Natuurlijk kan ik niet vanuit Friesland naar Nederland emigreren, zonder een must visit lijst achter te laten voor mensen die dit prachtige land een keer gaan bezoeken. De hoofdstad van Friesland barst van de knusse tentjes, mooie natuur en uiteraard gezellige winkelstraatjes. Tijd om mijn all time favorites met jullie te delen.

Buiten: 

Prinsentuin

Als je Leeuwarden bezoekt, ga dan vooral effe op ‘e strun door de Prinsentuin. Winter of zomer, herfst of lente, in de Prinsentuin is het altijd mooi. Met het schattige bruggetje, de steile paden, grote vijver en zijn open lucht podium is de Prinsentuin dé perfecte plek om te vertoeven. In het voorjaar worden er veel evenementen georganiseerd, maar in de winter kun je lekker thee drinken en lunchen (of dineren) in De Koperen Tuin, het restaurant van het park.

De Oldehove

De skeve toren van Leeuwarden. Moeilijk om over het hoofd te zien en makkelijk te bereiken: er zit een parkeergarage onder het plein. De Oldehove mag dan scheef zijn, maar hij is wél te beklimmen. Doe dat! Je wordt gegarandeerd claustrofobisch van de smalle trappengang en komt met een astma-aanval boven aan, maar hey! Het uitzicht is het wel waard hoor. Potverdorie, wat is Leeuwarden mooi!

FullSizeRender_22

Mocht je geen tijd hebben om de Prinsentuin te bezoeken, kijk dan vanaf de Oldehove even naar de Prinsentuin, zodat je weet wat je mist.

Kleine Kerkstraat

De leukste winkelstraat van Nederland. Dat verzin ik niet! Het staat zelfs op een bordje als je de straat binnen komt lopen. En het leuke is dat je zo vanaf de Prinsentuin door kunt lopen naar de Oldehove en vanaf de Oldehove ben je binnen 1 minuut in de Kleine Kerkstraat. Zie je wat ik doe? Ik stippel zomaar even een route uit voor de visite van Leeuwarden.

De Kleine Kerkstraat is lekker pittoresk en barst van de speciaalzaken. Of je nou chocolade, ijs, bloemen, Italiaans eten, een nieuw kapsel, lekkere kaas of een kop koffie wilt: de Kleine Kerkstraat heeft het allemaal. Niet overslaan hoor! Je mag Leeuwarden écht niet verlaten zonder een bezoek te brengen aan dit schattige straatje. Sint Jacobsstraat by night

Sint Jacobsstraat

Vanaf de Kleine Kerkstraat naar de Sint Jacobsstraat in Leeuwarden. Misschien niet de meest bijzondere straat, maar met het Gouverneursplein in de buurt en ”Bakker, uw Slager” kan er niet veel verkeerd gaan. De Sint Jacobsstraat heeft toffe winkeltjes en café de Spoek. De Spoek is leuk. Je moet naar de Spoek.

Ook Licks heeft hier recent zijn deuren geopend, daar schreef Sikke dan weer over.

Binnen:

Eetcafé Het Leven

Mocht je Leeuwarden bezoeken, sla Eetcafé Het Leven dan niet over. Met zijn landelijke inrichting, vriendelijke personeel en heerlijke maaltijden kun je er elke dag wel vertoeven. Een groot voordeel van Eetcafé Het Leven is het terras, dat lekker ruim is en voor een groot deel beschut, zodat je niet levend verbrandt. Voor het geld hoef je het niet te laten, want Eetcafé Het Leven is vriendelijk voor je portemonnee en je kunt er heerlijk daghappen.
Eetcafe Het Leven: Druifstreek 57, Leeuwarden. 

Doele bar

Ik noem hem toch maar even, want de Doele bar is leuk en één van de weinige kroegen die zijn rookruimte perfect voor elkaar heeft. Fijne muziek, leuke mensen, lekker relaxed en spotgoedkoop. De Doele is al vroeg geopend, dus je kunt er ook heus wel een kopje koffie krijgen. En tosti’s!
‘S avonds geniet je gewoon van de muziek en het bier. Lekker rock ’n roll even!
Doele bar: Oude Doelesteeg 2a, Leeuwarden. 

Natuurmuseum

Als je het rondje Leeuwarden goed inplant, dan kun je zo vanaf het Natuurmuseum, naar de Prinsentuin lopen. Om vanaf de Prinsentuin de Oldehove te beklimmen en daarna een lekker kopje koffie te drinken in de Kleine Kerkstraat.

Het Natuurmuseum is leuker dan het Fries Museum (hoewel dat heel tof ontworpen is). In het Natuurmuseum heb je een super leuke onderwatergang, een enorm skelet van een potvis, en allemaal uitleg over de natuur en de dieren. Daarnaast zijn er tijdelijke voorstellingen, die uiteraard binnen het thema natuur passen.

bron: huis aan huis Leeuwarden

Natuurmuseum. bron: huis aan huis Leeuwarden

Op de binnenplaats kun je even lekker wat drinken en je kunt zo doorlopen naar het weeshuis uit de negentiende eeuw. Het hele Natuurmuseum was vroeger een weeshuis, maar alleen het kleine lokaaltje achter het pand is bewaard gebleven. Toch zie je hier leuke dingen.

Daarnaast is dit de perfecte plaats om te bezoeken als je kinderen hebt. Op de bovenste verdieping kunnen ze spelen en naar de wandelende takken kijken. Joy!
Natuurmuseum: Schoenmakersperk 2, Leeuwarden. 

Wat is er verder te doen in Leeuwarden?

Keuze genoeg voor jong & oud. Vergeet niet dat Leeuwarden in 2018 de culturele hoofdstad van Europa is en er momenteel al veel activiteiten en evenementen worden georganiseerd. Hoewel Leeuwarden klein blijft, is het aanbod enorm! 

 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.