordt nog veel beter.

3. Je ontdekt culturele bezienswaardigheden die nog niet toeristisch zijn

Het is heerlijk vertoeven in de ontelbare middeleeuwse en karaktervolle dorpjes met een divers en authentiek historisch erfgoed. Cultuur wordt sinds 1973 elke zomer dichter bij het grote publiek gebracht tijdens Les Nuits de la Mayenne.

Op historische locaties worden theaterstukken opgevoerd, waarbij de focus ligt op klassieke teksten die actueler zijn dan ooit. De voorstellingen kun je op drie schitterende plekken bekijken: Sainte-Suzanne, Jublains en Laval, van 15 juli tot 15 augustus 2017.

Meer weten over de culturele bezienswaardigheden? Klik! 

4. Je kunt de tijd nemen om lokale producten te proeven 

Proef de overheerlijke Entrammes-kaas. Deze geperste, ongekookte kaas met gewassen korst wordt in de Fromagerie Bio du Maine geproduceerd. Entrammes wordt ook gebruikt voor in de kaasfondue. Een andere lekkernij van Mayenne is de cider van Eric Bordelet. Ultrafijne bubbels, subliem schuim, intense neus, volle smaak en lange afdronk. Een echt gastronomische cider!

slow tourism

Wacht! Er is nog veel meer

5. Er is voor iedereen wat leuks te beleven in Mayenne  slow tourism

Jong en oud beleeft een actieve en tegelijk ontspannen vakantie. Bezoek Refuge de l’Arche en kom in contact met ruim 1400 dieren! De kinderen zullen liefdevol omgaan met de gewonde of achtergelaten exotische dieren. Vervolgens kan iedereen te voet of met de fiets de jaagpaden aan de rivier Mayenne verkennen en heel wat opsteken van de informatieve en leerzame borden langs het beveiligde parcours.

Wij hebben geen verdere overtuiging nodig! Slow Tourism klinkt, met Mayenne in ons achterhoofd, als muziek in de oren! Trouwens, mocht je niet zo’n fan zijn van Frankrijk, dan zijn er natuurlijk genoeg andere onontdekte plaatsen die de moeite waard zijn. Wij blokken alvast een maand of twee in onze agenda. Dan kunnen we het begrip Slow Tourism helemaal omarmen.

 


Dank aan Mayenne Tourisme voor de informatie over deze Slow Tourism bestemming. Had je niet genoeg aan de links in het artikel? Op de Engelstalige website kun je nog veel meer informatie vinden!
Dank aan Mayenne Tourisme voor de afbeeldingen in dit artikel. Hoofdafbeelding via Pexels.com

 

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.