En ineens gebeurt het, ik word overspoeld door emoties. Nog een luttele seconde overweeg ik om het weg te slikken. En met man en macht mijn tranen tegen te houden. Maar het lukt niet. Ik heb er de energie niet voor. En ik wil het niet. Ik sla mijn handen voor mijn ogen en begin zachtjes te snikken. Heel even vervaagt alles om me heen en ben ik alleen met mijn tranen.

Het zijn geen tranen van louter en alleen verdriet. De tranen zijn een mengeling van vreugde, verbondenheid, afstand, liefde en een klein randje verdriet.
Opa praat door, maar de woorden verdwijnen in de ruimte. Zachtjes snikken gaat over in huilen, huilen als een klein kind dat net gevallen is. Mijn lichaam schokt op het ritme van mijn ademhaling.

Opa stopt met praten en ik keer terug, terug naar het heden. Ik haal de handen voor mijn gezicht vandaan. De tranen biggelen over mijn wangen. Ik kijk naar opa, zijn ogen zijn vochtig. Mijn blik kruist die van oma. Haar ogen kleuren lichtrood en ze zit licht gebogen met haar hand voor haar mond. Een houding die ik ken.

Even wordt er niks gezegd en opa opent zijn armen. Ik doe hetzelfde en omhels hem. Ik sta op om oma ook een knuffel te geven. Soms is het fijn om weer het kleine meisje te zijn. We kijken elkaar een ogenblik aan en glimlachen naar elkaar. De tranen zijn gedroogd en ineens ben ik weer 26 jaar.

Ik ga weer zitten op de bank naast opa. Hij knijpt zachtjes in mijn arm en kijkt me aan: ’Je moet het niet laten om ons hé. Wij gunnen het jou’.
‘Dat weet ik, maar ik ga jullie missen.’
‘Wij jou ook want wij houwe zoveul van oe’, zegt oma op z’n Brabants.
Ik grinnik zachtjes. ‘Ik ook van jullie. Ik heb er enorm zin in en ik sta er honderd procent achter, maar ik besef me wel dat dit de keerzijde is van verhuizen naar een andere stad.’

Ook al ga ik niet het land uit en woon ik slechts op een uurtje afstand van mijn familie, de wekelijkse of soms dagelijkse bezoekjes zullen geen stand houden. En ook dat zal wennen, maar dat heeft even tijd nodig.

Over de auteur

Wij zijn Lilyrose, een online magazine dat zich bezighoudt met entertainment, lifestyle, liefde en alle dingen die daar tussenin hangen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.