Hoe moet je zijn, als mens? Ik vraag het me soms af, en ik kan niets anders antwoorden dan: een beroemdheid. Maar hoezeer ik ook van beroemdheden houd, ik zou nooit ergens naartoe verhuizen waar beroemdheden echt bestaan. Ik hoop op een eenvoudig leven ergens op een eenvoudige plek, waar er voor alles maar één voorbeeld bestaat.

Met een eenvoudig leven bedoel ik een leven van onsterfelijke roem waar ik niet aan hoef deel te nemen. Ik wil niet dat er iets verandert, behalve dat ik zo beroemd mogelijk ben, maar dan zonder dat er ook maar iets verandert. Diep in zijn hart zal iedereen weten dat ík de beroemdste mens ter wereld ben – maar niemand zou er veel over zeggen. – Sheila Heti

Hoe moet je zijn?Hoe moet je zijn? recensie

Sheila Heti weet niet hoe je moet zijn en in dit rommelige boek gaat ze opzoek naar antwoorden. Ze noteert hoe mensen zijn, hoe ze reageren en waarom ze zo reageren. Toch komt ze al snel tot de conclusie dat zij niet zo is. Ze kan zichzelf met iemand vergelijken en denken dat ze zou moeten reageren als die persoon, maar zodra het puntje bij het paaltje komt, lukt het haar niet. Ze is immers wie ze is, maar ze weet niet hoe ze die persoon moet zijn.

‘Hoe moet je zijn’ gaat het over twee goede vrienden van Sheila die een wedstrijd met elkaar aangaan om het lelijkste schilderij ooit te maken. Sheila is net gescheiden, snapt niets van de wereld, en probeert een toneelstuk te schrijven dat haar totaal niet ligt. Haar relatie met haar beste vriendin Margaux is ietwat vreemd en onhandig te noemen, maar dat maakt de twee juist perfect voor elkaar. De dialogen tussen de twee vriendinnen lijken eerder op die van twee vreemden dan mensen die elkaar door en door kennen.

‘Hoe moet je zijn?’ kan samengevat worden met een aantal steekwoorden: seks, filosofie, kunst en vriendschap.

Ondefinieerbaar

Is het een biografie? Is het deels echt? Zijn het losse dagboekfragmenten? Is het een toneelstuk? Alles blijft een beetje in het midden. Hoewel er in ‘Hoe moet je zijn’ echte namen van Sheila’s vrienden worden gebruikt, blijft de lezer zich afvragen of het fictie is of non-fictie.

Toch blijkt ‘Hoe moet je zijn’ een briljant boek: het is snel geschreven en bevat een manier van verwoorden en presenteren zoals we die ook zullen aantreffen in een scenario. Dit houdt ook in dat Sheila Heti alle regels van het schrijven aan haar laars lapt. Technisch slaat ‘Hoe moet je zijn’ de plank volledig mis, maar heeft degene die dit boek uitkiest eigenlijk wel behoefte aan een verhaal dat technisch perfect in elkaar zit?

De lezer wordt absoluut niet meegezogen in het verhaal, mede door het ontbreken van de spanningsboog en de vlugge manier van vertellen. Soms heb je gewoon ietsje meer nodig dan alleen een glimlach wanneer je het boek leest. ‘Hoe moet je zijn’ is geschreven vanuit Sheila en dat betekent dat ze het ruimschoots goedmaakt met haar eigen, authentieke, vertelstem. Sheila heeft een verhaal gecreëerd dat waarschijnlijk net zo warrig is als zij.

Origineel.

Er valt niet te twisten over Sheila’s krankzinnige genialiteit en originaliteit. Ze is mega creatief en schrijft alles precies neer zoals het is. Een boek naar mijn hart, echt waar. Wie heeft een ellendige, lange omschrijving van iedere ruimte nodig als je ook gewoon kunt zeggen dat je in een atelier bent waar je een bureau hebt? Wie heeft twintig bijvoeglijk naamwoorden nodig als je ook kunt zeggen dat het helemaal kut is?hoe moet je zijn recensie

Er is niets poëtisch aan, maar toch is ‘Hoe moet je zijn?’ voor iedere jonge vrouw een must read.

Je hoeft niet van het genre te houden. Al zou je het alleen maar aanschaffen om de verfrissende schrijfstijl die Sheila hanteert. Twenty-something vrouwen van over de hele wereld zullen zich in Sheila’s onhandige gedachten kunnen herkennen. Iedereen van die leeftijd zal de ”tweede pubertijd’ erin herkennen; dat moment waarop je plotseling twijfelt aan alle keuzes die je ooit hebt gemaakt en het leven dat je nu leidt.

Conclusie:

Koop het boek en lees elke dag een klein stukje. Lees het daarna nog een keer, denk na, filosofeer, laat je meeslepen in Sheila’s gekke droom-hoofd en kom zo tot je eigen inzichten. ‘Hoe moet je zijn’ is een lifestyle boek voor iedereen die een hekel heeft aan lifestyle. En dat blijkt nog best aardig te werken.

Over de auteur

Ik eet geen rode dingen.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.