Ik staar naar de kleurrijke sambabal in mijn handen. Mijn oom en tante waren op wereldreis toen ik werd geboren, maar bij terugkomst hebben ze een sambabal voor me meegenomen. Ik weet daar natuurlijk niets meer van, maar de sambabal heeft altijd op de vensterbank van mijn slaapkamer gelegen.

Als klein meisje keek ik er vaak naar en ik fantaseerde dan hoe mensen uit Afrika de sambabal maakten. Soms beeldde ik me zelfs in dat ik die mensen op ging zoeken om te kijken hoe ze die sambaballen maken en om ze te vertellen dat ik er zo blij mee was.

In die jaren daarna werd ik me ervan bewust dat ik de wereld wilde ontdekken.

Ik wilde op zoek naar de mooiste plekke van de aarde. Ik wilde de mensen leren kennen uit andere culturen, en meer over de verschillen weten: de normen en waarden, de gebruiken, eten en drinken, de manier van kleden. Soms vertelde ik mensen dat ik een wereldreis wilde maken, en de meeste leken me niet serieus te nemen. Wat ik ergens ook wel snap, want ik was nog steeds een klein meisje en wat wist ik nou eigenlijk van de wereld…

Wereldbol

Maar de droom om de wereld te ontdekken bleef groeien.

Ik had het er steeds vaker over. Mensen leken me nu wat serieuzer te nemen. Misschien omdat ik wat ouder was en beter wist waar ik het over had. Er waren best wat mensen die vertelden dat ze zelf ook graag een grote reis hadden willen maken, maar dat het er niet van was gekomen. Zij hadden een relatie of vaste baan, ze hadden een gezin gesticht, of wat dan ook. Ik nam mezelf voor dat ik later niet hetzelfde als deze mensen zou zeggen.

Studeren en verliefd worden

Omdat ik ook graag wilde studeren leek het me verstandig dat eerst te doen. Als je terugkomt van zo’n reis komt dat er misschien niet meer van. Dus begon ik 4 jaar geleden aan een HBO opleiding, die ik net heb afgerond. Mijn plan was om na de studie een tijdje te werken zodat ik geld kon sparen en er dan alleen op uit kon gaan.

Dat plan veranderde toen ik vorig jaar een hele leuke jongen ontmoette, Leon. Beter bekend als Vriendelijke Vriend.

Ik was vaak bang dat ik iemand zou ontmoeten die niet van reizen houdt en dat ik daardoor zou moeten kiezen tussen de liefde of mijn droom. Maar al in het eerste gesprek bleken we op één lijn te zitten. In het jaar daarna veranderde mijn grote droom langzaam naar onze grote droom. We hadden het er regelmatig over waar we allemaal heen wilde, waarom en hoe lang we weg zouden willen. Als het had gekund waren we allang weg geweest.

Leon en ik woonden meer dan 50 kilometer uit elkaar, en toen we merkten dat het goed ging tussen ons, besloten we te gaan samenwonen. Zo zouden we elkaar vaker zien en een groot voordeel van samenwonen is dat je de kosten kunt delen; je houdt geld over dat je kunt sparen voor een reis.

Het plan

Ondertussen wonen we nu 2 maanden samen. Ik ben druk op zoek naar werk zodat we echt kunnen gaan sparen. Binnenkort wil ik gaan beginnen met de voorbereidingen.

Ik heb de afgelopen jaren aantekeningen gemaakt, websites opgeslagen, notities in mijn telefoon gemaakt, reisartikelen uit kranten en tijdschriften gescheurd en reisboeken gekregen. Ik wil het binnenkort allemaal gaan sorteren en daarna kunnen we gaan kijken waar we allemaal naartoe willen, hoe lang we willen gaan en hoeveel we moeten sparen.

Reizen

 

Heerlijk om er zo mee bezig te zijn en de grote droom langzaam om te buigen naar een plan! Voor mijn gevoel ben ik al een stuk verder dan de mensen die zeiden dat ze ook ooit een reis wilde maken maar het er niet van is gekomen.

 

Over de auteur

Ik denk dat de wereld een speeltuin is.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.