Het boek ‘Het meisje in de trein’ lag al een behoorlijke tijd in m’n kast. Soms koop ik boeken en lees ik ze vervolgens nooit. Ik zag een reactie voorbij komen van iemand die het boek niks vond, waarop ik besloot dat het tijd werd het te gaan lezen. En hier zit ik dan, het boek is uitgelezen dus het is weer tijd voor een recensie!

Het verhaal9200000040419290

Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven is – in Rachels ogen – perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.

Op een dag ziet ze iets vreemds in de tuin van Jess en Jason. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer ze in het nieuws hoort dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?

Vage start

Dat het boek in vele talen vertaald is, snapte ik in het begin van het boek nog niet helemaal. Het boek begint met een stukje dat je pas kunt plaatsen als je het boek uit hebt gelezen, dat vind ik wel heel mooi. Het verhaal begint eigenlijk in medias res. Gedurende de pagina’s vorderen, krijg je meer informatie over de personages en het achterliggende levensverhaal.

Rachel wekt als personage in het begin van het verhaal een irritante indruk. Ze doet domme dingen, is zich hier bewust van, maar gaat er doodleuk mee door. Toch begon ik verderop het verhaal wel sympathie voor haar te ontwikkelen. Het bleek nog niet zo makkelijk om van de drank af te blijven en ergens kwam het gevoel van drang me wel bekend voor. Ik begon Rachel steeds meer te snappen.

Hier en daar wordt het verhaal van Rachel afgewisseld door Megan of Anna. Dit zie je aan het feit dat hun naam dan bovenaan een nieuw hoofdstuk staat. Als je hier overheen leest, snap je vervolgens helemaal niks meer van het verhaal, maar dat lag natuurlijk aan mij! Het geeft een leuke afwisseling en zorgt ervoor dat je ook informatie van andere kanten krijgt die een goede aanvulling geven.

Schrijfstijl847668f05f910857e28be6ff7943c70b-1434381145

Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief, dit zorgt ervoor dat je alles door de ogen van de verteller ziet en dat maakt de hoofdstukken heel persoonlijk. Rachel is dan wel de hoofdpersoon in het boek, maar de hoofdstukken van Megan en Anna geven een goede aanvulling. Met name de hoofdstukken van Anna laten ook het gedrag van Rachel vanuit een ander perspectief zien.

Verder is het mooi geschreven. Zinnen als: “Mijn benen trillen en mijn knie trekt alsof hij aan het touwtje van een poppenspeler vastzit”, zorgen ervoor dat je je goed in kunt leven in de situatie. Ik ben zelf een echte beelddenker, waardoor ik situaties als deze moeiteloos kan verbeelden in mijn hoofd.

Conclusie

Nu ik het boek gelezen heb, vind ik het nog steeds verbazingwekkend dat het zo’n bestseller is en in zoveel talen vertaald is. Het is zeker een goed boek, een bijzonder verhaal om te lezen, maar ik heb niet het gevoel dat dit de beste thriller is die ik ooit zal lezen of gelezen heb. Dan vond ik Het meisje met alle gaven toch beduidend beter. Hierin zaten voor mijn gevoel meer kenmerken die bij een thriller passen, zoals de opbouwende spanning en het doseren van de hoeveelheid informatie. Dit boek past qua verhaal wel bij het thrillergenre, maar ik mis een stukje opgebouwde spanning.

Het boek geeft me een beetje het gevoel van de serie Pretty Little Liars. De overeenkomst ligt hem in het feit dat Rachel eigenlijk opzoek is naar de moordenaar van een van de personages in het boek.

Al met al vind ik dit wel een boek dat de gemiddelde thrillerliefhebber een keer gelezen zou moeten hebben. Het leert je inzien dat niet alles is wat het lijkt en dat je soms de tijd moet nemen om door iemands masker te kunnen kijken.

Over de auteur

Probeert studenten wat bij te brengen over de Nederlandse taal. Woont samen met vriend, drie honden en een kat. Gaat in 2018 trouwen en heeft alles voor deze dag al jaren uitgestippeld op Pinterest.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.