Ik heb neusharen. En ik vind dat ik dat moet bespreken met de wereld. Bij mannen is het een sociaal geaccepteerd ding dat ze neushaar hebben. Sterker nog: de haren groeien zelfs óp hun neus en uit hun oren. Dat mag gewoon. En sterker, sterker nog: ze krijgen met kerst dan een neushaar trimmer, zodat ze het mooi kunnen bijhouden.

Er is geen mens die dat raar vindt, want mannen hebben dat nodig. Maar stiekem wil ik ook een neushaar trimmer. Een roze met glitters, zodat ik toch nog een beetje het gevoel heb dat ik een prinses ben. Weet de wereld wel van vrouwen en hun neushaar? Want ik kan me niet voorstellen dat ik de enige vrouw op de wereld ben die denkt: zo, dat is toch wel een behoorlijke neushaar.

Je hebt van die mannen die hun neusharen eruit trekken in het openbaar. In de trein, in de kroeg, op feestjes. Dit zijn een beetje vieze mannen, maar ik begrijp ze wel. Ik wou dat ik een man was die zijn neushaar er gewoon uit kon trekken, en dan even raar van zich af kon kijken. Gewoon: dat mensen het misschien wel zagen, maar hun schouders ophaalden en dachten: hij heeft een neushaar. Maar ik ben geen hij, en daarom heb ik ook geen neushaar.

Volgens mij worden die trimmers ook alleen maar voor mannen gemaakt. Ze komen in zulke saaie kleuren en verpakkingen dat ik me – als vrouw met neushaar – een beetje ongeaccepteerd voel. Alsof ik niet besta. Alsof de wereld niet mag weten van mij en mijn neushaar.

Haar uit mijn oren heb ik overigens niet (kom nou! Ik ben geen kat), maar van neusharen heb ik toch wel altijd gedacht dat ze erbij horen. Als een ei met een dooier: hij zit er, hij hoeft niet per se meegebakken te worden, maar je hebt hem wel. Mijn neushaar is een eierdooier, maar dan minder snotterig (dat beloof ik).

Misschien ga ik pleiten voor de acceptatie van vrouwen met neushaar. Maar misschien doe ik dat ook wel helemaal niet. Ik heb er verder eigenlijk geen mening over. Maar ik wilde het toch even duidelijk maken dat vrouwen ook neushaar hebben en dat daar best wat meer begrip voor mag komen.

 

 

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

2 reacties

  1. Lammy

    trimmertjes zijn voor mannen, mannen kan je nu eenmaal makkelijk iets verkopen dan vrouwen, want ze werken niet. Gewoon een klein nagelschaartje gebruiken, ”poes”

    Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.