Ik heb nog nooit een reis gemaakt. Dat is een schande, als ik iedereen om mij heen moet geloven. Het is ”normaal” dat je, na je studie, of gewoon tijdens, een reis maakt naar een land waar palmbomen zijn. Mocht je niet van palmbomen houden, dan moet je met een hele grote rugzak de wereld over. Lachen man! marije

Het reizen is me met de jaren steeds meer tegen gaan staan. Niet alleen omdat ik gewoon niet zo’n goede reiziger ben (heimwee, altijd ziek als ik op vakantie ga, bang voor alles wat beweegt), maar ook omdat het dag in dag uit door mijn strot wordt geduwd: ”Goh Jacky, wil jij niet eens wat meer van de wereld zien?” Nee. Als ik wat meer van de wereld wil zien dan installeer ik Google Earth en dan zie ik de wereld. Doei.

Google Earth komt uiteraard niet eens in de buurt van een spectaculaire reis waar je duizenden euro’s voor moet neertellen, maar ik heb er gewoon helemaal geen zin meer in. Dat is de schuld van iedereen die maar weggaat naar andere landen en dan vervolgens terugkomt met de opmerking hoe bekrompen we hier in Nederland toch allemaal leven. Dan denk ik: blijf dan gewoon weg. Pak die koffer maar weer in en verdwijn.

Wereldvreemde ikke

Ik begrijp wel dat ik een heel sneu leven heb, omdat ik Leeuwarden sporadisch verlaat om naar een familiefeestje te gaan buiten Friesland, maar ik word er doodmoe van dat ik elke keer de lul ben in gesprekken. Dat neerbuigende van iedereen is oprecht heel erg vervelend.

Het idee dat ik ”moet” reizen, zet mij meteen in de ”ik doe het lekker niet” modus. Mocht ik ooit op vakantie gaan (ook dat doe ik nooit), dan huur ik gewoon een hotelkamer in Leeuwarden, zodat iedereen mij nog wereldvreemder kan vinden dan ik al ben. Misschien ga ik dan wel naar een andere supermarkt. Ik doe gek! Het is tenslotte vakantie en ik leef maar één keer.

zon

Maar ik vraag me ook iets af, want hoe komen die mensen erbij dat ik saai ben, omdat ik niet met een enorme rugzak op door de woestijn heb getrokken? Komt het wel eens in deze mensen op dat zij eigenlijk het toppunt van saaiheid zijn, omdat ze allemaal hetzelfde doen? Volgens mij niet, want elke reiziger voelt zich speciaal en uniek.

De reizigers zijn uiteraard ook allemaal heel speciaal en uniek. Ze slapen tenslotte met tientallen andere reizigers, die dezelfde grote rugzak hebben, in hetzelfde vieze hostel… goed bezig.

Ik ben nog niet klaar met zeuren

Wat me namelijk nog het meest ergert, zijn de reizigers die zichzelf als soort van nomade of ”vrije ziel” zien, maar vervolgens wel drie dagen van te voren al aan het huilen zijn dat ze zo lang weggaan. Voor deze reizigers: daar moeten jullie iets aan doen, anders gelooft niemand dat je een vrije ziel bent. free spirit

Dan heb je nog de reizigers die alleen maar reizen omdat het zo hoort en de reizigers die een paar maanden gaan reizen om ”zichzelf tegen te komen.”

Hoezo ”om jezelf tegen te komen”? Ik heb het idee dat deze reizigers juist doodsbang zijn om zichzelf tegen te komen terwijl ze alleen, thuis op de bank zitten. Dat is namelijk te confronterend. Nee, dat moet dan in een ander land gebeuren, want dan kan je ook weer weg als je genoeg hebt van jezelf.

Maar dan heb je ook nog de leuke reizigers

Dit zijn de mensen die dat gewoon heel graag doen en niet vinden dat ik dat ook moet doen. (dankjewel Marije & Evelien).
Dit zijn de reizigers die het als een groot avontuur zien en zich daar volledig, maanden achter elkaar instorten. Daar heb ik respect voor en niet alleen omdat dit vriendinnen van mij zijn, maar omdat ik weet dat er meerdere bestaan.

Dit zijn de mensen die niet op hun reet kunnen blijven zitten zonder aan de volgende grote reis te denken. Mensen die niet anders kunnen en er alles voor over hebben om dit te realiseren. Dit zijn de échte reizigers, want zij zijn niet bang om toe te geven dat ze Starbucks missen en de regenachtige kerst in Nederland.

Kortom: dit zijn de mensen die mij doen realiseren dat ik nu, alleen, op de bank mijzelf tegenkom. Dat ik mijn maanden al schrijvend aan me voorbij laat gaan, terwijl zij zich elke dag in een nieuw avontuur storten. Dat mijn dagen allemaal hetzelfde zijn en dat ik heel misschien ook iets meer uit mijn leven moet halen.

Morgen ga ik naar een andere supermarkt.

www.reizennaardehorizon.nl