‘Je hoeft niet veel van me te houden, als het maar voor altijd is.’

Ik hoorde het liedje verbaasd aan als jong meisje op de achterbank van de auto. Ik was op mijn dertiende al een romantisch typje, maar trouwen leek me niets. Want als je getrouwd bent, kun je nooit meer verliefd worden. En verliefd worden is het mooiste dat er is.

Liefde is altijd het hoofdthema van mijn leven geweest.

Ik was altijd wel verliefd op iemand, en als dat over ging, werd ik verliefd op iemand anders. Daarmee had ik al gauw een aardige reputatie opgebouwd als – laat ik het netjes houden – hopeloze romanticus.

Ik heb inmiddels ontdekt dat er mooiere dingen zijn dan verliefdheid, en dat getrouwd zijn best geweldig is. Maar één ding weet ik wel: ik vind het nog steeds een stom liedje. Waarom is een eeuwige relatie in een sleur waardevoller dan oprechte, passievolle liefde die niet “meant to be” is? Waarom blijven we ons zo focussen op het vinden van ‘de ware’, iemand die helemaal voor ons gemaakt is, terwijl steeds meer blijkt dat wij daar eigenlijk helemaal niet meer voor gemaakt zijn?

Nu denken de mensen die mij kennen: ‘Maar je bent getrouwd! Is dat dan niet voor eeuwig?’ Ik hoop het wel. Maar ik zal nooit ‘voor de kinderen’ samen blijven, als dat het enige is dat ons bij elkaar houdt.

Steeds meer mensen scheiden, en steeds minder mensen maken zich daar druk over.

Steeds vaker gaan mensen samenwonen in plaats van trouwen. En een groot deel daarvan zegt dit te doen omdat scheiden duur is. Ze gaan dus al niet (echt) uit van een partner voor de rest van hun leven. Moeten we ons daar dan ook echt zorgen om maken? Hoeveel mensen zouden er in 1930 zijn gescheiden als financiële afhankelijk en stigma geen issue zouden zijn? Ik denk zelf niet dat het beter is om maar zo goed en zo kwaad als het gaat bij elkaar te blijven als je daar ongelukkig van wordt.

Wel weet ik: een kort maar krachtig liefdesverhaal laat meer littekens achter dan één die langzaam uitdooft. Dus wat dat betreft begrijp ik meneer Meeuwis wel. Verlaten worden doet meer pijn dan voor lief genomen worden. Maar als ik moet kiezen…

Je hoeft niet voor altijd van me te houden. Als het maar heel veel is.

 

 

Over de auteur

Koopt alleen blauwe dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.