Je hebt vast wel het filmpje voorbij zien komen de laatste weken. Een filmpje van een meisje dat heel goed is met make up. In dit filmpje laat ze zien wat er onder haar make up zit: een ernstige vorm van acné. In de achtergrond komen reacties op haar foto’s voorbij: ‘You look disgusting. This is false advertising. Never trust a bitch with make up on.‘. De tranen die over het gezicht van het arme meisje rollen laten zien hoe diep dit haar raakt. Het filmpje eindigt met: ‘You are beautiful. Don’t let anyone tell you differently.’

En ik dacht: Waarom dan? Waarom moet iedereen per se maar mooi zijn? Sommige mensen zijn helemaal niet mooi. Natuurlijk snap ik dat de binnenkant bedoeld wordt, maar dat zie je niet op foto’s. Ik weet helemaal niet of dit meisje uit het filmpje een mooi persoon is, of niet. Ik heb alleen gezien hoe ze eruit zag met make-up (en toegegeven, dat was erg indrukwekkend!) en hoe ze eruit zag zonder. En nee, zonder make up was ze niet zo mooi.

En dat is prima.

Waarom is mooi zijn het hoogst haalbare? Waarom wordt iedereen wijsgemaakt dat ze maar vooral moeten geloven dat ze mooi zijn? Dat is toch raar? Waarom kijken we niet naar aardig, slim, creatief of uniek zijn? Het gevolg is dat ik meisjes voorbij zie komen die drie uur voor de spiegel staan, niet omdat ze ergens heen moeten, maar om één selfie te kunnen posten.

Ik ben een mooi mens: kijk maar naar deze selfies.

En het gekke is dat mensen er vanuit gaan dat mooie mensen ook lief en aardig zijn. Ik word er nog steeds een beetje boos van als ik terugdenk aan het moment dat mensen vroegen ‘wat ik met die jongen moest’, toen ik een vriendje had dat kennelijk minder ‘mooi’ was dan ik. Dat is toch te bizar voor woorden? Dat je kennelijk iemand moet uitzoeken die even mooi is als jij, omdat je anders niet bij elkaar hoort? Gek genoeg zie ik vooral veel mooie mensen die totaal niet bij elkaar passen, en elkaar vreselijk ongelukkig maken.

Ik snap niet wat er zo bijzonder is aan mooi zijn.

Ik weet wel wat je nu denkt: ‘Het oog wil ook wat.’ En ja, als je puur op zoek bent naar iemand voor één nachtje, snap ik best dat je het liefst naar huis gaat met iemand die leuk is om naar te kijken.

Maar ik ben nooit verliefd geworden op iemand omdat hij of zij mooi was. Mijn ervaring is zelfs dat veel knappe mannen denken dat je ze sowieso leuk vindt omdat ze knap zijn. En met mooie meisjes kan ik vaak geen gesprek voeren omdat ze behalve hun outfit van de dag, hun ex/crush en de roddels van de week, geen interesses hebben. Ik vind dat jammer.

Dit hele gedoe zorgt ervoor dat mensen die niet gezegend zijn met een mooie huid, lang golvend haar en een lichaam dat voldoet aan alle eisen, een flinke achterstand hebben in alles. Ze worden genadeloos overgeslagen op datingsites, terwijl de rest van het internet ze vertelt dat ze toch écht wel mooi zijn. Kunnen we even kappen met de ongemeende complimentjes?

Lieve meisjes,

Stop alsjeblieft met die foto’s maken waarop je er heel anders uitziet dan in het echt. Hou op met de hele ochtend tutten zodat je een paar selfies kan maken. Lees een boek. Zoek een hobby. Doe eens wat nieuws. Reis, ontmoet & leef.

Je bent lelijk, en dat is oké.

rabbit

5 reacties

 1. lovelyroodroosje

  Om eerlijk te zijn denk ik ook wel is na over dit soort dingen maar om nou per definitie jezelf lelijk te gaan vinden omdat het toch allemaal niet uitmaakt vind ik een raar uitgangspunt. wat is er mis met jezelf mooi vinden?!

  Beantwoorden
  • Esther

   Je hoeft jezelf helemaal niet lelijk te vinden, zeker niet! Het gaat om het loslaten van het ‘Ik MOET mooi zijn’ en jezelf dan maar volplamuren en drie filters over je foto’s doen. Als je jezelf mooi vindt, is dat natuurlijk heel fijn! Maar het zou zo mooi zijn als iedereen zich iets minder druk ging maken om uiterlijk, en meer om andere kwaliteiten.

   Beantwoorden
 2. Isra

  Helemaal mee eens. Mijn vader zei eens ooit: “vroeger had je lelijke vrouwen. Die zijn er niet meer.”

  Nee, pap. Iedereen weet tegenwoordig hoe ze onzuiverheden kunnen vermommen m.b.v. make-up.

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.