Als mensen mij vragen welke hobby’s ik heb dan zeg ik meestal fotograferen, lezen, schrijven en zwemmen. Mijn andere hobby vertel ik vaak niet want het eerste wat ik hoor is dan: “Wat ouderwets!”

Nou ja, in de tijd van mijn over over overgrootmoeder was het pure noodzaak denk ik. Maar ik denk niet dat ze de creaties maakten die ik fabriceer. Ik haak namelijk. Beestjes voornamelijk. Meestal zonder patroon, gewoon uit mijn hoofd. Maar ook granny squares bijvoorbeeld, en alleen al als ik dat zeg, barsten mensen in lachen uit. Oma vierkantjes. Het is om te gieren. Zo grappig.

Ja, voor andere mensen misschien wel. Voor mij niet. Ik haak tot mijn vingers pijnlijk zijn, mijn wol op is of mijn haaknaald krom.

Zoals de meeste hobby’s die ik heb, leerde ik ook mezelf haken. Dit betekent waarschijnlijk dat ik volgens ervaren patroonhakers beroerd haak maar ik heb er lol in en ach: uiteindelijk komt er toch een herkenbaar eindproduct op de vensterbank, in de auto of bij vrienden/familie te staan. Of ze daar blij mee zijn weet ik eigenlijk niet, maar ik wel. Ha!

Meestal als ik ergens niet uit kom dan kijk ik 100 YouTube filmpjes. En uiteindelijk valt het kwartje wel. Echt moeilijk is het niet.

Voor mijn vrouw de koffieverslaafde, haakte ik eens dit leuke kopje koffie. En mijn dochter is verliefd op elk beestje dat ik haak. Wat weer betekent dat ze een steeds vollere slaapkamer krijgt. Ja, elk voordeel heeft zijn nadeel.

haken

Haken, wat heb je nodig?

Als je begint met haken is het handig als je de volgende dingen in huis hebt:IMG_8552

 • Haaknaald (De meestgebruikte maat is 3.5 mm of koop een koker met verschillende maten)
 • Haakkatoen in verschillende kleuren
 • Scherp schaartje
 • Stekenteller
 • Opvulspul
 • Geduld

En dan kan je beginnen!

Op internet staan genoeg gratis patronen om een leven lang gratis te haken. Maar hoe lees je in hemelsnaam die patronen? De termen vliegen je om de oren. Losse, vaste, magische ring…. Ik wou het toen eigenlijk al opgeven. Daar word je toch nooit wijs uit. Leuk is namelijk dat al die termen ook nog eens afgekort worden.

Haken, de basis:

De Basissteek: (oftewel de eerste steek van je hele haakwerk ) 

Je neemt de draad en hangt hem over je linker wijsvinger heen. Vervolgens hang je hem ook nog over je pink heen zodat de draad onder je vingers langs loopt. Het uiteinde van de draad sla je een keer om je haaknaald en vervolgens haal je met het haakje de draad tussen de vingers door het lusje op de haaknaald.

Gefeliciteerd! Je eerste steek ooit is nu gehaakt!

IMG_8554

Lossen haken:

Hiermee begint elk recht haakwerk.  Elke losse staat voor 1 steek. Meestal word een losse aangeduid met (l) of (L) . In feite is dit gewoon je haaknaald repeterend door de lus halen en je losse draad daarbij in het haakje meenemen. Na elke rij lossen haak je een extra losse die ervoor zorgt dat je naar de volgende rij kan.

Dus als er staat haak 20 (l) haak er dan 21!

IMG_8555

Vasten haken:

In feite in dit de laatste basissteek om te kunnen haken. Je haalt je haaknaald door de eerste losse, neemt je draad mee et voilá je haakt! Zomaar uit het niets ontstaat er iets. Vasten worden vaak aangeduid door (v) of (V). Wederom geldt: als je recht toe recht aan haakt, haak dan een extra steek zodat je ruimte hebt tussen de verschillende rijen.

IMG_8557

Doen!

Dit is de basis, maar haken is ook een kwestie van doen. Veel filmpjes kijken, je haakwerk weer uithalen en weer opnieuw beginnen. En uiteindelijk als het gelukt is ben je trots. Je hebt wat gemaakt! Je hebt gewoon ouderwets gehaakt!

 

IMG_8543

 

Over de auteur

Op mijn 26e had ik het helemaal gehad met niet zijn wie ik ben. Ik vertelde de wereld mijn coming out en stortte me in de wereld van lesbiennes. Maar of er veel verschil is tussen lesbisch zijn en hetero.... Ik heb zo mijn twijfels.

2 reacties

  • Karin

   Hoi Stephanie!
   Sorrie voor mijn zeer late reactie, wat ben ik soms ook een muts! Ik had namelijk helemaal niet gezien dat er gereageerd was :O Ik ga je site eens bekijken, staan er leuke herfstpatronen op? Ik zoek nog een kastanje patroon die niet te ingewikkeld is 🙂 En ja, haken is zeker leuk, dat ben ik volledig met je eens!

   Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.