Ik hou van lezen. Dat is een understatement. Ik heb echt duizenden boeken gelezen. Mensen zijn soms jaloers op mijn leestempo, maar voor mezelf betekent het dat ik op vakantie een stapel boeken mee sleur waarvan de auto bijna door zijn assen heen zakt. Want lezen met een e-reader vind ik nog steeds niks, ook al overweeg ik er toch een te kopen. Al is het alleen maar voor onze arme auto.

Van al die duizenden boeken is er voor mij een serie die er met kop en schouders bovenuit springt. Nou ja, de titel van deze blog verraadt het toch al: De Morgen toen de oorlog begon serie van John Marsden is mijn favoriet.

Nee, het is geen literatuur. Het is geen hoogstaande expressie van het unieke schrijversvak. Het is geen wereldklassieker. Het is zelfs geen serie voor volwassenen. Wat het wel is… Een gevoel. Een serie waarin 8 tieners snel opgroeien en leren hoe je moet overleven in een wrede wereld. Die willens en wetens ervaren wat dood met je doet. Een serie boeken voor Young Adults, zoals ze dat tegenwoordig zo mooi omschrijven. Maar voor volwassenen zal deze serie ook heel wat uurtjes leesplezier betekenen. Intussen is deze serie al 20 jaar oud en zo vind ik in ieder geval, zwaar ondergewaardeerd.

Morgen toen de oorlog begon: het verhaal

Het verhaal begint, zonder al te veel weg te geven, met 7 tieners die gaan kamperen in de Australische wildernis.

Het oorspronkelijke idee was dat ze met zijn achten weg zouden gaan, maar een jongen moet thuis blijven om op het huis te passen voor zijn ouders. Ellen,de vertelpersoon in het verhaal, is een boerendochter. Achter de boerderij loopt een pad naar een totaal verlaten berggebied. Niemand behalve een kluizenaar schijnt ooit in het ondoordringbare gebied te zijn geweest. Het pad is totaal overwoekerd en ze hebben heel wat moeite om uiteindelijk uit te komen in een prachtig stukje ongerepte natuur, die de plaatselijke bevolking de Hel noemt.

Overigens heeft de schrijver met deze plek een bestaande plek in Australië proberen te omschrijven: Terrible Hollow in de Australische Alpen. De echte plaatselijke bevolking gaat er van uit dat er in dat gebied ook echt een kluizenaar heeft gewoond en de wandelstok die in het boek genoemd wordt is ook echt gevonden in de Australische Alpen.

De tieners hebben een geweldige mini vakantie, ze hebben lol en ruzie en het enige wat ze af en toe zien zijn wat vliegtuigen die overvliegen. Ze gaan er van uit dat deze terugvliegen van Commemoration Day: een nationale herdenkings- en feestdag. IMG_8380_330

Maar als iedereen na vijf dagen terug komt uit de Hel is de wereld die ze kenden niet meer hetzelfde. Honden liggen voor dood op de grond, koeien zijn op sterven na dood. Er is geen stroom en telefoon en iedereen is verdwenen. Het lijkt erop dat iedereen vertrokken is naar Commemoration Day, maar niet meer terug is gekomen. Langzaam komen ze er achter dat het oorlog is in hun land. En dat ze bezet zijn door een volk die hun taal niet spreekt, maar vindt dat ze in Australië veel te veel land hebben en te weinig bevolking.

Vriendschap, ruzie & angst

Wat bij mij het meeste indruk heeft gemaakt op deze serie boeken zijn de zeer goed uitgewerkte vriendschapsbanden, de ruzies en de angst die door de hele serie loopt.

Hoe word je als doodgewone tiener een guerilla beweging? Hoe maak je beslissingen die dood betekenen aan de ene kant, maar leven aan de andere kant? Offer je jezelf op voor het grotere doel of wacht je af? Wie kan je vertrouwen en wie moet je verachten, terwijl ze hetzelfde doel hebben? Zou jij kunnen moorden, liefhebben en je schuilhouden in één?

Morgen toen de oorlog begon, zet je aan het denken over je eigen moraal en doelen. Het laat je inzien dat zwart niet altijd zwart is, maar ook grijs kan zijn, of zelfs wit.

John Marsden schreef geen serie voor watjes, maar een rauwe realistische serie met als enige minpunt ( als volwassen lezer) dat sommige hoofdstukken qua daden wat onrealistisch overkomen. Wie drijft er bijvoorbeeld koeien op om een brug op te blazen.

Maar aan de andere kant… Wat zou jij doen als er morgen oorlog uitbrak? 

In deze serie zijn verschenen:

  1. Morgen toen de oorlog begon
  2. Het holst van de nacht
  3. Een kille dageraad
  4. De avond valt
  5. Het uur van de wraak
  6. Wachten op het donker
  7. Een andere kant van vrijheid

Ook is er een film uitgebracht die ik vrij slecht vond in vergelijking met de boekenserie. Als je de boekenserie wil lezen is de bibliotheek een goede optie, want sommige delen worden alleen nog sporadisch via marktplaats verkocht en ik heb zelf vrij veel moeite moeten doen om mijn serie destijds compleet te krijgen.

 

Over de auteur

Op mijn 26e had ik het helemaal gehad met niet zijn wie ik ben. Ik vertelde de wereld mijn coming out en stortte me in de wereld van lesbiennes. Maar of er veel verschil is tussen lesbisch zijn en hetero.... Ik heb zo mijn twijfels.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.