Nee hoor, ik ben niet zo’n zeik-vegetariër. Nooit geweest ook. Het is zelfs zo erg dat ik gewoon vlees eet wanneer iemand het me voorzet; ik vind niet dat ik het recht heb om mensen van levensstijl of gewoonten te doen veranderen. En dan cijfer ik mijzelf liever weg. ”Ja héérlijk die gehakt er doorheen” zeg ik dan, terwijl ik me bedenk dat ik morgen weer aan de schijt ben, omdat ik vlees heb gegeten.

Ooit had ik hier een discussie over met Ben, de man van Esther. Hij had zo’n periode van vegetariër zijn en die periode van hem beviel mij wel. Toen we samen in hun woonkamer een kopje thee aan het drinken waren, vroeg hij of ik het niet erg vond dat Esther biologisch gehakt had gekocht voor in de pasta die we de avond zouden eten. Ik schudde mijn hoofd: ‘Nee. Het is jullie eten en ik mag blij zijn dat jullie ook voor mij koken.’
In mijn gedachten speelde zich het stukje opnieuw af, waar Esther het al eerder over had gehad. Ben vertikte het om vlees te eten. Hij at het niet op en maakte iets voor zichzelf. Ik had daar bewondering voor en al meer dan eens gehoopt dat ik ooit ook zo’n vegetariër zou worden.

‘Ik eet het niet op hoor.’ onderbrak hij mijn gedachten. ‘Ze wéét toch dat ik geen vlees wil eten. Het zijn mijn principes, die hoef ik niet voor een ander aan de kant te schuiven om beleefd te zijn.’
Ik knikte mee. ‘Maar ik voel me dan zo’n zeur.’
‘Ja, maar dat ben je dus niet.’

Hij had gelijk, maar toch heb ik me in de loop van het afgelopen jaar nóg meer aangepast.

Ik ging bij vrienden inwonen, en tja… zij eten allemaal vlees. Een vraag als ”vind je het erg wanneer ik er tóch wat vlees doorheen doe?” krijg ik ongeveer drie keer per week. En elke keer schud ik nee. En elke keer heb ik spijt. En elke keer zit ik de dag daarna met krampen op de wc. Ik ben dan ook in de volle overtuiging dat een vegetarische levensstijl heel erg gezond is (want waarom zou ik anders ziek worden van vlees?) en ik wil andere mensen nu stiekem toch eens kennis laten maken met mijn eetgewoonten.

De afgelopen week pakte ik het daarom anders aan. Ik nam een beetje van de persoonlijkheid van Ben, een beetje van mijzelf en een beetje van VlenoVi, een nieuwe webshop die uitsluitend vegetarische producten verkoopt. Mijn vriendjes mogen mij dan allemaal willen bekeren, deze week was het dan eindelijk mijn beurt. Hoera!

De Silverbox van VlenoVi

VlenoVi is een interessante webshop. VlenoVi is niet meer dan een afkorting van ”Vlees noch Vis”. IMG_4261

Hun slogan ”Go Green! Save the world. Start by being a vegetarian.” siert opvallend de verpakking van hun Silverbox. Niet verkeerd! Het is al meermaals bewezen (ja echt!) dat vegetariërs over het algemeen langer leven, gezonder zijn, zich fitter voelen en daarnaast hun ecologische voetafdruk is ook veel kleiner dan die van niet-vegetariërs.

Ik was benieuwd naar de vegetarische producten van deze webshop om een aantal redenen:

  1. De vegetarische producten in een reguliere supermarkt zijn vaak smakeloos en het assortiment is eentonig.
  2. Vlenovi ”claimt” dat de producten die op de webshop worden verkocht zo lekker zijn dat iedere carnivoor niet meer terug wil naar vlees.
  3. De producten van Vlenovi zijn betaalbaar, de keuze is enorm en je hebt genoeg voor meerdere personen.
  4. In de producten zit geen ui, prei of knoflook (en dat is dan weer goed voor onze ”chi”, zeggen de boeddhisten)

VlenoVi gebruikt uitsluitend natuurlijke ingrediënten voor de vegetarische producten. 

Ik wist bijna zeker dat ik wel om zou zijn na een proefpakketje van de webshop en daarom wilde ik – om toch een mooie, grondige review te kunnen maken – eens samen met mijn carnivoor vriendjes eten om te zien of zij ook blij zouden worden van een vegetarische levensstijl.

In een week tijd maakte ik voor de drie testpersonen vegetarisch lamsvlees, vegetarische zalm, vegetarisch rundvlees en ik gebruikte vegetarisch spek. In eerste instantie waren ze alle drie een beetje in de war. Opmerkingen als ”het ziet er gewoon uit als vlees” en ”weet je zeker dat dit vegetarisch is?” kreeg ik de eerste dag naar mijn kop geslingerd.

Spannend

De eerste keer dat we vegetarisch aten, zag ik toch wat gespannen gezichtjes aan tafel zitten. Ze prikten wat in het ”vlees”, sneden voorzichtig een stukje af, en kauwden voor de eerste keer op hun eten, voordat ze het doorslikten. Zelf had ik nog niets geproefd en ik wachtte rustig hun oordeel af.

Het eerste gezichtje kwam omhoog en keek mij aan. De rest volgde. Het moment van de waarheid was daar. 

‘Wow! Je proeft echt niet dat dit geen vlees is.’ 

De andere twee knikten mee en ook ik nam een hap van het vegetarische lamsvlees. Mijn conclusie was hetzelfde: je proeft niet dat er geen diertje in het vlees zit. Wat een geluk! Zelf had het me niet eens uitgemaakt: ik wilde VlenoVi voornamelijk uitproberen om wat meer variatie en smaak in mijn vegetarische dieet aan te brengen. Maar wat me wel een goed gevoel gaf, was het feit dat ik nu ook vegetarische producten kon gaan gebruiken wanneer ik zou koken voor mensen die vlees gewend waren.

Eerlijk is eerlijk: de smaken komen niet volledig overeen met ”the real deal”, maar smaakvol zijn de producten zeker. De uitvoering is geweldig te noemen en zowel de producten van de Jumbo, EKO Plaza en vegetarische slager komen niet in de buurt bij deze heerlijke vervangers!

We hebben een paar dagen kunnen genieten van de vis- en vleesvervangers die VlenoVi ons heeft verstuurd in the Silverbox en ieder product werd lovend ontvangen door mijn persoonlijke testpanel. En zo zie je maar weer: er schijnt ook voor mij een lichtje in de duisternis. In het vervolg zal het andersom zijn: dan kan ik vragen of ze ”het erg vinden als er een vegetarisch product gebruikt wordt.”

Bestellen

Op VlenoVi.nl kun je meer informatie vinden over hun producten, visie en natuurlijk vind je hier ook het uitgebreide assortiment. Wat dacht je van vegetarische eend voor de kerstdagen? Of een lekker stuk ham?
De keuze is enorm! Daarnaast kun jij je ook laten verrassen met The Silverbox. Gegarandeerd dat je deze box 48 uur buiten de koeling kunt bewaren en je producten nog steeds gekoeld en vers aankomen! (dat weet ik zeker, want PostNL had mijn zending weer teruggestuurd naar het sorteercentrum, waardoor er een extra dag tussen zat, en toch kwamen de producten die middag gekoeld en zelfs deels bevroren nog bij me aan).

Denk je aan het milieu? The Silverbox kun je, nadat je hem hebt uitgepakt, kosteloos terugsturen naar VlenoVi. Op deze manier kunnen zij hem opnieuw gebruiken en dat is super duurzaam!


www.vlenovi.nl

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.